warmtebeeld van beenblessure voor magneetveld behandeling

Veel voorkomende blessures bij paarden

Een overzicht van veel voorkomende blessures bij paarden. Het overzicht zal langzamerhand worden uitgebreid

Mok
Mok is een verzamelnaam voor ontstekingen en/of huidirritatie aan het onderbeen...
Het Belang van Pezen bij Paarden: Anatomie, Blessures en Behandeling
Pezen zijn essentiële structuren in het lichaam van een paard, die een...
Spierbevangenheid
Merk je een plotselinge verandering in het gedrag van jouw paard? Krijg je het...
Revalidatie bij paarden
Helaas komen blessures bij paarden vaker voor dan we zouden wensen. Heeft jouw...
Peesblessures
Een van de meest voorkomende problemen in de paardensport zijn peesblessures....
Mogelijke oorzaken van kreupelheid
Een kreupel paard komt vaak voor. Hoe komt dat? Veelal door uiteenlopende,...
Zo herken en verlicht je artrose bij jouw paard
Artrose bij paarden: het komt vaak voor en kán een ernstige aandoening...
Hoefbevangenheid-bij-paarden
Hoefbevangenheid bij paarden is een aandoening die plotseling kan optreden en...
Wedstrijdspanning bij paard en ruiter
Slecht slapen, klamme handjes, buikpijn of misschien zelfs wel echt ziek zijn:...
5 tips om blessures bij jouw paard te voorkomen
Van peesblessures  tot spierbevangenheid : een blessure bij jouw paard...
Schimmel bij paarden: oorzaken & behandelingen
Huidschimmels bij paarden komen erg overeen met schimmels die voorkomen bij...
Kissing Spine bij Paarden: Wat je moet weten over deze rugaandoening
Heb je ooit gehoord van ‘kissing spine’ bij paarden? Deze term kan...
Alles over spierpijn bij paarden
Paarden worden regelmatig blootgesteld aan intensieve fysieke activiteiten zoals...
Zomerkwaaltjes zoals zomereczeem: wat kun je ertegen doen
De zomer is in volle gang en terwijl we genieten van zonnige dagen en aangename...
De 3 beste tips tegen dazen bij je paard
De zomer is in volle gang en als paardenliefhebber betekent dat volop genieten....
Wat zijn allergische reacties bij paarden?
Zoals waarschijnlijk bekend is, kunnen ook paarden last hebben van hooikoorts?...
Zomereczeem bij je paard: voorkomen, herkennen en verhelpen
Zomereczeem, ook wel bekend als staart- en maneneczeem, is een veelvoorkomende...
Bronchitis (luchtwegproblemen) bij paarden
Heb je ooit gemerkt dat je paard af en toe hoest? Hoewel het misschien geen...
Hoesten bij paarden: 3 veelgestelde vragen en praktische tips
Wanneer je merkt dat je paard begint te hoesten, is het belangrijk om te...

Helaas krijgen nog altijd veel paardeneigenaren er mee te maken: blessures. De oorzaak van een blessures kan al in een klein hoekje zitten. Vaak gaat het om verkeerde of (te) explosieve bewegingen of overbelasting, maar het ontstaan van een blessure kent natuurlijk talloze oorzaken. Ondanks dat men altijd het beste voor heeft met zijn/haar dier, blijft het een veelvoorkomend en -besproken issue.

In veel gevallen is er bij een blessure sprake van acute kreupelheid. De meeste kreupelheden zien we in de voorbenen. Toch kan een blessure zich in het gehele bewegingsapparaat van het paard voordoen. Botten, pezen, spieren, banden en gewrichten zijn onderdelen van het bewegingsapparaat en kunnen door diverse factoren worden beschadigd. 

Merk je kreupelheid op bij jouw paard? Dan kunnen een van de volgende blessures wellicht de oorzaak zijn. Raadpleeg echter altijd een dieren-/paardenarts wanneer jij verandering merkt in het gedrag en/of lichaam van jouw paard. 

acute blessure gelijk behandelen met magneetveldtherapie

Peesblessures

Een van de meest voorkomende problemen in de paardensport zijn peesblessures. Om tot de kern van dit probleem te komen is het van belang te begrijpen wat een pees überhaupt inhoudt, of beter gezegd voorstelt. 

Een pees verbindt de spier met het bot en heeft een stevige, bandachtige structuur. In verhouding tot de spier, is een pees een stuk stugger en zorgt deze ervoor dat de kracht vanuit de spier wordt doorgegeven aan het bot. Er wordt als het ware een overgang gecreëerd. 

Doordat pezen deze essentiële verbinding creëren, kracht doorzetten en dus ook veel ‘klappen’ opvangen ligt een blessure snel op de loer. Door het gebrek aan goed functionerende bloedvaten in de pees, is de aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen beperkt. Een ‘goede’ combinatie voor een blessure die snel veroorzaakt is en langzaam geneest. 

scan van peesblessure voor magneetveldtherapie

Artrose

In maar liefst 60% van de gevallen van kreupelheid is er sprake van artrose. Naast peesblessures is ook deze aandoening dus erg veel voorkomend. Door slijtage aan de gewrichten bij overbelasting, ouderdom, gewrichtsinfecties en/of een afwijkende beenstand ontstaat deze chronische, degeneratieve aandoening.  

De opgetreden schade aan de gewrichten, of eigenlijk het gewrichtskraakbeen, kan niet ongedaan gemaakt worden. De vordering kan wel fors worden geremd. Een specifiek, (alles)oplossend middel tegen artrose bij paarden bestaat dus niet. Echter kan magneettherapie wel pijnstillend en ontstekingsremmend werken. Deze therapie zorgt er voor dat de doorbloeding en stofwisseling verbetert, waardoor weefsel de kans krijgt te herstellen. 

magneetveldtherapie bij artrose

Hoefbevangenheid

Je hebt het je vast wel eens afgevraagd; ‘Wat is hoefbevangenheid bij paarden?’ Deze ernstige aandoening wordt ook wel Laminitis genoemd en omschrijft een ontsteking tussen de hoefwand en het hoefbeen. Doordat het vocht wat ontstaat bij de ontsteking nergens naartoe kan, ervaart jouw paard of pony ernstige pijn in het omliggende gebied. 

Hoefbevangenheid kent een acute en chronische fase. Zoals het woord al omschrijft is acute hoefbevangenheid acuut en zal de pijn na verloop van tijd overgaan als het letsel is genezen. Blijft de pijn bestaan en geneest de aandoening niet, dan is er sprake van een chronische fase. Beide fases zijn te behandelen met pulserende magneetveld therapie, doordat deze ontstekingsremmend en pijnstillend werkt. De werking hiervan kan worden vergeleken met koelen, maar dan vele malen intensiever. 

warmtebeelden-hoefbevangenheid-voor-en-na-magneetveldtherapie

Mok 

Mok is ook een welbekende term in de paardenwereld. Onder deze term verstaan we alle huidirritaties die zich voordoen aan de onderbenen, waarbij irritatie in de kootholte het bekendste symptoom is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld peesblessures, wordt mok op hele andere manieren veroorzaakt. De huidirritatie kan ontstaan door zonnebrand, een insectenbeet, schurftmijten of bijvoorbeeld natte of vieze bodembedekking.

Voor de bestrijding van mok zijn talloze zalfjes en huis-tuin-en-keukenmiddeltjes bekend. Terwijl de een zweert bij het onaangeraakt laten van de huid, pleiten anderen bij het behandelen en schoonhouden hiervan. Mok is daarmee een veelvoorkomende en vooral ook lastig te behandelen aandoening/blessure bij paarden. 

mok kan goed behandeld worden met lasertherapie

Onze therapieën bij blessures

Net als hoefbevangenheid, kunnen ook artrose, mok en peesblessures uitstekend worden behandeld met magneetveldtherapie. Deze vorm van fysiotherapie werkt middels elektrische, magnetische pulsering. Door elektriciteit door een spoel te laten lopen, ontstaat er een magnetisch veld. Dit magnetische veld wordt telkens onderbroken, waardoor het een pulserende magneetveld wordt. Deze pulsen dringen door tot alle weefsels in het lichaam waaronder spieren, pezen en botten en hebben een uiterst positieve werking op het (paarden)lichaam. Gebruikt men een lage frequentie, dan heeft dit een ontstekingsremmende en pijn verlichtende werking. Wordt er een hoge frequentie ingesteld, dan zorgt dit voor een betere doorbloeding en stofwisseling. Dit helpt het lichaam sneller genezen en zal er voor zorgen dat jouw paard/pony sneller weer de oude is.