4PH | 9PH | Hoofpad

Naast de machines werkend op één of meerdere accu’s, heeft Centurion ook 2 machines die aangesloten moeten worden op de stroom. Deze machines zijn nog krachtiger en flexibeler en bovendien kan op beide de hoofpad, voor behandelingen van problemen in de hoef en ondervoet, worden aangesloten.

Centurion 4PH

Deze wordt geleverd met 4 pijpkousen (spats), een deken voor het lichaam, 2 verdeelkastjes en een draagtas.

De 4PH is de meest complete machine die behandeling van het hele paard mogelijk maakt, geconcentreerd op de plaats waar dat nodig is. De spats kunnen om het been gedaan worden of in een zak van de deken geplaatst worden. Ook kunnen twee spats aan elkaar, gebruikt worden voor behandeling van de hals. De deken is gemaakt van stevig katoen en bevat zakken waarin de spats op de gewenste positie geplaatst kunnen worden.

De frequentie kan in 10 stappen tussen de 1 en 50 Hz. worden ingesteld. De intensiteit  heeft 9 stappen tussen de 5 en 100 Gz. De tijd kan gevarieerd worden tussen de 1 en 99 minuten. Hierdoor kan nog meer als met de andere machines de behandeling aangepast worden aan de individuele situatie. 

Centurion 9PH

Dit is de kleinste machine op stroom. De 9PH heeft wel het krachtige veld van een machine op stroom, maar is toch nog klein en licht genoeg om overal mee naar toe genomen te kunnen worden.

De 9PH wordt geleverd met twee pijpkousen (spats), een verdeelkastje, draagtas en een Mini Generator.

De frequentie van de 9PH heeft 3 standen:

  • 2 hz voor het acute stadium van de blessure om pijn en ontstekingen te laten verminderen
  • 15 hz om de stofwisseling op celniveau te stimuleren
  • 30 hz om de doorbloeding te verbeteren

Ook de intensiteit kan in 3 stappen ingesteld.

Hoofpad

De hoofpad is bedoeld om het paard op te zetten, daardoor is dit de beste manier voor behandeling van hoef- en ondervoet problemen, zoals hoefkatrolontsteking, (hoefbeen)fracturen en alle hoefproblemen.

De hoofpad is ook erg geschikt om het paard bij te laten komen na een zwaar parcours of na een lange rit op de vrachtwagen.

Het is een plaat gemaakt van een robuust materiaal dat tegen een stootje kan. Het is zo robuust, dat we een onvoorwaardelijke garantie van drie jaar geven.

Ook honden kunnen goed behandeld worden met de hoofpad. De hoofpad is vrijwel onverslijtbaar en kan makkelijk in een kennel worden gelegd.

Hockbooth

Naast de normale spats is er ook nog een spat verkrijgbaar, speciaal gevormd voor het spronggewricht. Deze heeft een uitsparing voor de hak en flexibele banden waardoor deze heel goed om het spronggewricht blijft zitten.

Prijzen (exclusief 21% BTW):

9PH met 2 spats of hoofpad:
    Huur € 225,- (€ 272,50 incl BTW) per maand 
    Verkoopprijs € 3825,- (€ 4628,25 incl BTW)

9PH met 2 spats en hoofpad:
    Huur € 275,-  (€ 332,75 incl BTW) per maand 
    Verkoopprijs € 4650,- (€ 5626,50 incl BTW)

4PH zonder hoofpad  
    Huur € 325,-  (393,25 incl BTW) per maand    

    Verkoopprijs € 6950,- (€ 8409,50 incl BTW)

4PH met hoofpad
     Huur € 375,-  (€ 453,75 incl BTW) per maand    
     Verkoopprijs € 8000,- (€ 9680,- incl BTW)

Voorbeeld behandeling: botbreuken

Behandeling van botbreuken wordt met heel veel succes met magneetveldtherapie gedaan, zowel bij mens als dier. Ook breuken die al langere tijd geen spoor van genezing geven (non-unions) reageren meestal op magneetveld door bot aan te gaan maken. Natuurlijk vindt behandeling plaats in samenwerking met de (dieren)arts of fysiotherapeut, maar over het algemeen bevelen wij het volgende aan:

De eerste drie dagen wordt alleen behandeld op de stand van 2Hz om eventuele ontstekingen te remmen, maar vooral voor gewenning aan het magneetveld. Het kan zijn dat de behandeling (hevige) pijn geeft. Eigenlijk komt dit alleen bij behandeling van (vooral verse) breuken voor. Probeer de behandeling zolang mogelijk te laten duren (maximaal 30 minuten), maar stop als de pijn te hevig wordt of het dier te heftig reageert.

Na drie dagen kan er verder gegaan worden met de stand van 15 Hz mits er geen warmte in het betroffen gebied aanwezig is bij de start van de behandeling. Na nog een periode van 3 dagen gaan we naar de stand van 30 Hz waar we op blijven totdat de breuk voldoende hersteld is. De frequentie van 30 Hz stimuleert de botgroei het meest. Ook nu blijft het controleren voor warmte erg belangrijk.

Bij botbreuken wordt aangeraden tenminste één uur per dag te behandelen.

FPC de Hofstede heeft enige tijd de 4PH gebruikt om te onderzoeken wat de mogelijkheden waren magneetveld therapie in te zetten als één van de behandelingsmethoden:

Facilitair paardencentrum de Hofstede is een bedrijf gevestigd in Leusden, volledig gericht op de revalidatie van paarden. Dagelijks zijn hier twee erkende paardendierenartsen en een aantal paraveterinairen aanwezig voor de zorg van de patienten. De hoofdspil van het bedrijf is de equine aquatrainer. Dit is een lopende band in het water. Het type aquatrainer dat op het bedrijf gebruikt wordt kan de snelheid traploos regelen, waarbij de waterhoogte tot halverwege de buik van het paard gevuld kan worden. Het is een zeer doeltreffende manier om bewegingen te creëren die ervoor zorgen dat paarden met rugproblemen weer functioneel kunnen worden. Tevens is het ideaal om paarden met peesblessures onbelast toch door te kunnen trainen. Naast paarden met pees-en rugproblemen staan er op het bedrijf ook patiënten met koliek, wonden, of voor cond

itie/sportbegeleiding. Omdat wij streven naar de meest optimale zorg zijn we dan ook heel erg blij met de 4PH. Het is een bre

 

ed inzetbare machine, die wij kunnen gebruiken voor paarden met pijnlijke rugspieren, maar ook voor de orthopedische problemen

magneetveld therapie voor revalidatie centra

 

Kootplaat (lig. Annulare) beschadigingen:

Inmiddels hebben wij diverse patienten behandeld met een beschadiging aan de kootplaat. De complete behandeling bestond uit het koelen van het kogelgebied met tegendruk, twee maal daags een uur laag pulserend magneetveld therapie en een gedoseerd rust of stapregime, afhankelijk van de ernst.

Bij enkele patienten was de laesie chronisch, en wilde deze zowel klinisch (qua kreupelheid) als op het beeld van de echo moeilijk genezen. Nu wij de 4PH gebruiken is het opvallend dat het herstel voorspoedig en sneller lijkt te gaan. Daarnaast lijkt het er op dat de pijnlijkheid van het gebied vermindert, waardoor wij minder pijnstillers hoeven te doseren. De meeste patiënten zijn op echo genezen verklaard en zijn inmiddels thuis weer gezond aan het werk.

Bot beschadigingen

De 4PH is ingezet bij verschillende botproblemen. Eén daarvan was een beschadiging aan de voorzijde van het kootbeen. Een vervelende plaats, aangezien een ruwe botbeschadiging irritatie kan geven aan de pees, die hier aan de voorzijde overheen loopt. Bij binnenkomst op de kliniek was het paard duidelijk kreupel. Op röntgenfoto was een lichte oplossing van de oppervlakte van het bot te zien, samen met nieuwe botvorming eromheen. Deze nieuwe botvorming heeft een ruw oppervlak als het acuut is. Uiteindelijk worden deze nieuwvormingen vaak wat meer afgerond.

We hebben besloten dit paard te behandelen met de 4PH, samen met een gedoseerd stapregime. Tevens is deze patiënt gevolgd door middel van röntgen. Na nog geen twee weken behandelen was er een duidelijke verbetering te zien. De kreupelheid was verdwenen. De zone van botoplossing was verdwenen, en de nieuwvorming was qua omvang iets afgenomen en zeer duidelijk gladder en meer afgerond. Vervolgens is het paard naar huis gegaan, na de aanbeveling nog even door te gaan met de magneetveld therapie. Naast dit specifieke probleem gebruiken we de 4Hp ook bij paarden met artritis, of fracturen. Wij zullen het gebruik van magneetveldthereapie zeker niet uitroepen tot een soort wondermiddel, maar na de resultaten die we tot nu toe geboekt hebben, vinden we het zeker een goede aanvulling op ons huidige behandelprotocol

Hoefbevangenheid

Voor hoefbevangen paarden hebben wij als dierenarts een uitgedacht protocol. Ten eerste zorgen we ervoor dat de mogelijke oorzaken van het ontstaan zoveel mogelijk aangepakt worden. Hierbij kan men denken aan het aanpassen van het rantsoen, behandelen van andere onderliggende aandoeningen, of wegvangen van vrijgekomen gifstoffen die bij bepaalde ontstekingen vrij kunnen komen. Daarnaast is het zorg zo snel mogelijk de pijn te doen afnemen. Dit doen we met behulp van een zeer deskundige orthopedische hoefsmid, het geven van medicijnen en het afvoeren van de warmte door de hoef zoveel mogelijk te koelen. Voor dit laatste maken we gebruik van een speciaal apparaat met ijs. Als het paard een klein stukje kan lopen kunnen we ook gebruik maken van onze aquatrainer. Hierin kan het paard een tijd lang met zijn voeten in heel koud water stilstaan om te koelen. Naast al deze behandelingen maken we nu ook gebruik van de hoofpad van magnacare. We hebben een patiënt gevolgd tijdens de behandelingen door een thermografie te maken. Een thermografie is een soort warmteplaatje, die heel nauwkeurig warmte van een bepaald voorwerp of dier kan meten. Bij de beoordeling ervan kijken we vooral naar de symmetrie van de plaatjes ( het verschil tussen bijv. twee voorbenen), de plaats waar de hetere gebieden zichtbaar zijn (en welke anatomische structuren hier bij horen) en de relatie met het probleem. Bij de hoefbevangen patiënt was duidelijk een hele grote hotspot te zien aan de voorzijde van de kroonrand en een groot gedeelte van de hoef. Het verschil was een aantal graden. Tijdens de behandeling zie je duidelijk de magnetische spiralen van de hoofpad “oplichten”. Ook zag je band van warmte in de hoef langzaam kleiner worden, en het verschil in graden met de andere hoef werd kleiner. Het meest opvallend was dat het paard elke dag beter naar stal liep na de behandeling dan op weg naar de behandeling!. Ook zijn we de eerste 3 keer een tijdje bezig geweest om het paard goed op de plaat te laten staan. Na 3 keer deed het paard het vanzelf. Aan de hand van één patiënt is het uiteraard moeilijk te zeggen hoe goed de hoofpad werkt bij bevangen paarden. Aangezien het resultaat bij 1 dier positief was, willen we dit graag op meer paarden uitproberen.

 

Ervaringen van gebruikers

Ondanks streng voer- en weidemanagement raakte mijn shetlander Rocky in januari 2010 zwaar hoefbevangen. Een vreemde periode om bevangen te raken, het vroor gigantisch, er lag sneeuw... Maar volgens de dierenartsen van DAP Visdonk in Roosendaal, waar Rocky voor behandeling heen ging, was hij niet de eerste bevangen pony die ze die maand in de kliniek hadden. Rocky kreeg speciaal beslag van hoefsmid Rob van Nassau. Na twee weken machteloos toekijken en hopen dat het beter zou gaan kwam ik Arja, die ik al enige tijd kende, tegen op de hengstenkeuring in Den Bosch. Het ging die dag heel slecht met Rocky. Ik deed mijn verhaal en Arja vertelde dat ze geen ervaring had met de hoofpad bij hoefbevangen paarden. Omdat ze wel erg benieuwd was of de therapie met de hoofpad ook effect had bij hoefbevangenheid, mocht ik de hem gebruiken zolang zij hem zelf niet nodig had. Zodoende had ik de hoofpad een paar dagen later in huis en kon de therapie beginnen. Aanvankelijk leek Rocky het maar een vreemde bedoening te vinden. Een half uur op zo'n plaat beviel hem niet zo. Ondanks de pijn die hij had, bleef hij niet echt stil staan en soms stapte hij er zelfs vanaf. Maar na een paar dagen ging het steeds beter. Rocky stapte heel makkelijk op de hoofpad, bleef geduldig en relaxed staan en ging er pas af als het half uur om was en ik hem er af begeleidde. Intussen had ik het gebruik van de pijnstillers van de dierenarts afgebouwd en was de magneetveldtherapie het enige 'medicijn' dat hij nog kreeg. Ik heb de hoofpad ongeveer een maand lang dagelijks gebruikt. Bijzonder was dat Rocky na een week of drie, vier dagelijks minder geduldig werd en niet meer wilde blijven staan. In mijn ogen een teken dat de pijn was afgenomen. Ik heb natuurlijk geen hard bewijs dat dat alleen door de hoofpad komt, maar ik denk echt dat de magneetveldtherapie heeft bijgedragen aan het herstel van mijn pony. We zijn nu dik twee jaar verder en hij loopt - weliswaar nog steeds op ijzers - beter dan ooit.
Marjolein Munnich