De 3 beste tips tegen dazen bij je paard
De zomer is in volle gang en als paardenliefhebber betekent dat volop genieten. Maar het warme, zwoele weer kent ook mindere kanten. Zo kennen we allemaal wel de vervelende dazen die rond jou en je paard zoemen en voor aardig wat overlast zorgen. Deze vervelende bloedzuigers kunnen het plezier van jou en je paard flink verstoren. In dit artikel delen we dan ook waardevolle tips om dazen bij je paard op afstand te houden en een zomer vol zorgeloos plezier te beleven. Te beginnen met wat dazen precies zo vervelend maakt.
Wat zijn dazen en waarom zijn ze zo hinderlijk?
Dazen behoren tot de vliegenfamilie en zijn berucht om hun letterlijke, bloedzuigende gedrag. Deze insecten worden aangetrokken door warmte, beweging en de geur van hun potentiële slachtoffers. Omdat paarden natuurlijk een enorm lichaamsoppervlak hebben, zijn zij dus bijzonder gevoelig voor dazenbeten. De beten van dazen kunnen jeuk, pijn en zelfs allergische reacties veroorzaken bij paarden. Bovendien kunnen ze leiden tot afleiding tijdens het rijden, wat zowel de prestaties van het paard als de veiligheid van de ruiter in gevaar kan brengen. (Bijna) niets vervelender dan continu om je heen moeten slaan, zelf ook gestoken worden of blaren op je handen krijgen doordat je paard genoodzaakt is met zijn hoofd te schudden. Helaas zal de daas zelf niet zomaar verdwijnen. Tips voor het effectief bestrijden van dazen zijn dus meer dan welkom in de zomerperiode.
Preventieve maatregelen tegen dazen
Gelukkig zijn er verschillende preventieve maatregelen die je kunt nemen om je paard (en jezelf) te beschermen tegen dazenbeten. Het creëren van een dazen-vrije omgeving is hierin een goede eerste stap. Maar hoe doe je dit? Het is belangrijk om te weten dat dazen worden aangetrokken door stilstaand water. Door dit te vermijden in de omgeving van de stal of paddock zal het aantal dazen nihil zijn. Heb je deze luxe niet? Dan kun je denken aan een zogeheten dazenval voor paarden. Deze vallen werken door middel van visuele aantrekking en vangen de insecten weg van je paard. Het gebruik van dazenvallen kan helpen om de populatie dazen in de omgeving te verminderen.
- Bescherming met kleding en producten
Beschermende kleding en producten kunnen een effectieve barrière vormen tussen de dazen en je paard. Vliegendekens en vliegenmaskers zijn speciaal ontworpen om dazen op afstand te houden. Ze zijn gemaakt van fijnmazig materiaal dat voorkomt dat de dazen de huid van het paard kunnen bereiken. Het gebruik van vliegensprays en -gels kan ook helpen om dazen op afstand te houden. Er zijn diverse dazensprays op de markt die speciaal geformuleerd zijn om paarden te beschermen. - Natuurlijke remedies en verzorging
Voor degenen die chemische bestrijding liever vermijden, zijn er verschillende opties om dazen op een milieuvriendelijke manier af te weren. Essentiële oliën zoals citronella, eucalyptus en lavendel staan bekend om hun afschrikkende werking op insecten. Het mengen van deze oliën met een dragerolie en het aanbrengen op de huid van het paard kan helpen om dazen op afstand te houden. - Extra borstelen en wassen
Naast preventieve maatregelen is het belangrijk om de huid van je paard goed te verzorgen. Regelmatig borstelen en wassen verwijdert dode huidcellen en zweet, waardoor je paard in de ogen van een daas minder aantrekkelijk wordt om te steken.
Met de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen jij en je paard volop genieten van de zomer, zonder gehinderd te worden door dazen. Blijf alert op tekenen van ongemak bij je paard, zoals rusteloosheid, staartzwiepen of overmatig schuren. Dit kunnen indicaties zijn van dazenbeten. Ondanks dat een dazenbeet relatief onschuldig is, kan jeuk en pijn vervelend zijn voor je paard. Wil je dit verminderen, dan kun je de beet koelen en schoon houden om de irritatie zo ver mogelijk te beperken.
Door een combinatie van preventieve maatregelen, het gebruik van beschermende kleding en producten, natuurlijke remedies en goede verzorging, kun je de hinder van dazen tot een minimum beperken. Dazen kunnen een ware plaag vormen voor paarden tijdens de zomermaanden, maar met de juiste aanpak kun je je paard dus prima beschermen.