Pulserend magneetveld therapie, de dagelijkse wellness voor (sport)paarden

Pulserend magneetveld therapie, de dagelijkse wellness voor (sport)paarden

Magneetveldtherapie bij blessures

Veel mensen denken, dat pulserend magneetveldtherapie alleen ingezet kan worden  wanneer een paard een blessure heeft, maar het kent meer gebruiksdoelen.
Magneetveldtherapie kan heel goed helpen bij het snel laten herstellen van blessures, maar kan daarnaast worden ingezet als (dagelijkse) wellness behandeling om te voorkomen dat blessures ontstaan.

therapulse in gebruik bij hans-peter minderhoudMagneetveldtherapie voor sportpaarden

Paarden in de sport moeten hard werken en zijn echte atleten, net als humane topsporters. De humane topsporters krijgen dagelijks massage en/of fysiotherapie. Veel paarden die even hard moeten presteren, worden ook regelmatig behandeld door masseur of fysiotherapeut. Maar vaak is dat slechts eenmaal in de paar weken.

Die begeleiding van therapeut is zeker nodig voor controle en behandeling, maar je zou zelf dagelijks nog meer voor je paard kunnen doen.

Afvoeren van afvalstoffen

Tijdens iedere training worden afvalstoffen gevormd waardoor het paard verzuurt. Die afvalstoffen moeten zo snel mogelijk na de training worden afgevoerd, om te voorkomen dat het paard daar de volgende dag last van heeft.

Naast natuurlijk het goed afwerken en uitstappen is het een goede zaak om na een zware training pulserend magneetveldtherapie te gebruiken. De magneetveldtherapie op de lage frequentie helpt bij het sneller afvoeren van de afvalstoffen en zal op die manier helpen verzuring en stijfheid te voorkomen.

De therapie kan heel eenvoudig en zonder dat het veel extra tijd kost worden toegepast met de Therapulse. Deze pulserend magneetvelddeken wordt eenvoudig na het rijden over de (zweet)deken gedaan. Een behandeling duurt een half uur. In die tijd kan het paard op de wasplaats blijven staan, maar hij mag ook terug in de box om daar een half uur te ontspannen.


Ontspanningmagneetveldtherapie geeft ontspanning

Tijdens de half uur durende behandeling zie je steeds meer tekenen van ontspanning bij het paard. De ogen worden wat doffer, hij laat het onderlipje hangen en hij zal gaan geeuwen. Zeker als je hem in de box terugzet, zal hij gaan mesten en plassen.


Die ontspanning komt doordat door het pulserend magneetveld op de lage frequentie de hersenen endorfines laat aanmaken. Daarom kunnen we de therapie ook heel goed vóór het werk gebruiken bij paarden die vaak heel gespannen zijn, thuis of op het wedstrijdterrein.

In dat geval doe je de deken een half uur op voordat je gaat rijden. Ook nu doen de endorfines hun werk.

Wanneer je na deze behandeling gaat rijden, dan zal je direct voelen dat het paard de rug veel losser laat, je makkelijker laat zitten en waarschijnlijk ook wat minder overdreven op de omgeving zal reageren. Je hoeft niet bang te zijn dat het paard te sloom wordt, een paard blijft een vluchtdier en zal dus direct attent reageren als dat nodig is. Maar omdat hij zich door de behandeling meer ontspannen voelt, zal de overprikkelde reactie verdwijnen.

Warming-Up

Verder kan de therapie ook gebruikt worden bij paarden die juist wat langer losgewerkt moeten worden. Bij deze paarden gebruiken we dan de hogere frequenties. Hierdoor wordt de doorbloeding en de stofwisseling verbeterd. De warming-up begint dan dus al op stal en zorgt ervoor dat het rijden voor zowel ruiter als paard aangenamer wordt.

De Therapulse kan op die manier bij alle onderdelen van de training en wedstrijd gebruikt worden. Niet als vervanging een goede warming-up en cooling-down, maar wel om net bij beetje extra te kunnen.

Reactie plaatsen