Bijwerkingen van magneettherapie

Pulserend magneetveldtherapie voel, hoor of zie je  (meestal) niet. Alleen bij hele verse blessures voel je soms iets en kan het zelfs flink pijn doen. De reden waarom we altijd goed moeten blijven voelen wat er bij ons gebeurd en kijken wat er bij het dier gebeurd. Als de pijn te heftig is, of het dier te onrustig wordt, stop je met de behandeling en probeer je het een uurtje later nog eens.

Celniveau

Niets voelen, betekent niet dat niet dat er niets gebeurd. In 80% van de gevallen gebeurt er op celniveau een hele hoop. Magneetvelden kunnen de ionen, die de cel in en uit gaan beïnvloeden. Dat kan zijn het remmen van het onstekingsproces, maar juist ook zorgen dat de cel meer voedingsstoffen en zuurstof krijgt. Dat alles zorgt ervoor dat het herstelproces sneller gaat. Zou je in  acute stadium met een warmtecamera beelden maken dan zie je dat er  een warmteverschil is, voor en na behandeling.

rwarmtebeeld van beenblessure voor magneetveld behandeling


warmtebeeld van beenblessure na magneetveldbehandeling

Ontspanning

Maar ook zonder die warmtebeelden kunnen we zien dat er iets in het lichaam gebeurd. Eén van de bijwerkingen van magneetveldtherapie is ontspanning en dat kunnen dieren heel goed laten zien. Zie je die ontspanning, dan weet je zeker dat het dier op magneetveld reageert. Of de blessure herstelt, is van meer dingen afhankelijk, maar in ieder geval gebeurt er iets in het lichaam. JZie je de ontspanning niet, dan betekent dat niet, dat er niets gebeurt. Dieren zullen niet echt ontspannen als de omgeving te onrustig is of als ze staan te eten. En ook zelf zal je niet echt ontspannen als je achter de computer zit te werken.

 Bij paarden zie je de ontspanning mooi in stapjes voorbij komen. Als allereerste zie je de ogen wat doffer worden, dan laten ze het onderlipje hangen.

Ze beginnen vervolgens wat te kauwen, te geeuwen en laten het hoofd hangen.

 

ontspanning door gebruik van magneetveldtherap


Honden en katten zie je meestal gewoon in slaap vallen en dan languit ontspannen.

hond herstelt na de training met magneetveldtherapie

Verder directe bijwerkingen

De volgende stap die paarden laten zien is dat ze mesten, meestal nog tijdens de behandeling en terug op de box, plassen ze vaak. Tijdens de eerste weken behandelen zien je dan ook vaak dat de box wat natter is dan anders. Het gevolg van de afvoer van de afvalstoffen.

In de loop van de weken erna, zie je vaak dat haren, nagels en hoeven sneller haan groeien. Je kan vaak ook zien dat de kwaliteit van de hoorn beter is. Dit wordt veroorzaakt door het beter functioneren van het lichaam. Dat laatste heeft ook invloed op de opname van medicijnen. Doordat medicijnen beter worden opgenomen, kan vaak met minder medicijnen worden volstaan.

Bij dieren in de sport maken we vaak gebruik van deze bijwerkingen. Paarden laten de rug veel beter los na een behandeling op de laagste stand. Honden die wat gestrest zijn, op een wedstrijd terrein kunnen we helpen te ontspannen. En na de inspanning is het natuurlijk erg goed om de afvalstoffen te helpen af te voeren.

En voor ons mensen is één van de aangename bijwerkingen dat we beter slapen. Na een drukke dag werken 's avonds nog even een half uurtje magneetveldtherapie, zorgt ervoor dat we goed in slaap kunnen vallen.

Reactie plaatsen