paarden in de wei

Hoe help ik mijn paard?

Bekijk het overzicht met veelvoorkomende blessures en vind de juiste oplossing. 

Over welke blessure wil je meer weten?


Peesblessures

Botbreuken en -beschadigingen

Bandletstel

Acute ontstekingen

Open wonden / circulatieproblemen

Luchtwegproblemen

Artrose

Pijnlijke en stijve spieren

Chronische pijn
Peesblessures
Botbreuken en -beschadigingen
Bandletstel
Acute ontstekingen
Open wonden / circulatieproblemen
Luchtwegproblemen
Artrose
Pijnlijke en stijve spieren
Chronische pijn

Peesblessures

Wat is het?
Een van de meest voorkomende problemen in de paardensport zijn peesblessures. Hoewel bouw en een verkeerde beenstand, beslag, trainingsregime en voetbalans het risico op peesblessures kunnen vergroten, is dit niet altijd de oorzaak. Vaak ontstaat de beschadiging aan de pees tijdens de training of het gek doen in de wei. Wanneer de pees beschadigd raakt, kunnen er scheurtjes ontstaan, wat leidt tot ontsteking, warmte en zwelling als gevolg hiervan.

Wat is de beste behandeling?
Vaak wordt er veel tijd gestoken in het herstel van peesblessures, maar het vooruitzicht blijft onzeker. Blijf je enkel koelen en stappen, dan zou het herstel nog wel eens maanden kunnen duren. Door te kiezen voor een behandeling met magneetveldtherapie versnel en verbeter je het herstel. Met magneetveldtherapie op een lage frequentie remmen we pijn en ontstekingen en door het verhogen van de frequentie kunnen we de doorbloeding en stofwisseling verbeteren. Dit helpt het lichaam van je paard sneller en beter te genezen.

Botbreuken en -beschadigingen

gebroken botten herstellen sneller met magneetveldtherapie

Wat is het?
Net zoals de naam van de aandoening al aangeeft, duiden botbreuken en -beschadigingen bij paarden op botten in het lichaam die ofwel volledig gebroken zijn, ofwel kleine scheurtjes vertonen. Als je paard te maken heeft met een fractuur of beschadiging, kan de ernst en locatie hiervan variëren. Vaak zijn deze blessures het gevolg van ongelukken, trauma's of overmatige belasting.

Wat is de beste behandeling?
Als je paard een botbreuk of -beschadiging heeft, is een goede behandeling cruciaal. Zonder de juiste zorg kunnen problemen ontstaan en duurt het herstel langer. Gelukkig kan magneetveldtherapie in veel gevallen helpen, zonder dat er operaties nodig zijn (Let op: dit ligt natuurlijk wel aan de ernst van de breuk). Magneetveldtherapie versnelt het herstel en zorgt direct voor minder pijn bij jouw paard. Met magneetveldtherapie kan je paard sneller herstellen en sneller weer prettig bewegen. 

Bandletstel

minipulse-magneetveld-bandage

Wat is het?
Bandletsel bij paarden is een veelvoorkomende aandoening die optreedt wanneer de ligamenten of pezen in het lichaam van het paard beschadigd raken. Deze aandoening kan voorkomen in verschillende delen van het paardenlichaam, zoals de benen, de banden in de hals of andere delen van het bewegingsapparaat. De oorzaken van bandletsel kunnen variëren, enkele veel voorkomende factoren zijn overmatige belasting, trauma, verkeerde bewegingen of als gevolg van veroudering.

Wat is de beste behandeling?
Lijdt jouw paard aan bandletsel, dan wil je snel voor verbetering zorgen om verergering van het letsel te voorkomen. Behandel je bandletsel niet of niet voldoende, dan kan dit leiden tot chronische pijn, beperkte mobiliteit en verminderde prestaties. Magneetveldtherapie is een praktische optie om de genezing te versnellen en pijn te verminderen. Door deze niet-ingrijpende aanpak toe te passen, kan je paard sneller herstellen en weer lekker actief zijn.

Acute ontstekingen

pijnreactie bij ontstekingen

Wat is het?
Ontstekingen bij paarden zijn plotselinge reacties van het lichaam op blessures, infecties of irritaties. Deze ontstekingen kunnen zich voordoen in verschillende delen van het paardenlichaam en leiden tot symptomen zoals zwelling, roodheid, pijn en warmte. Een ontsteking bij je paard is meestal een snelle reactie van het lichaam om zichzelf te beschermen tegen eventuele schade.

Wat is de beste behandeling?
Zoals bij veel blessures is snel ingrijpen bij een acute ontsteking van belang. Behandel je een acute ontsteking niet snel genoeg, dan kan dit leiden tot blijvende schade, langdurige pijn en beperkingen voor je paard. Naast traditionele hulpmiddelen, is magneetveldtherapie in het geval van acute ontstekingen een zeer effectieve behandelmethode. Met magneetveldtherapie kun je niet alleen de ontsteking aanpakken, maar ook het algehele welzijn van je paard bevorderen. Het biedt een slimme keuze om je paard comfortabel en actief te houden tijdens het herstelproces.

Open wonden / circulatieproblemen

wond-voor-lasertherapie

Wat is het?
Heeft jouw paard last van een open wond en / of circulatieproblemen, dan bedoelen we hiermee verwondingen of aandoeningen die de huid en bloedcirculatie aantasten. Open wonden kunnen variëren van oppervlakkige schaafwonden tot diepe snijwonden, terwijl circulatieproblemen betrekking hebben op problemen met de bloedtoevoer naar weefsels en organen. Deze aandoeningen kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, zoals verwondingen, infecties, of circulatoire aandoeningen. 

Wat is de beste behandeling?
Om te voorkomen dat er ernstige complicaties, infecties, weefselbeschadiging of langdurige pijn en ongemak ontstaan, vraagt deze aandoening om een effectieve behandeling. Voor de behandeling van open wonden en circulatieproblemen is lasertherapie een hele geschikte oplossing. Lasertherapie maakt gebruik van geconcentreerd licht om de genezing te bevorderen, ontstekingen te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren.

Luchtwegproblemen

transpirator vernevelaar voor paarden met luchtwegproblemen

Wat is het?
Merk je dat je paard regelmatig hoest of langdurige problemen heeft met zijn luchtwegen? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Aandoeningen aan de luchtwegen kunnen beginnen met een simpel kuchje, maar uitmonden in chronische aandoeningen als COPD of astma. De onderliggende oorzaken kunnen variëren van virale en bacteriële infecties tot (overmatige) blootstelling aan stof. 

Wat is de beste behandeling?
Onbehandelde luchtwegproblemen bij je paard kunnen leiden tot chronische hoest, verminderd uithoudingsvermogen, verminderde prestaties tijdens training en wedstrijden, en zelfs structurele schade aan de longen en luchtwegen. Een effectieve behandeling is het gebruik van transpirator therapie met de Centurion Transpirator. Dit helpt bij het vrijmaken van slijm, vermindert de weerstand in de luchtwegen en bevordert een sneller herstel zonder medicijnen. Het is een waardevolle aanpak om de luchtwegen van je paard gezond te houden.

Artrose

magneetveldtherapie bij artrose

Wat is het?
Artrose bij paarden is het gevolg van gewrichtsslijtage en komt vaak voor in de benen, hals en soms de rug. Oorzaken van artrose zijn onder andere overbelasting, afwijkende beenstanden, eerdere gewrichtsbeschadigingen en soms ouderdom. Bij een gezond paard zorgen kraakbeen, gewrichtskapsel en gewrichtsvloeistof voor soepele beweging. Heeft je paard artrose, dan raakt het kraakbeen beschadigd en neemt de gewrichtsvloeistof af, wat pijn, stijfheid en bewegingsproblemen veroorzaakt. 

Wat is de beste behandeling?
Slijtage aan de gewrichten is omkeerbaar. Dit kan leiden tot blijvende pijn, ernstige bewegingsbeperkingen en aantasting van de levenskwaliteit van je paard. Door je paard tijdig te laten behandelen, kunnen verdere slijtage en symptomen worden verminderd, waardoor je paard zich comfortabeler voelt en actiever kan blijven. Magneetveldtherapie helpt bij artrose doordat het de bloedcirculatie in het getroffen gebied verbetert. Dit zorgt ervoor dat er meer voedingsstoffen en zuurstof naar je paard's gewrichten gaan, wat het herstelproces bevordert en ontstekingen vermindert. 

Pijnlijke en stijve spieren

therapulse-bij-rugblessure

Wat is het?
Paarden worden regelmatig blootgesteld aan intensieve fysieke activiteiten zoals training, wedstrijden en lange ritten. Net als mensen kunnen paarden ook last hebben van spierpijn na (te zware) inspanning. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van spierpijn bij je paard. Een van de belangrijkste oorzaken zijn overbelasting en het gebrek aan een goede warming-up en cooling-down. Wanneer je jouw paard plotseling blootstelt aan zware training of ongebruikelijke inspanning, kunnen de spieren beschadigd raken en spierpijn veroorzaken.

Wat is de beste behandeling?
Ondanks dat spierpijn bij paarden net zo onschuldig kan zijn als bij mensen, is het belangrijk spierpijn te herkennen en hier vooral passend mee om te gaan. Door gebruik te maken van zogeheten magneetveldtherapie, stimuleer je het herstel wanneer spierpijn al is opgetreden, maar voorkom je ook preventief spierpijn, blessures en/of overbelasting. Door magneetveldtherapie (op lage frequentie) worden afvalstoffen sneller afgevoerd, wat op die manier helpt stijfheid en verzuring te voorkomen. Gebruik je magneetveldtherapie vooraf, dan stimuleert dit onder andere de aanmaak van endorfines, wat zorgt voor een ontspannen en losser paard. 

Chronische pijn

warmtebeeld rug voor pemf

Wat is het?
Chronische pijn bij je paard kan soms lastig te herkennen zijn, omdat het geleidelijk ontstaat en de symptomen niet altijd even duidelijk zijn. Veelvoorkomende vormen van chronische pijn zijn onder andere artrose, (chronische) hoefbevangenheid, en gebitsproblemen zoals ontstekingen aan de wortels van kiezen en snijtanden. Deze aandoeningen kunnen voorkomen bij paarden en ezels op leeftijd en ontwikkelen zich vaak geleidelijk. 

Wat is de beste behandeling?
Ernstige of onbehandelde pijn kan leiden tot een stressreactie in het lichaam van je paard. Buiten het feit dat het paard letterlijk pijn lijdt, ontstaat er ook een aangepaste hormoonproductie. De bijnieren produceren hormonen die de doorbloeding veranderen, met een focus op het sparen van het hart en de hersenen, maar ten koste van andere organen, zoals het maag-darmkanaal en de huid. Een behandelingsoptie die verlichting kan bieden bij chronische pijn is magneetveldtherapie. Het verbetert de doorbloeding, vermindert ontstekingen en stimuleert celregeneratie, wat het paard helpt zich beter te voelen en pijnvrijer te bewegen.