Ervaringen van gebruikers van onze lasertherapie
09 april 2021 

Ervaringen van gebruikers van onze lasertherapie

Voetzolen hond hersteld met lasertherapie

Onze  eigen hond kwam door haar eigen toedoen met haar poot onder de voet van mijn paard. Grote schrik nattuurlijk, veel gegil, veel bloed. Het eerste bloeden gelijk gestopt en nadat er vast rust was gekomen kunnen kijken wat er aan de hand was. Duidelijk was dat haar voetzool door de druk was open gebarsten.

voetzool hond kapot direct na ongeval

Of er meer met haar aan de hand was, was op dat moment nog niet duidelijk. Ik heb haar gelijk op een magneetvelddeken gelegd. Daar werd ze rustig van en ging mooi rustig liggen. Dat was voor mij het teken dat er geen botten waren beschadigd en kon ik me concentreren op het kapotte voetkussen. Gelukkig had ik een laser in huis en kon ik direct met de behandeling met de laser beginnen.

Per dag zag je de wond mooier worden, rustiger. Langs de randen zag je het nieuwe weefsel ontstaan. Na een week zag de wond er zo uit:

voetzool na 1 week lasertherapie.

En kon ze de poot alweer redelijk gebruiken.

Na nog 1 1/2 week lasertherapie was de wond nog maar heel klein en kon ze weer alles doen wat ze wilde.

voetzool-aan-einde-van-de-laserperiode

Het was schrikken, maar gelukkig alles goed afgelopen. Ze blijft nu in ieder geval wat verder bij de paardenvoeten vandaan.

Arja Noordhoek

Peesblessure van draver hersteld met lasertherapie

draver-herstelt-van-peesblessure

Afgelopen vrijdag heeft mijn paard/ draver Echo Oldeson een koers gewonnen in Duitsland, een ieder was verbaasd over zijn heroptreden, zij wisten immers van zijn peesblessure. Ik wilde je nogmaals bedanken voor het gebruik/huur van het laserapparaat, het was in februari 2019…toen ik bij jou aan de bel trok.

Echo had zich gevangen in zijn voorpees, de belangrijkste ook nog. Een gat van 7 cm bleek later, ik heb nog op het punt gestaan om hem in te laten slapen, maar mijn gevoel zei dat ik het een kans moest geven. Maandenlang elke dag met de laser in de weer geweest en dat heeft geholpen, je ziet niet eens meer waar het gat gezeten heeft.

wond aan pees

Wond direct na aantikken

wond gehecht voor aanvang lasertherapieWond na hechten

pees herstelt met lasertherapie

Wond en pees weer volledig hersteld

 Claudine van Dam

Lasertherapie bij tussenpees blessure

Mijn 8 jarige ruin hield na een val in de stapmolen, een verdikking boven de kogel aan de buitenzijde. Na 10 dagen rustig aan doen bleef de bult dus, hop, naar DAP Bodegraven. Mijn paard was niet kreupel maar na een scan gemaakt door Sander de Blaauw, bleek dat de zijtak van de tussenpees voor 30% beschadigd was, hij noemt dit ook wel de schenkel. Hij ziet vaker dit soort kwetsuren na bijvoorbeeld verdraaiing van de kogel. Dit paste dus bij mijn verhaal van de val in de molen.

De pees is direct ingespoten met PRP en ik moest hem 6 weken lang stappen. In mijn geval onder de man omdat hij aan de hand erg druk is. Onder het zadel heb ik regelmatig les gehad van Solange Schrijer (fysiotherapeut en equine chiropracter). Van haar leerde ik mijn paard ruim door het lijf te laten stappen, opgericht, lang laag, enz. Zo bleef hij lekker aan het werk, goed los door zijn lijf en verloor hij weinig spiermassa.

Daarnaast adviseerde Solange Schrijer mij regelmatig de pees te laseren. Zelf heeft zij de Centurion laser van Magnacare. Via Magnacare heb ik de medium laser gehuurd en ik heb een maand lang dagelijks mijn paard zijn been gelaserd. Ik hield de zogenaamde ‘douchekop’ 30 seconden op één plek en ging zo het hele onderbeen af. Dit kostte mij dagelijks een kwartiertje werk en heel eerlijk, iedereen kan het. De laser is eenvoudig in te stellen en te hanteren.

Naast de PRP en de Centurion laser, is mijn paard ook twee maal per week in de Aquatrainer geweest van Horses in Hands. Dit ter ondersteuning van de spieren, voor de afwisseling en je koelt direct ook de pees. Na zes (lange) weken was het zo ver, mijn paard werd opnieuw gescand door Sander de Blaauw bij DAP Bodegraven. En wat blijkt: de pees is volledig genezen en dit zonder littekenweefsel! Wat een snel en goed herstel van de pees! Ik ben er van overtuigd dat naast de PRP, de laser ongelooflijk goed zijn werk heeft gedaan en kan dit dan ook iedereen van harte aanraden. Nu rustig aan opbouwen en na de zomer weer lekker ons werk oppakken en terug de wedstrijdring in!

Speciale dank aan DAP Bodegraven – Sander de Blaauw, Magnacare, Solange Schrijer en Horses in Hands.

echo-tussenpees-voor-laser

Na 6 weken zag de pees er zo uit:

echo-tussenpees-na-lasertherapie

Claudia

Wonden over het hele lichaam behandeld met lasertherapie

Het volgende verhaal ontvingen wij van Suzanne van Diggele. De pony van haar dochter was ernstig gewond geraakt bij een trailer ongeval. Met hulp van dagelijkse lasertherapie is alles gelukkig goed gekomen.

Mijn pony Chelsey is betrokken geweest bij een ernstig auto ongeluk. Zij zat over haar hele lichaam vol met wonden. Een aantal verder gehecht een groot aantal niet. Wij waren bang dat zij voor altijd onder de littekens zou blijven zitten.

Direct na het ongeluk was dit één van de wonden.

wond voor lasertherapie

Na 2 weken lasertherapie zag het er zo uit:

wond na 2 weken lasertherapie

En na een maand lasertherapie was dit het resultaat:

wond na 1 maand lasertherapie


Herstel van wond op kootbeen

Van een klant kregen wij de volgende foto's. Haar paard had een oude wond op het kootbeen, die opnieuw was open gegaan.

De wond kon niet gehecht worden i.v.m. het oude litteken weefsel, de dunne huid en het beweeglijke van het gewricht.

wond bij start lasertherapie

De dierenarts gaf aan dat het 2 maanden zou duren tot het helemaal dicht en genezen zou zijn.

Met lasertherapie was het in minder dan 1 maand  (waarvan de laatste week alweer aan het rijden) dicht!

wond na 1 maand lasertherapie


Herstel van ringband

Op zondag haalde ik mijn paard stok en stok kreupel uit de wei, ze wilde eigenlijk liever niet op haar rechter achterbeen staan. DA gebeld en deze dacht aan een hoefzweer, ingepakt met nat verband in de hoop de volgende dag de locatie van de hoefzweer te vinden. Hoefsmid erbij, het bleek geen hoefzweer te zijn......... Op de pijnstillers en een afspraak gemaakt om het been op stal te laten scannen (rontgenfoto's en echo), daaruit kwam een peesschede ontsteking en een niet hele mooi pees (dit laatste zou te "verwaarlozen" zijn en dat gaf niet de pijn). Het advies was inspuiten met cortico's. Na twijfelen toch voor de injectie cortico's gegaan, maar het effect bleef uit en het been bleef hetzelfde (pijnlijk en licht gezwollen). Aangezien ze niet zonder de pijnstillers kon heb ik gekozen voor een second opinion bij een paardenkliniek. Hier is opnieuw een scan gemaakt waar iets anders uit kwam, ze had namelijk een gaatje in haar ringband (net boven de kogel), deze "aandoening" zien ze zelden. Optie was een kijkoperatie, ze zouden het dan opschonen en het bandje doorknippen, de kans op herstel bleef "gereserveerd". In overleg met die arts hebben we besloten om haar 24/7 op de wei te houden met stappen aan de hand/ onder de man en dit ook opbouwen en uitbouwen en toch proberen de pijnstillers af te bouwen. Zo konden we haar de zomer zelf de kans geven om nog wat te herstellen. Volgens de arts als ze na 2 maanden niet verbeterd was moesten we toch aan operatie denken.Ik sprak een kennis aan de telefoon en deed het hele verhaal, waarop zij zei, als ik jou was zou ik lasertherapie toepassen. Nog nooit van gehoord, maar het was zeker het proberen waard, ik had tenslotte niets te verliezen! Contact gezocht met Arja van Magnacare en 2 dagen later had ik het laserapparaat op stal! In 10 dagen tijd is het been in omvang 2,5 cm dunner geworden en kon ze zonder pijnstilling! Ik wist niet wat ik meemaakte! De eerste 10 dagen heb ik 2x per dag het been met de laser behandeld en daarna 1x per dag. Dit heb ik 4 maanden gedaan, waarvan de laatste maand ik het helemaal afgebouwd heb. Totaal is het been zo'n 3 cm geslonken en is het nu dezelfde omvang als haar andere achterbeen. De plek is nog steeds aan het slinken, het is zacht, absoluut niet pijnlijk en ze loopt spat zuiver (in alle gangen!). En dat op haar leeftijd, 21 jaar! We zijn nu al 3 maanden zonder laser en het blijft goed! Ik ben mijn kennis heel dankbaar dat ze me over de laser heeft verteld en Arja ook heel dankbaar omdat ze met 2 dagen het laserapparaat bij mij op stal bracht en mij de instructies heeft gegeven hoe ik het moest toepassen. Kortom, super blij met het laserapparaat, een super resultaat! Ik raad het iedereen aan om met dergelijke been problemen Arja te bellen voor een advies en welke therapie erbij past, het werkt ECHT!

Maaike Hombroek

Behandeling van kapotte voetzolen hond

Mijn hond heeft 1 week voor zijn UV examen zijn poten stuk gelopen. Voorpoot het grote kussen een echt flapje wat los zat, achter gewoon stuk. Bij een UV examen loopt je hond 20 km naast je fiets met 2 x een pauze. Na die 20 km moeten de voetzolen er goed uitzien. Het was dus erg frustrerend dat hij zijn zooltjes kapot had. Ik heb de hond zijn zolen 2 x laten laseren en hij heeft zijn UV examen met glans gehaald!!

laser op voetkussen hond

Reactie plaatsen