Pijnbestrijding en PEMF therapie

Pijnbestrijding is één van de  toepassingen waar PEMF therapie het vaakst voor gebruikt wordt. De huidige conventionele medische benaderingen van pijnbestrijding zij niet altijd gewenst over en omvatten vaak zware medicijnen, procedures, en operaties. Meestal sturen conventionele artsen patiënten niet door naar alternatieve therapieën zoals acupunctuur, massage of chiropractische therapie, laat staan PEMF therapie.

 Specialisten hebben vaak een tunnelvisie. U gaat voor een probleem naar een specialist en die specialist heeft één aanpak om uw probleem op te lossen. Ik noem deze graag "hokjes" - hokjes voor neurochirurgie, orthopedie, pijnbestrijding, natuurlijke geneeskunde, massage, enz. Elke arts heeft zijn hokje, zijn specialiteit. Als u in het verkeerde hokje terechtkomt, kan uw probleem op de verkeerde manier worden aangepakt. Het wil niet zeggen dat de specialisten het niet goed bedoelen (dat doen altijd wel), maar ze kunnen niet verder kijken dan hun eigen hokje. Alleen een goed geïnformeerde consument (of een goed afgeronde, holistische beoefenaar) kan voorbij de hokjes kijken en ontdekken welke andere opties er mogelijk zijn.

De meeste mensen vinden PEMF therapie aan het einde van een lange zoektocht naar een antwoord op hun pijn. Bijna iedereen met wie we spreken, heeft traditionele medische behandeling van hun pijn geprobeerd voordat ze alternatieve opties overwegen. Pas als deze traditionele opties hebben gefaald (of dramatische bijwerkingen hebben opgeleverd), doen mensen hun eigen onderzoek naar alternatieve behandelingen.

De meeste artsen vertellen hun patiënt niet dat het probleem aanhoudt en levenslang beheer vereist. Voor de patiënt niet fijn - ze krijgen valse hoop dat deze benadering van behandeling (of het nu een operatie of een injectie is) hun probleem echt zal oplossen. Ja, mensen zullen zich tijdelijk beter voelen en verder gaan met hun leven. Maar in 3 maanden, 6 maanden of een jaar na de behandeling keert het probleem terug, soms zelfs ernstiger, omdat de onderliggende oorzaak niet werd aangepakt.

PEMF therapie als pijnbestrijding

Mensen die er niet in zijn geslaagd zijn verlichting te vinden van andere therapieën, zullen vaak verlichting vinden met behulp van PEMF therapie. Dierstudies tonen aan dat PEMF therapie de pijnreceptoren in de hersenen vermindert. In sommige onderzoeken bleek PEMF therapie te vergelijken met 10 mg morfine - en dan nog afgezien van de natuurlijke genezende reacties die PEMF therapie in het lichaam teweegbrengt.

Ons vermogen om pijn te verlichten is variabel en onvoorspelbaar. Het hangt af van de bron van de pijn (die vele malen anders is dan de plaats van de pijn) en of de pijn acuut of chronisch is. Pijnmechanismen zijn complex en hebben zowel aspecten van lokaal weefsel en het centrale zenuwstelsel. Vanwege al deze variabelen moet pijnbehandeling op elke persoon afzonderlijk worden afgestemd. De meest effectieve pijnbeheersingsstrategieën vereisen meerdere gelijktijdige benaderingen, vooral voor chronische pijn. Zelden zal een enkele aanpak het probleem oplossen.

Na meer dan 40 jaar geneeskunde te hebben beoefend, ben ik zeer vertrouwd geraakt met de verschillende pijnpatronen. Chronische pijn (vooral van artritis, lumbale stenose, verwonding, mislukte operaties, enz.) zal naar verwachting niet volledig worden genezen omdat het onderliggende chronische probleem niet verdwijnt. Vanwege mijn jarenlange ervaring, besloot ik om betere, behulpzamere genezingsoplossingen te vinden die werken om de onderliggende oorzaken op te lossen en tegelijkertijd veilige, effectieve pijnverlichting te bieden.

Ik raad vaak magnetische therapieën aan voor mensen met chronische pijn (meestal vóór alles) zodat ze complicaties en bijwerkingen kunnen voorkomen, en omdat PEMF therapie meestal een betrouwbare mate van pijnverlichting biedt door middel van handige behandelingen die thuis kunnen worden gedaan. In tal van onderzoeken is bewezen dat PEMF therapie verschillende aspecten van het pijnproces beïnvloedt. In mijn ervaring heeft bijna iedereen baat bij PEMF therapie en heel vaak kunnen ze procedures vermijden en het gebruik van medicijnen verminderen of vermijden. Ik raad gewoonlijk systemen met een relatief hoge intensiteit aan om pijn te bestrijden, omdat uit onderzoek blijkt dat intensiteit het belangrijkste onderdeel is om te overwegen bij het werken met PEMF therapie voor pijnbeheersing.

Chronische pijn wordt vaak in stand gehouden door abnormale, kleine zenuwnetwerken die vastzitten in een sleur van constante ontsteking. PEMF-stimulatie (vooral bij hoge intensiteiten) kalmeert de zenuwen en bevordert het herstel van letsel en ontsteking. Zelfs patiënten die lijden aan hardnekkige of systemische pijnbronnen hebben pijnverlichting gevonden met behulp van magnetische therapieën.

pijnreactie

Aandoeningen van het bewegingsapparaat vormen de overgrote meerderheid van pijnbronnen die gewoonlijk worden behandeld met PEMF therapie. Deze omvatten artritis, tendinitis, verstuikingen en verrekkingen, fracturen, postoperatieve pijn, osteoporose, wonden, neuralgieën, neuropathieën, heupaandoeningen, spierspasmen, ruggenmergletsel, trauma, brandwonden, neuroma, hielspoor, fantoompijn, carpaal tunnel syndroom , hoofdpijn, tenniselleboog, reflex-sympathische dystrofie (RSD – nu bekend als complex regionaal pijnsyndroom) enzovoort.

De weefselontsteking die gepaard gaat met de meeste traumatische en chronische verwondingen is essentieel voor het genezingsproces. Maar soms reageert het lichaam overmatig, en de resulterende weefselzwelling (oedeem) veroorzaakt pijn en vertraagt de genezing. Voor weke delen en musculoskeletale verwondingen en voor postoperatieve, posttraumatische chronische wonden, moet oedeemvermindering plaatsvinden om de genezing te versnellen en de bijbehorende pijn te verminderen.

PEMF therapie werkt om pijn te verminderen door de lokale weefselomgeving van waaruit de pijn begint te veranderen. Dubbel-blind klinische onderzoeken hebben dit aangetoond bij chronische wondreparatie, acute enkelverstuikingen en whiplash-letsels. Soortgelijke onderzoeken zijn gedaan voor nekpijn.

Er zijn ook een aantal onderzoeken gedaan naar het gebruik van PEMF therapie voor rugpijn. Iets meer dan 15% van de gehele Amerikaanse bevolking klaagt over chronische lage rugpijn. In de rugpijnstudies suggereren bevindingen dat het het beste is om PEMF therapie op een consistente basis over een langere periode toe te passen om de beste resultaten te bereiken - en 95% van de personen vond verlichting. Er werd voordeel gevonden voor patiënten die leden aan hernia, spondylose, radiculopathie (spinale zenuwcompressie), ischias, spinale stenose en artritis. Mensen die andere herapieën hebben geprobeerd en geen verlichting hebben gevonden, zullen vaak verlichting vinden bij PEMF therapie. PEMF therapie met een hogere intensiteit is vaak nodig in de meer ernstige of chronische rugpijnsituaties.

pemf-therapie

Bij diabetische neuropathie geeft PEMF therapie verbetering van pijn, paresthesieën en vibratiegevoel, en verhoogde spierkracht bij 85% van de patiënten in vergelijking met controles, als het iedere dag gedurende ten minste 12 minuten wordt gebruikt.

Postherpetische neuralgie, die vaak medisch resistent is tegen behandeling en buitengewoon slopend kan zijn, blijkt in onderzoek baat te hebben bij PEMF-therapie. Sommige patiënten reageren in slechts 30 dagen, terwijl anderen er meer dan 90 dagen of langer over deden om verlichting te vinden. Vaak vereist deze situatie een PEMF met een vrij hoge intensiteit om het voordeel te bieden. Bij correct gebruik was PEMF-therapie effectief bij 80% van deze personen. In geen enkel geval werd de pijn erger. Zowel lokale behandelingen als behandelingen voor het hele lichaam konden worden gebruikt, hoewel de personen met lokale therapie er beter van leken te profiteren, waarschijnlijk omdat lokale behandelingen doorgaans een hogere intensiteit hebben.

Patiënten, die last hadden van hoofdpijn en niet reageerden op acupunctuur en andere therapieën, en die gedurende ten minste 20 minuten per dag PEMF therapie toepasten, hadden een vermindering van ten minste 50% in de frequentie of intensiteit van de hoofdpijn en een vermindering van de afhankelijkheid van medicatie. In een enigszins verrassende studie lijkt het erop dat zelfs PEMF-therapie verder weg van het hoofd migraine kan verhelpen. PEMF therapie aan de binnenkant van de dij, het gebied van de dijbeenslagader, kan de hoofdpijnactiviteit verminderen. Korte therapiekuren produceerden slechts ongeveer 73% van het resultaat in pijnvermindering versus een langere therapiekuur, wat een verlichting van ongeveer 90% opleverde.

Behandelingsverwachting

Het is gemakkelijk om PEMF therapie op verschillende delen van het lichaam aan te brengen. Soms kan de bron van de pijn direct worden behandeld (zoals bij wonden, weefselbeschadiging of breuken). Zenuwsignalen die pijn geleiden, gaan van de bron van de pijn omhoog naar de hersenen (bijvoorbeeld van een voet omhoog door het zenuwstelsel helemaal naar de hersenen). De behandeling kan overal langs dit pad worden toegepast. Pijn kan ook naar beneden doortrekken (een heupprobleem kan bijvoorbeeld kniepijn veroorzaken). Om deze reden is het ideaal om de bron van de pijn te behandelen, niet noodzakelijkerwijs waar de pijn wordt gevoeld.

Soms is de meest effectieve pijnbestrijding niet alleen het behandelen van de bron van de pijn, maar ook het toepassen van behandelingen in de hersenen of langs de wervelkolom. Deze combinatie maakt het mogelijk om zowel de oorzaak van de pijn te beheersen als tegelijkertijd het pijnsignaalverkeer naar de hersenen te beheersen, waar de pijn uiteindelijk wordt herkend. Het is om deze reden dat we vaak PEMF systemen adviseren die gelijktijdige behandelingen voor het hele lichaam en lokale behandelingen mogelijk maken.

Chronische en hogere pijnniveaus veranderen EEG-signalen. Een verbetering van de pijn zal deze EEG-veranderingen ongedaan maken. Zelfs als het doel van de behandeling eenvoudigweg is om het pijnniveau te verminderen, zonder de verwachting dat de oorzaak wordt verminderd of weggenomen, blijkt uit onderzoek dat het toepassen van PEMF therapie op de hersenen een significante afname van pijn gerelateerde veranderingen in een EEG kan veroorzaken.

Sommige patiënten krijgen al na enkele behandelingen volledige pijnverlichting. Soms kan het tot 3 uur na de behandeling duren om maximale pijnverlichting te bereiken. In zeldzame gevallen kunnen korte behandelingskuren tot wel 4 maanden na de behandeling tot volledige of gedeeltelijke pijnverlichting leiden. De meeste mensen ervaren pijnverlichting die tussen de 8 en 72 uur aanhoudt. Dit suggereert dat PEMF therapie verhoogde energie in de weefsels stimuleert, waardoor het lichaam zijn genezingsproces kan voltooien. Behandelingen moeten worden voortgezet totdat de pijn onder controle is, en idealiter verder gaan dan pijnverlichting om ervoor te zorgen dat de blessure volledig is genezen.

Helaas, hoe langer een persoon wacht om de behandeling met PEMF therapie te starten, des te moeilijker is het om de oorzaak weg te nemen, wat het primaire doel is van het gebruik van PEMF therapie is. Wanneer we PEMF therapie gebruiken, proberen we de weefsels te genezen die de bron zijn van het pijnsignaal. Hoe lang het duurt om dit te bereiken, hangt af van het weefsel en de mate van schade. Dit is het belangrijkste aspect van het gebruik van PEMF therapie, dat wil zeggen, het genezen van het weefsel, niet alleen het "verdoven en verdoven" van de perceptie van pijn.

Het is ook belangrijk om de verwachtingen bij pijnbestrijding te begrijpen. Zelfs in de beste handen volgt pijnvermindering een spectrum van volledige eliminatie zeer snel tot geleidelijke vermindering gedurende langere tijdsperioden, terwijl het lichaam zichzelf geneest. Bij veel patiënten is zelfs een pijnvermindering van 25-30% bevredigend. Het komt niet zelden voor dat we zelfs nog hogere niveaus van pijnvermindering kunnen bereiken.

Reactie plaatsen