Ervaringen met de Transpirator

Zware longontsteking

Ik wilde graag een recensie schrijven over de transpirator, mijn paard was al sinds 21 juli ziek, in eerste instantie leek het een verkoudheid, maar vanwege de groene snot en de verhoging liet ik meteen de dierenarts komen. Van de dierenarts kregen we slijm losmakers, ventipulmin en tubes antibiotica voor 3 dagen. Mijn paard leek snel op te knappen en na de 3 dagen antibiotica leek het de goede kant op te gaan. Echter 2 dagen na het stoppen van de kuur werd ze weer ziek, weer kregen we antibiotica, deze keer voor 7 dagen. Ze knapte weer goed op en het leek over te zijn, nu moesten we 2 weken afwachten of het de goede kant op bleef gaan. Echter na een week werd ze weer ziek en begon meer te hoesten. We kregen toen een prednison kuur. Na 2 dagen prednison heb ik de dierenarts gebeld dat het echt de verkeerde kant op ging, ze werd alsmaar zieker i.p.v. beter.

Toen is de internist in België ingelicht, deze is dezelfde dag nog gekomen om een scopie van de luchtwegen te maken. De internist sloeg steil achterover van de schrik, zo erg dat ze er van binnen uit zag, de internist verbaasde zich er over dat ze nog op d’r benen stond en er zo florissant uit zag, überhaupt dat ze nog leefde. Alles ging op kweek, bloed, slijm enz. Er werd helaas geen veroorzaker gevonden, alleen een gevolg en dat was een zware longontsteking. Er werd elke dag voor 5 dagen lang met penicilline in de spier gespoten en met gentamycine in het bloed gespoten, we starten met slijmoplosser en moesten door met ventipulmin. Na 3 dagen was ze weer de oude ik. Ik was zo opgelucht en blij want ik was zo bang om ze kwijt te raken.

Na deze kuur van 5 dagen bleven we door gaan met de slijmoplosser en ventipulmin en na 3 weken moesten we weer een nieuwe scope komen maken. Het zag er goed uit op de scopie maar er zaten nog wat kleine restjes in de luchtpijp , een restje werd weg genomen en op kweek gezet. Intussen moesten we weer starten met de slijmoplosser en de ventipulmin. Na 3 dagen kwam de uitslag dat het schoon was, geen bacteriën meer.

2 dagen na deze uitslag was ze weer ziek, met spoed werden we op de kliniek verwacht. Ik moest me voorbereiden om haar misschien wel kwijt te raken. Weer werd er een scopie gemaakt en bleek dat ze het allemaal weer terug had, bijna net zo erg als de allereerste keer. Alles werd weer opgevangen en op kweek gezet. Op alles wat er maar getest kon worden werd er getest, het was vrij baan voor het laboratorium. Er werd meteen begonnen met de injecties, hopen dat het snel beter zou gaan was het enige wat we konden doen. Na 2 dagen was ze alweer de oude en op de 4de dag kwam de internist en de dierenarts met de uitslag….. Niks gevonden. De theorie was, dat ze een nog niet ontdekte longziekte had. Gestopt werd er met de injecties, gestart werd er voor een maand met flixotide verneveling in een nebule en door gaan nog voor 3 weken met slijmoplosser en ventipulmin. Ze bleef stabiel maar bleef erg veel slijm en snot houden.

Op jumping indoor Maastricht kwam ik magnacare tegen, ik heb er 2 dagen over na gedacht, hoe moeten we nu verder, zo door kan het niet. Op het moment dat we bijna klaar waren met de nebule heb ik meteen naar arja gebeld en de transpirator besteld voor de verhuur. Ik ben hem meteen gaan ophalen en ben dezelfde dag nog begonnen met de transpirator. Mijn paard was absoluut niet bang voor de kap en de slang en ook de damp deerde haar niks, ze vond het heerlijk. Een week lang heb ik elke dag een uur lang verneveld, na die week heb ik een week lang elke dag een half uur verneveld, die week daarna 5 dagen een half uur en de de week daarna 4 dagen een half uur en de laatste week heb ik 2x een half uur verneveld.

Na 2 keer een uur verneveld te hebben hoestte ze al helemaal niet meer. Tijdens het vernevelen met de transpirator kwam er een hoop slijm los, het liep zo via de neus de kap in en droop eruit. Met naar de wei brengen moest ik mijn regenjas aan want als ze brieste kwam er zo veel slijm en snot uit wat nu los kwam door de transpirator dat ik van top tot teen onder zat, mijn man heeft mij zelfs een keer een schone broek moeten komen brengen. Toen we stopten met de transpirator, was ze fit levendig, glansde en had ze geen snotneus meer. Ik was als de dood dat ze gelijk weer ziek zou worden als we stopten maar ik denk dat we toch lang genoeg hebben verneveld. We zijn nu 3 weken klaar en ze is nog steeds blij en hoest niet en geen snotneus. Zonder de transpirator was het heel anders gelopen, deze machine heeft echt heel goed zijn werk gedaan en heeft de troep opgeruimd. Ik ben zo blij dat deze machine ook in de verhuur zit bij magnacare.

Jeantine Verwiel

Equine Asthma

Mijn merrie had na het trainen in het bos (ik rijd endurance met haar) al geruime tijd af en aan snotklodders uit 1 van de neusgaten. De ene keer was het rechts, de andere keer links. Andere klachten zoals hoesten of opmerkingen bij de veterinaire controles had ze niet. Een scopie wees helaas niets uit en zowel de behandeling met Sputolysin en Ventipulmin hadden geen resultaat. 

Omdat zij geblesseerd raakte door een struikeling tijdens de training en daardoor voor een lange tijd op rust moest op de wei ben ik gestopt met de onderzoeken. Dit was in augustus 2017. 

Toen zij in mei 2019 van haar peesblessure genezen was ben ik haar beweging heel langzaam weer gaan opbouwen. In eerste instantie leek dit goed te gaan en bleef zij klachtenvrij. Totdat we in september 2019 in het bos de draf weer mochten gaan opbouwen. Er kwamen weer snotklodders. Na overleg met 1 van mijn dierenartsen heb ik besloten half oktober 2019 dan toch een longspoeling te laten doen. De uitslag: ernstige equine asthma met waardes van meer dan het dubbele van wat maximaal toegestaan is. Naast de Ventipulmin (2 maal daags gedurende 2 x 10 dagen) & Flixotide (2 maal daags gedurende 2 maanden) die zij kreeg als behandeling heb ik voor een aantal weken de transpirator gehuurd bij Arja. Dit op aanraden van een goede vriendin van mij.

Het schema wat ik gehanteerd heb is:

week 1 & 2 :   2 x daags 1 uur (waarvan in week 2 met toevoeging van Ionic ResiraSilver Plus +)

week 3:           2 x daags 45 min

week 4:           2 x daags 30 min

week 5:           1 x daags 30 min

De eerst 2 weken begon zij meerdere malen per dag kort te hoesten omdat alles los begon te komen (daarvoor was ik al gewaarschuwd door Arja) en liep er af en toe zonder inspanning een snotklodder uit haar neusgaten.  Vanaf de 3e week nam dat allemaal af en kwam er steeds minder uit haar neus. 

Begin maart 2020 heb ik de longspoeling laten herhalen om te kijken hoe het er voor stond. Tot mijn grote verbazing kwam er helemaal niets uit. Ze is volledig schoon!!!

Ik ben er zeker van dat de transpirator een groot aandeel heeft in de genezing van mijn merrie. 

Het viel mijn 100% mee wat haar reactie was op de kap en de slang. Zelfs onze gespannen ruin heeft hem 3 weken probleemloos gebruikt om zijn luchtwegen op te schonen. 

Ool ben ik zeer tevreden over de bereikbaarheid van Arja en de behulpzaamheid en het meedenken toen ik problemen had met het apparaat. 

Kortom: echt een toevoeging op een therapie of gewoon als opschoning/onderhoud!


Panja van de Steeg


Reactie plaatsen