Minipulse

minipulseDe Centurion Minipulse is het bekendste en meest gebruikte apparaat voor pulserende magneetveld therapie. Het is gemaakt om rond het onderbeen en om het spronggewricht van een paard te doen, maar is ook heel goed te gebruiken voor (kleinere) honden of armen of benen van mensen.

Het wordt door elastisch banden met klittenband op zijn plaats gehouden, terwijl het een pulserend magneetveld diep in het been in stuurt.

De Minipulse heeft 3 standen:

  • 2 hz voor het acute stadium van de blessure om pijn en ontstekingen te laten verminderen
  • 15 hz om de stofwisseling op celniveau te stimuleren
  • 30 hz om de doorbloeding te verbeteren

De minipulse wordt heel veel gebruikt bij peesblessures, zowel op de aanhechtingsplaats als op de pees zelf. Maar daarnaast wordt de Minipulse ook gebruikt voor bandletsels en fracturen in het gebied van net boven de hoef tot en met de voorknie of het spronggewricht.

Als je eenmaal een Minipulse hebt, zal je deze zelfs voor de kleinste dingen gebruiken. Bij een simpele verstapping waar je eerst alleen zou koelen, zet je nu ook direct een Minipulse in om erger te voorkomen.

Ook is het goed om een been waar ooit een (ernstige) blessure heeft gezeten, nog steeds voor en/of na het werk te behandelen met een Minipulse.

Voorbeeld behandeling: peesblessures

Voor behandeling van peesblessures wordt meestal de Minipulse gebruikt. Natuurlijk vind behandeling plaats in samenwerking met de dierenarts of fysiotherapeut, maar over het algemeen bevelen wij het volgende aan:

In de periode dat alleen met het paard gestapt mag worden of dat het paard volledige boxrust heeft wordt de Minipulse alleen gebruikt op de stand van 2Hz om het ontstekingsproces zo veel mogelijk te remmen. Als er met het paard gestapt wordt, heeft het de voorkeur de magneetveldtherapie behandeling na het stappen te doen.

Als het paard weer lichte arbeid mag verrichten, is onze aanbeveling om voor het werk de Minipulse 15 a 20 minuten te gebruiken op 15 Hz, dit om de doorbloeding en de stofwisseling in de pees te verbeteren voordat de pees belast gaat worden. Na het werk wordt dan de Minipulse nog 20 a 30 minuten op 2 Hz gebruikt om de pees weer tot rust te brengen. Als het werk verder wordt opgevoerd, mag de Minipulse voor het werk 20 a 30 minuten op de stand van 30 Hz gebruikt worden om de circulatie ter plaatse zo optimaal mogelijk te maken. Ook in deze periode is de aanbeveling om na het werk de minipulse nog 20 a 30 minuten op 2 Hz te gebruiken.

We raden aan om de eerste 10 dagen 2x per dag te behandelen. In de periode dat de hogere standen gebruikt gaan worden is het voelen naar warmte voordat met de therapie voor die dag wordt begonnen erg belangrijk. Is er warmte in het getroffen gebied aanwezig, dan moet worden terug gegaan naar de stand van 2Hz.

Het mooiste zou zijn om de minipulse gedurende het hele revalidatie proces te gebruiken totdat het paard weer op het oude niveau terug is

Ervaringen van gebruikers

'Een aantal maanden na aankoop bleek mijn paard een oude peesblessure te hebben waar hij opnieuw last van kreeg. Vrijwel meteen zijn wij gestart met de minipulse en is het, ondanks dat het een oude blessure was, snel en mooi genezen. Omdat wij echt geloven in de minipulse hebben we er één gekocht en gebruiken deze nog dagelijks. Een heel tevreden klant dus....'
Elena Vis
Sinds vorig jaar maak ik gebruik van de Minipulse bij verschillende paarden met verschillende problemen, ik vind het heel bijzonder om te zien hoe goed het werkt! Eén van mijn paarden is ooit geopereerd aan een been en dat been was na arbeid vaak warm en vol. Sinds ik de minipulse gebruik na het rijden, gaat het erg goed. Er is nog nauwelijks zwelling en het paard heeft er zienderogen gemak van. Maar ook voor andere plekken kan het erg nuttig zijn. Zo had ik laatst een paard dat op de straat was gevallen, ik heb in de eerste dagen na de val de Minipulse een paar keer op zijn hals gelegd en inmiddels is hij weer helemaal opgeknapt
Femke Beljon
Op maandag 6 augustus ging ik mijn paard Max longeren. We waren bijna klaar toen hij als een dolle bokkend in de rondte ging. Plots viel hij en stond beduusd weer op. Kreupel links voor. Voorzichtig uit de longeerbak gegaan en de kreupelheid werd steeds minder. Iemand van de manege laten kijken en er was bijna niets meer te zien. Voor de zekerheid zou ik hem even een paar dagen rust geven voor zijn spieren. De volgende dag in de middag merkte ik dat hij slechter ging staan. 's avonds toen mijn dochter met hem wilde stappen liep hij nog slechter. Toen wist ik dat het niet goed was. De volgende ochtend zou zij vroeg naar hem toe gaan en als het nog zo was, dan de dierenarts bellen voor die dag. Het was nog slechter geworden hij wilde hem niet echt neer zetten. Toen schrokken we echt, want het is een enorme bikkel. Toen de dierenarts kwam waren we ontzettend bang dat we hem weg moesten brengen. Na onderzoek en röntgenfoto bleek hij een scheur te hebben (fissuur mediale condyl )in de lengte onder zijn voorknie. Behandel plan: 3 maanden stalrust, pijnstilling en over 4 weken controle en een fysiotherapeut die magneetveld therapie bij hem kon doen. Op stal gedroeg hij zich voorbeeldig. En na 4 dagen stond hij er weer op, leek geen pijn te hebben. Een fysio in de buurt stuurde per mail dat ik bij Magnacare zo'n apparaat kon huren, de eigenaar v.d manege kwam met informatie over magnacare. Eerst even gebeld over hoe het moest. Het was zo eenvoudig binnen 3 dagen kwam de Minipulse per post binnen, contract tekenen en opsturen. Hoe makkelijk kan het zijn. Er zat ook nog een briefje bij dat gemaakt was voor max. Om het 2x per dag ten doen. We gingen direct aan de slag. Na 5 weken kwam de dierenarts weer om een foto te maken . Op de plek zelf reageerde hij helemaal niet meer. Op de foto was te zien dat de scheur voor de helft al was gevuld. We mochten al gaan stappen! 2x per dag 5 min. Per week 5 min erbij tot 20min. Dat was mede door de Minipulse en dat Max zich zo goed gedragen had op stal. Een week geleden was het 13 weken geleden dat het gebeurde en we stapte 1x 20min. aan de hand en 1x erop. Er werd gekeken hoe hij liep in stap en draf. Was helemaal goed. Nu gaan we 2x per dag erop met elke 2 weken 5 min erbij, en als het een half uur stappen is dan 5min. draven erbij ook elke 2 weken 5 min. erbij. Wij zijn erg blij dat het zo goed gaat en vooral dat we de Minipulse konden huren, zo konden we het lekker elke dag 2x omdoen.
Sylvia Klevering
Gisteren is de pees van Freedom weer gescand en het ziet er allemaal heel netjes uit. Van een blessure waar we niet verwacht hadden dat het nog goed zou komen, zien we nu weer weefselvorming bij de aanhechting komen. En ook een mooie kwaliteit. De minipulse gebruik ik nu bijna een maandje en we mogen gaan beginnen met opbouwen nu. Dankzij jouw advies is de pees wonderbaarlijk mooi aan het genezen. Mijn dierenarts was ook zeer positief en enthousiast toen ik vertelde dat ik de minipulse aan het gebruiken ben. Hij had er zelf ook hele goede ervaringen mee. Dus we gaan nu opbouwen en gaan verder met je advies. Heel erg bedankt voor de perfecte service. Die minipulse krijg je voorlopig niet terug :-))
Cindy
Beste Arja, Ik kan niet anders zeggen dan dat ik zeer, zeer tevreden ben over de door jouw geboden service (ik belde en nog geen twee dagen later had ik de minipulse binnen) en de Minipluse zelf. Ik heb de Minipulse op aanraden van DAP De Vallei en FPC De Hofstede, waar mijn paard heeft gestaan vanwege zijn blessure, een tijd lang gebruikt. Het resultaat mag er zeer zeker zijn. De zwelling op zijn been is verdwenen! Omdat ik inmiddels zo enthousiast was, heb ik je gevraagd of de minipulse ook breder inzetbaar zou zijn. Inmiddels gebruik ik deze, jaja, ik was zo enthousiast dat ik er een aangeschaft heb, ook op de rug van de paarden die ik behandel voor mijn massage-werk. Ik ben hard aan het sparen om een deken te kunnen aanschaffen. Dat wordt het volgende doel. Nogmaals mijn dank voor alle goede service en het verkopen van dit fantatische product!
Daniëlle Sent
Hierbij wil ik graag laten weten dat ik erg tevreden ben met de MiniPulse. Ik gebruik de MiniPulse nu 3 maanden iedere dag bij mijn paard welke een peesblessure aan zijn voorbeen had (welke hij al weer 6 maanden geleden heeft opgelopen). Nu gaat het goed en ben ik aan het opbouwen met de training en aan het afbouwen met de MiniPulse. Bedankt voor de vriendelijke service!
Wendy