Magneetveldtherapie naast paardensportmassage

Simone Bruys van Bruysend paardensportmassage heeft de therapulse uitgebreid getest tijdens haar werkzaamheden als paardensportmasseur. De volgende verslagen kregen we van haar:

Eén maand gehele magneetveldtherapie bij de behandeling van diverse paarden:

De afgelopen maand heb ik met veel plezier de Therapulse getest. Hierbij heb ik steeds eerst een spiercontrole gedaan vervolgens de Therapulse en de Neckpiece om gedaan en na een half uur weer een spiercontrole gedaan.

In totaal hebben we 30 paarden behandeld.

Daarbij is het volgende opgevallen:

Voorafgaand aan de magneetveldtherapie:

De meeste hadden voor de magneetveld veel meer verzuring in hun hele lichaam.

Waarbij bij de meeste de nadruk lag op de bovenlijn.

Bovenlijn 14, VH 10, AH 6 keer.

Ook waren het meer gehele spiergroepen dus grote vlakken die verzuurd waren.

Na de magneetveldtherapie:

Bovenlijn 9, VH 13, AH 8 keer.

Daarbij viel ook nog op dat er 8 keer verschil te voelen was tussen de ene en de andere kant dus dat er aan 1 kant uitsprekende problemen naar voren kwamen.

Er waren 3 paarden die erg druk waren/bleven onder de deken.

Welke conclusie kun je hieruit trekken?

  • de verzuring vermindert tot verdwijnt geheel
  •  het concentreert zich op de plaatsen die echt problemen hebben
  • de compensatie vermindert of verdwijnt
  • de meeste paarden staan rustig en ontspannen tijdens de behandeling
  • problemen door overtraining als het opslaan van afvalstoffen neemt erg af

Wat voor gevoel gaven de paarden tijdens de sportmassage behandeling?

  • ze waren meer ontspannen
  • ze hielen hun spieren al losser zodat ik beter door kon werken
  • doordat er minder compensatie was kon ik me concentreren op de blokkades zodat het effect van de sportmassage vergroot werd
  • vooral rond schouder- en kniegewricht gaven ze zich beter over zodat deze meestal toch wat gevoeligere handgrepen duidelijk effectiever waren, omdat ik minder vertrouwen moest winnen.

Kortom als ik al deze dingen samen moet vatten;

De magneetveldtherapie en paardensportmassage zijn een perfecte aanvulling voor elkaar omdat ze beide de ontspanning en afvoer van afvalstoffen bewerkstelligen. Waardoor er voor het paard meer bereikt wordt tijdens de sportmassage behandeling!

Vervolg paardensportmassage en magneetveldtherapie

Naar aanleiding van vorige proef die Simone Bruys van Bruysend.nl Paardensportmassage heeft gedaan met betrekking tot de invloed van magneetveld therapie en sportmassage voor paarden wilde ik meer duidelijkheid over er wat er vastgesteld kon worden als een paard gedurende langere tijd met magneetveld therapie werd behandeld.

Hiervoor hebben we een paard genomen dat al meerdere jaren door Simone werd behandeld en af en toe magneetveldtherapie kreeg. Het betreft een 7 jarige KWPN ruin (v Rhodium) die Z1 dressuur loopt.

Voor de start van de proef werd het paard op dezelfde manier als anders door Simone behandeld en ook vond daarbij een spiercontrole plaats. De probleem gebieden die daar werden gevonden waren dezelfde als de keren daarvoor nl; rechtsvoor en rechtsachter en aan beide zijden de overgang van rug naar ribben (die hij nodig heeft voor de lengte buiging). De nadruk van de behandeling bij dit paard ligt vooral op het loshouden van rechstvoor (het voorkomen van het opslaan van afvalstoffen) zodat hij het voorbeen zo gemakkelijk mogelijk weg kan zetten, wat resulteert in een goed onder te brengen achterbeen. Zodra hij voor wat minder soepel is voelen we dat direct achter. Momenteel is dit het geval.

Het paard werd gedurende de eerste 2 weken behandeld met de Therapulse en de Neckpiece op de frequentie van 2 Hz. Dit werd gedaan na het werk. Het voornaamste doel was de gewenning aan magneetveld en tevens het afvoeren van de afvalstoffen na het werk.

Daar dit paard een beetje een ‘slow starter’ is, werd besloten na de tweede week door te gaan met de behandeling voor het werk; de eerste 2 weken op 15 Hz en daarna tot het eind van de periode op 30 Hz.

In de tussentijd werd het paard verder getraind op Z1 niveau, waarbij de training langzaam zwaarder werd gemaakt.

Na een periode van 8 weken is het paard opnieuw door Simone behandeld. Ook ditmaal heeft zij voor de behandeling een spiercontrole uitgevoerd. Het was inmiddels al opgevallen dat het paard een beter ontwikkelde hals ging krijgen en dat het paard rug en hals beter ging gebruiken tijdens het werk.

De conclusies van Simone na de spiercontrole waren: Halsspieren in de bovenlijn zijn beter ontwikkeld en dit ook heeft een gunstig effect op de rugspieren. Voornamelijk aan de overgang bekken – achterhand. Die was losser en beter te buigen waardoor het onderbrengen nog meer wordt vergemakkelijkt. Eigenlijk viel over het hele lichaam op dat de spieren losser waren en veel fijner te bewerken waren.  Dit kwam tot uiting in het sneller en soepeler kunnen doorvragen op de afzonderlijke spiergroepen. Het grootste verschil was rechtsvoor te voelen. Ondanks dat de training op verzoek zwaarder was gemaakt, was hier nauwelijks iets van terug te voelen in de halsspieren. Deze waren niet zo verzuurd en verhard als normaal. Dat geeft volgens Simone aan dat de magneetveldtherapie behandeling er voor zorgt dat de afvalstoffen beter afgevoerd worden en het paard dus makkelijker kan bewegen.