magnetisch veld opgewekt door een spoel waar stroom door heen loopt

FAQ

antwoorden op al je vragen over onze therapieën

                   

magnacare therapieën

Welke ervaring is er met pulserend magneetveldtherapie?

Deze technologie heeft wereldwijd vele wetenschappelijke klinische onderzoeken ondergaan. Tienduizenden patiënten zijn met succes behandeld. Van de behandelde patiënten wordt een zeer hoog slagingspercentage gerapporteerd, waardoor een aanzienlijke verbetering van hun kwaliteit van leven wordt bereikt.

Wat is het verschil tussen 'gewone' magneettherapie en pulserend magneetveldtherapie?

Bij ‘gewone’ magneet therapie wordt gebruik gemaakt van magneten zoals die in de natuur voorkomen. Deze worden toegepast in een deken, armband, bandages of iets dergelijks. Bij Pulserend Magneetveld Therapie wordt gebruik gemaakt van een spoel van koperdraden waar stroom door heen loopt. Door de stroom met een bepaalde frequentie van richting te laten veranderen, ontstaat een pulserend magneetveld. De frequentie waarin de richtingverandering gebeurd, is bepalend voor het effect dat de therapie heeft, ontspannend of juist stimulerend.

‘Gewone’ magneten zitten vast in de deken of bandage, ze kunnen niet omgedraaid worden, hierdoor kan er slechts 1 effect worden verkregen, meestal is dat stimulerend. Maar daarnaast hebben de ‘gewone’ magneten een veel kleinere invloed, ze zijn veel minder sterk, dringen dus minder ver door en hebben in 24 uur minder effect dan een pulserend magneetveld in 30 minuten.

Mijn paard heeft een peesblessure. Gebruik ik nu pulserend magneetveld of lasertherapie?

Dat kan allebei. De behandelmethoden doen net voor elkaar onder. In alle jaren dat we paarden met peesblessures helpen, is dat met hetzelfde resultaat bij zowel laser als pulserend magneetveldtherapie. Het is grotendeels je eigen voorkeur en voor een deel afhankelijk van de plaats van de blessure.

Het grote verschil is dat laserlicht slechts maximaal 5 cm doordringt en wordt tegengehouden door botten en magneetveldtherapie door elk soort weefsel dringt en de afstand alleen beperkt wordt door de kracht van de magneet. In het geval van de minipulse, die het vaakst wordt gebruikt bij peesblessures is dat dus zo’n 20 cm. Ruim voldoende dus voor het hele been. Op het moment dus dat de pees dieper weg ligt of dat je over een aanhechting praat, gaat onze voorkeur dus uit naar magneetveldtherapie. In alle andere gevallen zijn de behandelmethoden gelijkwaardig.

Bij lasertherapie houdt je een soort douchekop voor ongeveer 30 seconden op 1 plek en vervolgens verplaats je deze over de breedte van de kop. Een pees kan je dan vanaf drie kanten benaderen, zodat je ongeveer 15 minuten actief bezig bent.

Bij magneetveldtherapie doe je de minipulse (een soort pijpkous) om het been en laat je deze daar gedurende 30 minuten zitten, je kan dan ondertussen wat anders doen.

Lasertherapie zal je waarschijnlijk alleen in het acute stadium van het letsel gebruiken. Magneetveld therapie kan je door de verschillende instelmogelijkheden ook gebruiken in de opbouwfase om die met minder risico te doorlopen.

Hoe valt pulserend magneetveldtherapie te vergelijken met lasertherapie?

Lasertherapie heeft een goed effect op oppervlakkige verwondingen en op acupunctuur punten. Magneetveldtherapie heeft een grotere dieptewerking en maakt het daardoor erg effectief bij diepliggende zachte weefsel problemen en bij botbeschadigingen.

Hoe test ik of mijn magneetveldtherapie apparatuur werkt?

Om te testen of je minipulse goed werkt, neem je de blauwe testmagneet losjes tussen duim en wijsvinger. Je zet de minipulse aan en je houdt de testmagneet vlak boven de plaat met de knoppen. Je voelt dan de magneet even snel bewegen als het lampje knippert. Op 15 Hz voel je dit het beste.

Bij een therapulse of neckpiece houd je testmagneet in de buurt van een spoel terwijl je de deken hebt aangezet. Bekijk hoe het werkt in onderstaand filmpje:

                 

                   

pulserend magneetveldtherapie

Is het normaal dat mens of dier erg ontspannen is tijdens of na een behandeling - vooral op de laagste stand?

Ja, de lage frequentie heeft een extreem ontspannend effect op het lichaam en het normaal dat het paard zijn hoofd wat laat hangen en extreem ontspannen lijkt.

Kan magneetveldtherapie gebruikt worden in combinatie met andere therapieën?

Ja, de therapie kan zowel zelfstandig als in combinatie met andere therapieën gebruikt worden.

Waarom is de magneetdeken zo zwaar?

Om een goed magnetisch veld te krijgen zijn veel windingen van koperdraad nodig. Dat maakt de deken zwaar. Lichter zou ook betekenen, minder goed.

Het gewicht merk je vooral bij het op het paard doen. Om dit makkelijker te maken, kan je het beste de deken in drieën vouwen, hem dan op het paard leggen en dan uitvouwen. Dat is ook een heel makkelijke manier om de deken van het ene paard op het andere te leggen.

Hoe kan ik voorkomen dat de minipulse afzakt?

Vooral op hele dunne (pony) beentjes zakt de minipulse soms af. Door eerst een bandage, evt met lap om het been te doen kan je dit voorkomen. Voor de werking maakt dit niet uit, magneetvelden gaan overal doorheen.

Inmiddels hebben we een hoes ontwikkeld waar de minipulse in past. Deze hoes zorgt voor opvulling tussen het been en de minipulse, en beschermt de minipulse.

Het is zowel bij gebruik van de minipulse in de hoes als zonder de hoes, goed om een springschoen om het been te doen waarop de minipulse komt te rusten.

Moet de Therapulse direct op de huis liggen?

Nee, dat is niet nodig. Wij geven er zelfs de voorkeur aan dat je eerst een deken op het paard doet en dan pas de therapulse. Ten eerste blijft de therapulse schoner, maar ook om het paard warm te houden of juist te drogen.

Kan de therapie ook gebruikt worden als er geen blessure is?

Ja, pulserend magneetveld therapie wordt juist ook veel gebruikt voor het in optimale vorm houden van sportpaarden. Het wordt vaak voor het werk ingezet voor de ontspanning en na het werk om de afvalstoffen sneller te laten afvoeren.

Ook op plaatsen waar ooit een blessure heeft gezeten, zoals een peesblessure, wordt het preventief ingezet om daar de doorbloeding al voor het werk te verbeteren.

                 

                                                         

laser therapie

Kan iedereen zomaar een laser gebruiken?

Dat ligt eraan wat voor een laser. De sterkste lasersoort (klasse 4) kan weefsel beschadigen en mag daarom alleen door dierenartsen en therapeuten gebruikt worden. De Centurion laser is 1 klasse lichter en daarom zonder gevaar door iedereen te gebruiken.

Is een laser voor ieder probleem geschikt?

Nee, een laser is een vorm van licht en wordt daarom door alles min of meer tegengehouden. Laserlicht dringt daardoor maximaal 5 cm het lichaam in en het dringt bijvoorbeeld ook niet door botten heen.

Is de Centurion laser sterk genoeg?

De Centurion laser is speciaal bedoeld voor wondbehandeling en zachte weefsels. De laser is sterk genoeg om effect te hebben op die weefsel, maar niet zo sterk dat het weefsel kapot gemaakt kan worden.

                                               

                                    

transpirator

Kan iedereen de transpirator veilig gebruiken?

De transpirator is absoluut veilig te gebruiken. In de transpirator zijn verschillende veiligheden ingebouwd zodat de waterdamp nooit te warm wordt en dat het paard altijd lucht krijgt. We raden altijd wel aan om, zeker bij acute luchtwegproblemen eerst de dierenarts te raadplegen.

Werkt de transpirator ook bij chronische luchtwegklachten door allergieën?

Als het paard hoest doordat het ergens allergisch voor is, zal de transpirator deze allergie niet wegnemen. De waterdamp zorgt er echter wel voor dat de luchtwegen weer schoon worden van slijm. Daardoor neemt de irritatie af en worden de klachten minder.

Kunnen er medicijnen aan de transpirator worden toegevoegd?

Nee, door medicijnen toe te voegen, zal de machine kapot gaan. En de medicijnen zijn niet getest voor gebruik op deze manier. Alleen het Centurion RespiraSilver kan worden toegevoegd. Maar in de meeste gevallen is waterdamp alleen voldoende.

Hoe lang en hoe vaak moet ik de transpirator gebruiken?

Een kuur van een maand is meestal voldoende. Hierbij behandel je in de eerste week, iedere dag 45-60 minuten. Vanaf de 2e week kan je om de dag 30 minuten behandelen.

                               

                                      

algemeen

Hoe werkt het als ik na het huren een machine wil kopen?

De huur is niet alleen bedoeld voor de behandeling van een kortdurend probleem, maar is juist ook bedoeld om de apparatuur zelf uit te proberen. Daarom worden de eerste drie maanden huur volledig verrekend met de aanschafprijs. Vanaf de 4e maand wordt 80% verrekend, zodat ook een soort huurkoop mogelijk is. Je kan dan bij aanschaf kiezen of je de gebruikte machine over wilt nemen, of dat je liever een compleet nieuwe machine hebt.

Hoe kan ik de huur beëindigen?

Als je met de huur wilt stoppen is het voldoende als je kort voor het einde van de maand huur mij een email stuur. Vervolgens stuur je de apparatuur terug op of voor de datum dat de huur afloopt en mail je de track&trace code.