Kissing Spines en Pulserend magneetveld therapie
03 februari 2022 

Kissing Spines en Pulserend magneetveld therapie

Kissing Spines

Kissing Spines (officieel Kissing Spines Syndrome, KSS) is een aandoening waarbij de doornvormige uitsteeksels van de wervels elkaar raken.

kissing-spines

O.a. door het hol maken van de rug, wat gebeurt bij belasting van de rug door de ruiter, komen de wervels dichter bij elkaar en kan het botvlies geïrriteerd raken. Hierdoor kunnen er botwoekeringen aan de uitsteeksels ontstaan. Door deze botwoekeringen komen de doornvormige uitsteeksels aan de bovenzijde van de wervelkolom dichter bij elkaar komen en kunnen elkaar zelfs raken.

Sommige paarden hebben op röntgenfoto’s duidelijk zichtbaar afwijkende wervels, maar vertonen geen klachten. Maar er zijn ook paarden met rugpijn, waarbij je geen afwijkingen aan de rugwervels ziet.

Als de diagnose kissing spines is, is meestal het eerste advies rust met beweging in de wei of paddock. Daarnaast worden vaak  pijnstillers en ontstekingsremmers voorgeschreven.  

therapulse-bij-rugblessure


Pulserend Magneetveldtherapie 

Magneetveldtherapie kan in dit stadium ook heel goed worden ingezet op de laagste stand, omdat dit ook een ontstekingsremmende en pijnstillende werking heeft. Dat kan dan het makkelijkst met de therapulse, waarbij de hele rug wordt behandeld. Maar ook de neckpiece kan worden ingezet omdat het vaak om een beperkt gedeelte van de rug gaat, waar het probleem zit.

neckpiece kan ook op de rug gebruik worden


Ontspanning

Naast de ontstekings-en pijnstillende werking is de bijwerking van magneetveldtherapie op de lage frequentie ook een mooie bijkomstigheid bij kissing spines. Door het vrijkomen van de endorfines ontspant het paard namelijk in zijn geheel en dus ook met de strakgespannen rugspieren.

Revalidatie

Na de rust periode wordt vaak aangeraden een periode te longeren met  en veel  te stappen. Uiteindelijk kan er daarna weer voorzichtig met rijden begonnen worden.

Ook tijdens deze periode kan magneetveldtherapie een mooie aanvulling zijn. Afhankelijk van hoe gespannen het paard zijn rug houdt, kan dan voor het werk de deken ook op de laagste stand gebruikt worden om de rug zo ontspannen mogelijk te laten zijn voordat hij belast wordt. Heeft het paard niet veel spanning meer in zijn rug, dan kan er juist gekozen worden om de magneetveldtherapie op de hogere standen te gebruiken om de doorbloeding in de rug al zo veel mogelijk op gang te brengen voordat de rug belast wordt.

Na het werken kan dan de deken nog even op de laagste stand gebruikt worden om de eventuele irritaties die door het rijden zijn ontstaan, weer direct tegen te gaan.

Bij FPC de Hofstede zijn ook een aantal paarden met kissing spines met magneetveldtherapie behandeld, naast de normale therapie.
 Ze hebben een patiënt gevolgd tijdens de behandelingen door een thermografie te maken. Het paard werd gedurende 40 minuten behandeld op de laagste frequentie (2 Hz). Goed is te zien dat ondanks het feit dat het paard gedurende die tijd met een deken heeft opgestaan de warmte uit de ‘hotspots’ duidelijk verminderd is.

warmtebeelden-kissingspines-voor-en-na-magneetveldtherapie


Reactie plaatsen