Botbreuken en Pulserend Magneetveld Therapie

Botbreuken en Pulserend Magneetveld Therapie

Botbreuken bij mens en dier

Eén van de eerste aandoeningen waarvoor pulserend magneetveld therapie in het verleden werd gebruikt, zijn botbreuken. De eerste onderzoeken met magneetveld therapie hadden allemaal te maken met botbreuken bij de mens.

En nog steeds is misschien het effect van magneetveld therapie op botbreuken het effect waar we ons steeds weer over verbazen.

Zowel bij mens als dier zien we, dat onder invloed van pulserend magneetveld therapie ‘gewone’ fracturen veel sneller, tot wel 2x sneller herstellen. Natuurlijk moet de fractuur wel dusdanig zijn dat herstel ook mogelijk is, dus op de juiste manier gezet en gefixeerd.

Behandeling met magneetveld kan daarna gewoon plaatsvinden ongeacht of de breuk in het gips is gezet of dat er platen, pennen en schroeven zijn gebruikt. Magneetvelden dringen namelijk overal doorheen, dus gips is geen belemmering. De metalen die in het lichaam worden gebruikt zijn niet-magnetiseerbaar en worden ook niet warm onder invloed van de behandeling.

Bij mensen kunnen alle breuken behandeld worden en daarbij kan dus magneetveld therapie worden toegepast om het genezingsproces te bevorderen.

Bij paarden worden (nog) niet alle breuken behandeld. Breuken aan de grote botten zijn vaak te moeilijk om zonder blijvende schade te laten genezen. Maar als de dierenarts en eigenaar het paard een kans willen geven, kan magneetveld therapie een grote hulp zijn bij de genezing.

Bij paarden behandelen we veel hoef- en straalbeenbreuken met de hoofpad. Hierbij staat het paard op een rubberen plaat waar het magneetveld in opgewekt wordt en komt het veld dus van onderaf. Dit heeft voor deze delen van de voet het grootste effect.

Hoger in het been behandelen we kootbeen-, sesambeen en griffelbeen fracturen met goed gevolg. En ook een aantal malen hebben we breuken van de grotere botten met succes mogen behandelen. Bij deze breuken maken we gebruik van de minipulse of voor een sterker veld een spat van één van de machines die aangesloten moeten worden op het lichtnet.magneetveldtherapie bij herstel van botbreuken

Non-unions

Ondanks dat we altijd weer staan te kijken naar de snelheid waarmee botten kunnen herstellen onder invloed van magneetveld therapie, is er één ding wat nog spectaculairder is: non-unions:

Bij breuken waar al geruimere tijd geen herstel in plaats vindt, zien we vaak al binnen een paar dagen na de start van de magneetveldtherapie een reactie van het bot komen en de groei in gang worden gezet.

Behandelplan

Fracturen herstellen het best met een frequentie tussen de 25 en 50 Hz. Maar in het begin van de behandeling wordt 2 Hz gebruikt als gewenning aan magneetveld therapie, maar ook om de eventuele aanwezige ontsteking eerst te remmen.

Normaal gesproken wordt magneetveld therapie niet gevoeld. Maar botbreuken kunnen hier de uitzondering op zijn. Vooral verse breuken kunnen na een paar minuten magneetveld al een heftige pijn geven. Deze pijn kan dusdanig zijn dat het niet is uit te houden. Een goed teken, omdat je er dan zeker van kan zijn dat er een reactie is op de magneetveld therapie. We raden in dat geval aan om de behandeling even te stoppen op het moment dat de pijn te heftig wordt en dan een uur later weer te proberen, en dan misschien iets langer. Na een aantal behandelingen verdwijnt deze pijn en kan de therapie normaal verder worden vervolgd. Bij breuken adviseren we behandelingen van één uur achter elkaar aan, dus duidelijk langer als bij storingen in andere weefsels.

Omdat de fracturen duidelijk veel sneller genezen, is het raadzaam de groei nauwgezet te controleren. Dus bij voorkeur de controle foto op een veel eerder tijdstip dan normaal het geval zou zijn.

Reactie plaatsen