fbpx
MagnaCare Therapieën

Pulserend Magneetveld Therapie

Word jij ook zo moedeloos van de peesblessure van je paard? Eindeloos stappen en koelen met het mogelijke vooruitzicht dat dit nog maanden gaat duren en de onzekerheid of het wel helemaal zal herstellen? Of heb je een paard in de (top)sport, dat voor de training, maar zeker voor de wedstrijd veel spanning heeft, waardoor het rijden minder goed gaat als eigenlijk zou kunnen?

Of heb je een hond die een blessure heeft opgelopen en wacht je ongeduldig totdat je weer wat met hem kan gaan ondernemen?

Zou je niet opgelucht zijn als je paard weer 100% gezond wordt verklaard? Gelukkig als je iedere dag super kan rijden en enthousiast als je weer gaat starten? Blij als je weer met je hond kan gaan wandelen of sporten?

Op het moment dat een mens of dier een blessures heeft, is er een verstoring op celniveau.
Bij een acute blessure vind er een ontstekingsreactie plaats en bij meer chronische blessures is de doorbloeding verminderd.

Pulserend Magneetveld Therapie kan maanden van gedwongen rust en onzekerheid over het resultaat veranderen. Pulserend magneetveld therapie is een vorm van fysiotherapie die je heel eenvoudig zelf kan toepassen. De therapie dringt diep door in het weefsel en heeft daar een invloed op de doorbloeding en de stofwisseling in de cellen, waardoor het weefsel sneller en beter herstelt.

Magneetveldtherapie kan worden toegepast met behulp van ‘gewone’, niet bewegende magneten die aangebracht zijn in dekens of bandages. De inwerking hiervan is echter maar heel beperkt
Veel intensiever en daardoor effectiever is de therapie in vorm van pulserende magneetvelden.

Dierenartsen en fysiotherapeuten passen deze therapie veelvuldig toe in hun praktijk. Maar ook ruiters en eigenaren  kunnen zelf veel met deze vorm van therapie doen. Al of niet in overleg met dierenarts of fysiotherapeut.

Pulserende magneetveldtherapie maakt gebruikt van spoelen waardoor een elektrische stroom loopt. Dit veroorzaakt een magnetisch veld. Door deze stroom nu met een bepaalde frequentie aan en uit te zetten krijgen we ook een magneetveld dat telkens aan en uit gaat, of wel pulseert.

De frequentie van de pulsen is bepalend voor het effect van de therapie.

We kunnen met een lage frequentie pijn en ontstekingen remmen en door het verhogen van de frequentie kunnen we in een later stadium de doorbloeding en de stofwisseling verbeteren. Dit helpt het lichaam sneller te genezen.

Pulserend magneetveldtherapie kan daarom bij een groot aantal problemen gebruikt worden, o.a.:

  • Botbeschadigingen en breuken
  • Open wonden en circulatieproblemen
  • Pijnlijke en stijve spieren
  • Peesproblemen en andere zachte weefselproblemen
  • Acute ontstekingen
  • Chronische pijn

Ook zeer veel topsporters gebruiken magneetveldtherapie om hun paard in optimale vorm te houden. Na een zware training of wedstrijd behandelen zij hun paard om te helpen bij het afvoeren van de afvalstoffen. Hierdoor herstellen de paarden sneller en hebben ze minder last stijfheid de volgende dag.

Ook in de hondensport maakt men steeds vaker gebruik van magneetveldtherapie om blessures te voorkomen.

Onderstaande warmtebeelden zijn gemaakt van een paard met kissing spines en verkramte lendenspieren. Het paard werd gedurende 40 minuten behandeld op de laagste frequentie (2 Hz). Goed is te zien dat ondanks het feit dat het paard gedurende die tijd met een deken heeft opgestaan de warmte uit de ‘hotspots’ duidelijk verminderd is.

warmtebeeld voor magneetveld therapie
warmtebeeld na magneetveld therapie

Voor het toepassen van magneetveldtherapie hebben we verschillende mogelijkheden:

minipulse

Minipulse

De Centurion Minipulse is het bekendste en meest gebruikte apparaat voor pulserende magneetveld therapie. Het is gemaakt om rond het onderbeen en om het spronggewricht van een paard te doen. Maar is ook heel goed te gebruiken voor (kleinere) honden of armen of benen van mensen.

neckpiece

Neckpiece

De Neckpiece is bedoeld voor de hals van een paard. Maar kan ook voor de rug van een paard of hond worden gebruikt. De Neckpiece werkt op een oplaadbare batterij en is vrij licht van gewicht. Hierdoor is het heel makkelijk in gebruik. Langs beide zijde van de hals lopen twee spoelen waarin het magneetveld wordt opgewekt .

therapulse

Therapulse

De Therapulse wordt zowel bij paarden met rugproblemen als voor het algemene onderhoud van sportpaarden gebruikt. De Therapulse kan zowel voor als na het werk gebruikt worden, afhankelijk van het gewenste resultaat. Het gebruik van de Therapulse bij gezonde (sport)paarden voorkomt/beperkt verzuring. Hierdoor kunnen problemen door overbelasting voorkomen worden.

4PH

4PH | 9PH | Hoofpad

De meeste Centurion machines werken op één of meerdere accu's. Centurion heeft echter ook twee machines die aangesloten moeten worden op de stroom; hierdoor zijn ze nog krachtiger en flexibeler in het gebruik. Bovendien kan op beide de hoofpad, voor behandelingen van problemen in de hoef en ondervoet, worden aangesloten.

EZY magneetveld systeem

EZY

Het Centurion EZY systeem is ontworpen voor mensen, maar ook honden en andere kleine huisdieren kunnen hier goed mee behandeld worden. Het meest gebruikte vorm van de EZY is een ring, die om een deel van het lichaam gedaan kan worden. Door de nieuwste technologie is het systeem is lichter en gemakkelijker dan de oudere modellen en kan daar gebruikt worden waar het nodig is.

Leendert-Jan Hofland
Leendert-Jan HoflandDAP Bodergaven
Ik gebruik pulserend magneetveld therapie met regelmaat in de praktijk. En dan leg ik meteen de nadruk op de pulserende magneetveld therapie, want ik weet dat er bijvoorbeeld ook dekens zijn met vaste magneten, maar daar zie ik helemaal geen heil in. Ik gebruik de therapie met name bij aanhechtingsproblemen van de pezen. Ik heb het idee dat het pijnstillend werkt en de genezing bevordert. Maar ook in andere gevallen zoals een hoefbeenfractuur heb ik het gebruikt. Het werkt heel praktisch en de eigenaar kan het zelf ook doen. Daarbij behandel ik veel sportpaarden die je niet zomaar alles mag geven. Dit kan een mooie ondersteuning zijn in de sport om kleine pijntjes te verhelpen. In de revalidatie komen met regelmaat allerlei apparaten voorbij die goed zouden werken. Veel daarvan verdwijnen ook weer snel. Deze therapie gebruik ik echter al meer dan tien jaar en ik blijf er steeds bij terug komen. Dat zegt genoeg.
Kim Vogelaar-Vroegop
Kim Vogelaar-Vroegopfysiotherapeut
Om te beginnen zal ik mezelf kort voorstellen. Ik ben Kim Vogelaar-Vroegop. Sinds 2006 werk ik als fysiotherapeut en sinds 2009 ook als dierfysiotherapeut. Doordat een paard bij ons op stal een peesblessure had, kwam ik in aanraking met MagnaCare. Ik heb goede resultaten gezien van magneetveld therapie bij verschillende dieren en eigenaren. Tijdens mijn opleiding en werkzaamheden als fysiotherapeut merkte ik dat er erg weinig gebruik werd gemaakt van deze mooie behandelmethode. Toen ik in 2009 voor mezelf begon als dierfysiotherapeut, kwam ik in de gelegenheid om magneetveld therapie toe te passen. Sinds 2012 heb ik een eigen praktijk waar ik honden kan behandelen. Sindsdien behandel ik eigenlijk elke hond op magneetveld. Ik leg de mat onder mijn behandelmat, zo kan ik twee therapieën heel mooi combineren, met goed resultaat. Vooral bij dieren die erg veel pijn hebben, bijvoorbeeld bij een hernia, zie je de pijn echt weg trekken en het dier ontspannen. Eigenaren van dit soort dieren adviseer ik dan ook altijd om een magneetveld apparaat te huren, zodat het dier er optimaal van kan profiteren. Kortom ik werk al een aantal jaren met volle tevredenheid met MagnaCare bij vele verschillende dieren.
Previous
Next