Revalidatie en PEMF therapie

Bij mens, paard of hond

Na ernstige blessures, operaties of andere ingrijpende aandoeningen kunnen wij, (of onze paarden of honden) niet direct weer aan het werk op dezelfde manier als dat we dat voor die tijd deden.

Na de eerste, acute fase, waarbij er echt directe zorg nodig was, volgt een fase van langzaam herstel, waarbij steeds weer wat meer kan worden gedaan. In deze revalidatiefase wordt de beweging gedoseerd opgebouwd. Als mens ga je wat meer in huis bewegen en misschien voorzichtig naar buiten om daar te wandelen. Een hond mag langzaam wat verder lopen aan de lijn. En met de paarden hebben we schema’s beginnend bij stappen aan de hand, dan erop en daarna wat voorzichtig draven.

Het op de juiste manier opbouwen van de beweging, en niet te veel en niet te weinig doen, is voor allemaal heel belangrijk. Daarbij moeten de schema’s goed gevolgd worden en is begeleiding van therapeuten ook van groot belang.

Acute stadium van de blessure

Pulserend Magneetveldtherapie (PEMF) kan al in het acute stadium gebruik zijn, om de ontsteking te remmen en de pijn te stillen. Maar in de revalidatiefase kan de therapie ook nog extra worden ingezet om deze fase makkelijker en sneller te laten verlopen.

rugpijn kan goed behandeld worden met pemf therapie

PEMF therapie werkt in op celniveau. Daar heeft het een invloed op de celstofwisseling. Omdat het inwerkt op celniveau, heeft een invloed op ieder weefsel, of dat nu spieren, pezen, botten of inwendige organen zijn. Afhankelijk van de frequentie kunnen we de celstofwisseling remmen (in de ontstekingsfase) of juist stimuleren (in de revalidatiefase).

Revalidatiefase

In de revalidatiefase  gebruiken we de magneetveldtherapie op zowel de hoge als op de lage stand. De hoge stand is voor het verbeteren van de celstofwisseling en de doorbloeding. De cellen krijgen meer zuurstof en voedingsstoffen en daardoor meer energie. Hierdoor gaat het herstel van het weefsel sneller. Maar ook spieren, die langere tijd weinig hebben gedaan in de acute fase waarin rust het belangrijkste was, kunnen onder invloed van magneetveldtherapie weer sneller herstellen en hun oude kracht terug vinden.

Deze hogere stand gebruiken we meestal ’s morgens (bij mens en hond) om na een nacht van rust de doorbloeding weer zo goed mogelijk om gang te brengen. Gebruik je eerst de magneetveldtherapie en ga je daarna bewegen, dan zal je merken dat dit al direct veel makkelijker gaat. Ook bij honden is dat heel duidelijk te zien.

EZY magneetdeken voor makkelijk gebruik voor mensen

Bij paarden doen we ongeveer hetzelfde, maar dan gebruiken we de hogere stand vlak voor de beweging. Ook nu bedoelt om de doorbloeding al zo goed mogelijk op gang te brengen voordat de belasting plaatsvindt.

Na de beweging is het goed om daarna de lagere stand weer te gebruiken of het weefsel weer te laten herstellen van de inspanning.

Door op deze manier magneetveldtherapie tijdens de revalidatie te gebruiken, zal de revalidatie soepeler en sneller verlopen en kan het normale leven/ de normale training weer sneller worden opgepakt.

therapulse-bij-rugblessure

Voor mensen maken we hierbij dan meestal gebruik van de EZY, als ring om het lichaam of nog makkelijker in dekenvorm.

Voor honden gebruiken we bijna altijd de Neckpiece van de paarden, waar de honden goed op of onder kunnen liggen.

ontspannen-hond-op-neckpiece

Voor paarden is het meer afhankelijk van de plaats van de blessure, de Minipulse voor de benen of de Neckpiece/Therapulse voor de hals en/of rug en het lichaam als geheel.

Reactie plaatsen