Kraakbeen herstel met hulp van PEMF

Wat is kraakbeen?

Waar botten samenkomen, zijn ze bedekt met een flexibel, glad, wit weefsel om de gewrichten te helpen vormen. Dit bindweefsel wordt gewrichtskraakbeen genoemd. Door het gladde kraakbeen in de gewrichten kunnen de botten zonder wrijving over elkaar glijden, waardoor ze gemakkelijker bewegen.

.

Er zijn drie soorten kraakbeen, elastisch kraakbeen (te vinden in het oor, de buis van Eustachius en het strotklepje), hyaline kraakbeen (te vinden op knie-, heup-, elleboog-, en schouder gewricht oppervlakken) en fibro kraakbeen (te vinden in het schaambeen, de tussenwervel schijven, de meniscus en het kaakgewricht). Kraakbeen is niet zo stevig als botmassa, maar is ook niet zo flexibel als spieren.

kniegewricht

Kraakbeen is gemaakt van cellen die chondrocyten worden genoemd en die fungeren als fabrieken voor de moleculen die structurele en biochemische ondersteuning bieden aan de omringende cellen (de collageen extracellulaire matrix genoemd). Deze fabrieken produceren de vezelige eiwitten die de basis zijn van collageen (het eiwit in het menselijk lichaam dat verantwoordelijk is voor het grootste deel van het eiwitgehalte in de botmatrix), elastines (de eiwitten die elasticiteit geven aan weefsels zoals bloedvaten, longen, huid, ligamenten) en fibronectine (de glycoproteïnen die cellen verbinden met collagenen om weefsel te helpen herstellen tijdens wondgenezing).

Het smeermiddel tussen de gewrichten is een combinatie van synoviaal vocht (uitgescheiden door de fibroblasten) en glijmiddel (gemaakt door fabrieken in de extracellulaire matrix die fibroblastachtige synoviocyten worden genoemd).

kraakbeen opbouw

Kraakbeen is dicht en bevat geen bloedvaten of zenuwen. Het wordt daarom zeer langzaam opnieuw opgebouwd en is niet gemakkelijk te repareren. PEMF helpt bij het herstel van het kraakbeen.


Pezen en banden

Pezen verbinden bot met spieren. Net als kraakbeen zijn de pezen opgebouwd uit collageenvezels in parallelle bundels die dicht op elkaar zijn gepakt.

Banden (ligamenten) verbinden botten met botten. Banden worden ook gevormd uit collageenvezels, samengebonden in dichte regelmatige bindweefselbundels.


Kraakbeenbeschadigingen en aandoeningen

Er zijn verschillende aandoeningen die het kraakbeen aantasten:


kniegewricht met aangetast kraakbeen

Artrose zorgt dat het kraakbeen dat het bot bedekt (het gewrichtskraakbeen), langzaam dunner wordt en weg slijt. Dit resulteert in een bot-op-bot situatie die extreem pijnlijk kan zijn en het bewegingsvermogen vermindert. Artrose kan vaak het gevolg zijn van hoge belasting van een gewricht als gevolg van een specifieke activiteit. Traditioneel is de uiteindelijke oplossing van artrose een operatie en het inbrengen van implantaten (vervangende synthetische gewrichten). Vervangende gewrichten zijn nooit zo sterk als natuurlijke gewrichten.

Een gebroken knie, veroorzaakt door een gebroken knieschijf geeft een lekkage van de smerende synoviale vloeistof. Dit resulteert in een bot-op-bot-situatie, die extreem pijnlijk is en die een negatieve invloed op het vermogen om te bewegen heeft.

Bursitis treedt op wanneer de slijmbeurs (bursae) rond de knie, elleboog of schoudergewricht ontstoken raakt. Dit staat ook bekend als prepatellar bursitis (bitknie) en tenniselleboog.

Gescheurd kraakbeen komt voor wanneer de meniscus (de twee kraakbeenschijfjes die de knie ondersteuning bieden wanneer deze spanning en torsie ondergaat) wordt beschadigd. De meniscus aan de buitenkant van de knie is de laterale (buitenste) meniscus, de meniscus aan de binnenkant van de knie is mediale (binnenkant) meniscus.

Costochondritis is de ontsteking van kraakbeen in de ribben die pijn op de borst kan veroorzaken (medische aandoeningen met “itis” aan het einde verwijzen naar ontsteking).

Hernia van de wervelkolom treedt op wanneer de tussenwervelschijven zijn gescheurd, waardoor de vloeistof weglekt. Deze vloeistof heeft de consistentie van tandpasta. Dit veroorzaakt vaak een druk op de zenuwen en resulteert in ernstige rugpijn. Afhankelijk van waar langs de wervelkolom de scheur optreedt, kan het gevoelloosheid in de armen, ischias, blaasproblemen en tal van complicaties veroorzaken.

hernia in de rugLangzaam herstel van kraakbeen

Kraakbeen is moeilijk te herstellen. Kraakbeen wordt vervaardigd door cellen die chondrocyten worden genoemd en die de kraakbeenmatrix produceren en onderhouden. De reparatiecellen bevinden zich in kleine ruimtes in het kraakbeen (lacuna) en kunnen niet naar beschadigde gebieden bewegen. Kraakbeen in knieën, heupen, ellebogen enz. (hyaline kraakbeen) heeft geen bloedtoevoer. Het duurt lang om een nieuwe kraakbeenmatrix aan te leggen, dus het wordt meestal vervangen door littekenweefsel van fibreus kraakbeen.


PEMF gebruiken om kraakbeenherstel te versnellen

Het gebruik van pulserend magneetveldtherapie is van cruciaal belang om het herstel van kraakbeen te versnellen. PEMF geeft energie aan de chondrocyten die de kraakbeenachtige matrix produceren, waardoor de productie van kraakbeen wordt versneld. De stimulatie van deze cellen produceert nieuw kraakbeen waar het eerder beschadigd of versleten was. Tegelijkertijd breken de osteoclasten de botstructuur af die is beschadigd, versleten of verzwakt, terwijl de osteoblasten worden gestimuleerd om de nieuwe botstructuur te regenereren.


Herstel van kraakbeen in de knie

Bij patiënten heeft hergroei van kraakbeen in kniegewrichten plaatsgevonden. Hierdoor veranderde de bot-op-bot-situatie, het kraakbeen tussen de botten werd hersteld. Daardoor gleden de botten weer beter over elkaar en verdween de pijn. De röntgenfoto hieronder toont de knie van een 70-jarige vrouw die extreme pijn ervoer tijdens het lopen omdat het kraakbeen was gedegenereerd. De Centurion Systems PEMF-therapie stimuleerde de groei van kraakbeen tussen de botten, waardoor er geen noodzaak meer was van een knievervanging.

Voorkoming van heupvervanging

Op middelbare tot hoge leeftijd komt de degeneratie van het heupgewricht vaak voor. De botstructuur wordt verminderd door een afname van de botdichtheid door osteoporose. Het kraakbeen raakt versleten als de structuur instort, wat resulteert in bot op bot. Meestal is de behandeling een heupprothese, maar dit wordt vaak niet voorgeschreven aan mensen die op jonge leeftijd heupdegeneratie ervaren. De Centurion Systems PEMF-therapie stimuleert de bot- en kraakbeenregeneratie, waarbij een heupprothese wordt vermeden. De röntgenfoto toont de regeneratie van een heup bij een vrouw van middelbare leeftijd, waardoor de heupvervanging op deze heup niet meer nodig is


versleten heup voor en na pemf


Het gebruik van Centurion Systems PEMF-therapie heeft steeds weer geresulteerd in kraakbeen- en botgroei, het herstel van knieën en heupen en het voorkomen van invasieve chirurgie met het risico van zenuwbeschadiging, infecties en een veel langere hersteltijd.

Wetenschappelijke studies

Wetenschappers en onderzoekers over de hele wereld hebben significante resultaten gevonden met het gebruik van PEMF-therapie bij de hergroei van kraakbeen en botherstel.

De afdeling Orthopedie van het Christin Medical College en het Sree Chitra Tirunal Institute for Medical Sciences and Technology in India rapporteerde:

“PEMF stimulation of osteochondral defects with calcium phosphate scaffold is effective in hyaline cartilage formation. PEMF is a non-invasive and cost-effective adjuvant treatment with salvage procedures such as abrasion chondroplasty and subchondral drilling.”(1)

De afdeling Biochemie en Biofysica van de Universiteit van Rhode Island heeft een rapport opgesteld waarin staat:

Pulsed electromagnetic fields (PEMFs) of certain configuration have been shown to be effective clinically in promoting the healing of fracture non-union and are believed to enhance calcification of extracellular matrix. In vitro studies have suggested that PEMFs may also have the effect of modifying the extracellular matrix by promoting the synthesis of matrix molecules…. Histomorphometric studies indicate that the maturation of bone trabeculae is also promoted by PEMF stimulation. These results indicate that a specific PEMF can change the composition of cartilage extracellular matrix in vivo and raises the possibility that the effects on other processes of endochondral ossification (e.g., fracture healing and growth plates) may occur through a similar mechanism.”(2)

Conclusies van een studie uitgevoerd door de Universiteit van Ottawa luidden:

“Current evidence suggests that electrical stimulation therapy may provide significant improvements for knee osteoarthritis…” (3)

Het Royal Veterinary Basic College in Londen meldde ook:

“The influence of pulsed electromagnetic fields (PEMF) on proteoglycan composition in cartilage extracellular matrix has been investigated…. PEMF treatment… significantly stimulated the retention of glycosaminoglycans in the explants and reduced the release of glycosaminoglycans into the media… It is concluded that PEMF treatment preserved extracellular matrix integrity of cultured cartilage explants by down-regulating proteoglycan synthesis and degradation in a co-ordinated manner without affecting their gross structural nature. (4)

Bouwstenen

PEMF stimuleert de osteoblasten en de extracellulaire matrix bij het herstel van botstructuur en kraakbeen. Goede voeding, mineralen en supplementen zijn nodig om de bouwstenen te vormen voor de cellen om te werken bij de wederopbouw. Door uitputting van de bodem bevatten gezonde diëten mogelijk niet de noodzakelijke voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden om een verschil te maken.

PEMF zal een belangrijke basis vormen voor het gezond ouder worden en bijdragen aan het herstel van lichaamsstructuren, waardoor deelname aan een actieve levensstijl mogelijk blijft.

Reactie plaatsen