Ontstekingen en hoe pulserend magneetveld daar bij kan helpen

Ontstekingen en hoe pulserend magneetveld daar bij kan helpen

Ontstekingen

(Dieren)artsen beschrijven hun diagnose meestal in het Latijn. Vaak zie je dan het achtervoegsel itis. Dit betekent ontsteking.  Je vind het bijvoorbeeld in tenditis = peesontsteking en bronchitis = Ontsteking van de luchtpijpzak. En zo zijn er nog talloze voorbeelden.

Vaak denken mensen bij het woord ontsteking aan een vieze etterende wond. Maar dit is lang niet altijd het geval. Een ontsteking is reactie van het lichaam op een beschadiging van weefsel of door prikkels van buitenaf. De prikkels van buitenaf geven vaak die vieze, etterende wond.

De ontsteking welke ontstaat als gevolg van een beschadiging van het inwendig weefsel, is die, waarbij we met blessures meestal mee te maken hebben. De oorzaak kan overbelasting zijn, maar ook trauma, zoals een verstapping.

Het onstekingsproces

Een ontsteking verloopt in een aantal fasen namelijk:

  1. Hyperemie: versterkte doorbloeding.  Een reactie van het lichaam, de haarvaten worden verwijd en de doorbloeding verhoogd. Hierdoor komt er meer  bloed in het ontstoken gebied. Dit kan je herkennen; het weefsel wordt rood en het voelt warm aan.
  2. Exsudatie: Vocht treedt uit de bloedbaan doordat de vaatwand meer vocht door laat. Niet alleen vocht treedt uit de bloedbaan, maar ook eiwitten. Dit vocht blijft achter in het weefsel. Hierdoor ontstaat een zwelling.

  3.  Infiltratie van witte bloedcellen uit de bloedbaan ter plaatse van de ontsteking. De witte bloedlichaampjes worden actief in het weefsel en veroorzaken een verhoogde cellulaire activiteit. Dit heeft als gevolg een verhoogd energieverbruik en warmteproductie in het ontstoken weefsel.

 Door de zwelling worden de zenuwuiteinden geprikkeld, dit veroorzaakt pijn.

pijnreactie bij ontstekingen

Door de zwelling worden de zenuwuiteinden geprikkeld, dit veroorzaakt pijn. Deze situatie kan kortdurend zijn (acute ontsteking) maar kan ook chronisch worden. De therapie die gebruikt wordt in de eerste fasen van de ontsteking is: ontstekingsremmers toedienen en koelen.

Aanvulling met pulserend magneetveldtherapie

Daarnaast kan ook pulserend magneetveldtherapie gebruikt worden op de laagste stand van 2 Hz. Dit werkt erg effectief in op de eerste drie stadia van de ontsteking. Op 2 hz worden de haarvaatjes (capillairen) vernauwd en wordt de verhoogde doorbloeding weer minder. Hierdoor zal er ook minder vocht uit de bloedbaan treden en wordt veel van de zwelling voorkomen.

Op celniveau zorgt de magneetveldtherapie op deze lage frequentie er voor dat de cellulaire activiteit afneemt,  dus ook tegenovergesteld aan dat wat de ontstekingsreactie is. Dus wordt de ontstekingsreactie minder heftig.

Doordat de zwelling hierdoor afneemt, zal de pijn snel minder worden, maar dit komt óók doordat de therapie op de lage frequentie, de hersenen endorfine laten aanmaken. Dit zijn de lichaamseigen pijnstillers.

Littekenweefsel

Bij een acute ontsteking zal na deze 3 fasen de volgende stap volgen, het herstel van  het weefsel. Hierbij kan het aangetaste weefsel hersteld worden tot de oorspronkelijke staat, maar soms is dat niet mogelijk doordat het weefsel geen of onvoldoende regeneratiecapaciteit heeft om alle schade te herstellen. In dat geval zal het beschadigde weefsel vervangen worden door bindweefsel (littekenweefsel).  Als er bindweefsel gevormd wordt, kan dit leiden tot functieverlies.

Dit is het moment dat de pulserend magneetveld therapie op de hogere frequenties ingezet gaan worden. Op deze hogere frequenties wordt juist de doorbloeding verbeterd, gaan de haarvaten verder open. De cellen krijgen daardoor meer zuurstof en meer voedingsstoffen. Daarnaast zorgen de hogere frequenties voor een verhoogde activiteit op celniveau.

Sneller herstel

Meer zuurstof, meer voedingsstoffen en een verhoogde activiteit zorgen voor een snellere regeneratie van het weefsel. Doordat deze regeneratie sneller verloopt, ontstaat er meer origineel weefsel en minder bindweefsel. Hierdoor herstelt het weefsel meer naar de originele staat vóór de ontsteking en zal het functieverlies veel geringer zijn.

De positieve invloed van pulserend magneetveldtherapie zien we extreem goed terug in peesblessures bij paarden. Niet alleen wordt daar de tijd van herstel veel korter. Ook zien we heel vaak dat er bij de controle scans er geen bindweefsel meer te zien is, iets wat wel ontstaat als je de blessure zonder hulp van magneetveldtherapie laat herstellen.

Reactie plaatsen