Pulserend magneetveld therapie als ondersteuning bij hoefbevangenheid

Pulserend magneetveld therapie als ondersteuning bij hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid (laminitis) is een ontsteking tussen de hoefwand en het hoefbeen en ontstaat meestal door een stofwisselingsstoornis. De ontsteking en het daardoor ontstane vocht verhogen de druk in de voet, wat enorme pijn veroorzaakt. Door de ontsteking kunnen de lamellen in de hoef loslaten, waardoor het hoefbeen in de hoef kan kantelen.

Hoefbevangenheid kent een acute en een chronische fase. In de acute vorm heeft het paard plotseling veel pijn en zal zijn voeten proberen te ontlasten. In dit geval moet direct de dierenarts worden ingeschakeld om de ontsteking te remmen en te voorkomen dat het hoefbeen gaat kantelen.

In de chronische fase is het hoefbeen meer of minder gekanteld en zal dit van tijd tot tijd pijn veroorzaken.

Aanvulling van magneetveldtherapie in de acute fase

Zoals eerder gezegd, zal in de acute fase zo snel mogelijk gehandeld moeten worden om kanteling van het hoefbeen te voorkomen. De dierenarts zal met medicijnen pijn en ontsteking willen remmen. De eigenaar wordt aangeraden de voeten te koelen en te zorgen voor een goed bodembedekking zodat het paard zich zo comfortabel mogelijk kan voelen.

Daarbij kan pulserend magneetveld therapie heel goed worden ingezet omdat dit ook een ontstekingsremmende en pijnstillende werking heeft. Magneetveldtherapie op de laagste frequentie kan worden vergeleken met koelen, alleen dan veel intensiever. We maken hierbij dan gebruik van de hoofpad. Hier staat het paard op een rubberen plaat, waarin spoelen zitten waarin het magneetveld wordt opgewekt. Doordat het magneetveld van onder komt is het effect heel groot. Bijkomend voordeel is dat de plaat dik is en zachter dan de stalvloer, waardoor de voorvoeten tijdens de behandeling direct wat ontlast worden.

De plaat kan eventueel in de box worden gelegd, zodat het paard niet ver hoeven te lopen. Een behandeling duurt een half uur en we zien vaak dat het paard na een behandeling al veel minder moeite heeft met bewegen.

Door de behandeling direct in het begin in te zetten, werkt het samen met de ontstekingsremmende middelen en kan in veel gevallen kanteling van het hoefbeen voorkomen worden.

Bij FPC de Hofstede zijn een aantal hoefbevangen paarden met de hoofpad behandeld, naast de normale therapie.
Ze hebben een patiënt gevolgd tijdens de behandelingen door een thermografie te maken. Bij de hoefbevangen patiënt was duidelijk een hele grote hotspot te zien aan de voorzijde van de kroonrand en een groot gedeelte van de hoef. Het verschil was een aantal graden. Tijdens de behandeling zag je band van warmte in de hoef langzaam kleiner worden, en het verschil in graden met de andere hoef werd minder. Het meest opvallend was dat het paard elke dag beter naar stal liep na de behandeling dan op weg naar de behandeling!

warmtebeelden-hoefbevangenheid-voor-en-na-magneetveldtherapie

warmtebeeld van hoefbevangen paard voor en na pemf behandeling

Chronische hoefbevangenheid

Bij chronische hoefbevangenheid kan er afhankelijk van de hoeveelheid pijn behandeld worden met de hoofpad.
Op de dagen dat de pijn duidelijk is, is het belangrijk deze te bestrijden en behandelen we alleen op 2 Hz. In de tussenliggende periode kan er op de hogere standen behandeld worden om de doorbloeding zoveel mogelijk te verbeteren en op die manier positief bij te dragen aan het zo goed mogelijk houden van de voeten.

Een bijkomend voordeel van het gebruik van magneetveld therapie is dat de hoeven sneller gaan groeien en de zool dikker wordt. Hierdoor kan de hoefsmid vaker corrigeren om de voet in een zo goed mogelijke vorm te houden.

Bij gebruik van de hoofpad geeft het paard zelf duidelijk aan of de gekozen stand goed is. Bij  de laagste frequentie (2 Hz) zullen alle paarden na een korte gewenningsperiode graag op de hoofpad staan. Bij het gebruik van de hogere frequenties willen sommige paarden duidelijk niet meer op de plaat blijven staan. Luister dan naar je paard, er kan toch nog pijn en ontsteking aanwezig zijn, en behandel nog een aantal malen op de stand van 2 hz.

Reactie plaatsen