gewricht met artrose

Zo herken en verlicht je artrose bij jouw paard

Artrose bij paarden: het komt vaak voor en kán een ernstige aandoening zijn, maar heeft jouw paard überhaupt artrose? Is artrose bij paarden altijd zo ernstig en heeft behandelen zin? In dit artikel geven we je graag antwoord op al deze vragen, die jij jezelf wellicht al gesteld hebt.

Wat is artrose?

Net als bij mensen, heeft artrose te maken met slijtage van de gewrichten. Bij paarden komt de aandoening voornamelijk voor in de benen en hals en in sommige gevallen ook in de rug. In principe bevinden zich door het gehele paardenlichaam gewrichten, waarbij artrose dus kan ontstaan.

Bij een gezond paard zorgen het kraakbeen, het gewrichtskapsel en de gewrichtsvloeistof ervoor dat het gewricht soepel kan bewegen. Is er sprake van artrose? Dan is het gewrichtskraakbeen beschadigd en neemt de hoeveelheid gewrichtsvloeistof af. Doordat botten nu (meer) over elkaar schuren, veroorzaakt dit (veel) pijn, stijfheid en moeilijkheden met bewegen.

Hoe ontstaat artrose bij paarden?

Slijtage aan de gewrichten - wat artrose inhoudt - heeft vaak een onderliggende reden. Tenzij de oorzaak ouderdom is, wordt artrose voornamelijk veroorzaakt door overbelasting, infecties, een afwijkende beenstand of gewrichtsbeschadiging in het verleden (denk aan een eerdere blessure of ongeluk).

Paarden die té intensief, langdurig of onder zware belasting bewegen hebben een grote kans op het ontwikkelen van artrose. Net als bij bijvoorbeeld pezen en andere lichaamsonderdelen is té zware belasting funest. Het paard wordt gedwongen beter te presteren dan het aankan, waardoor schade optreedt.

Is er sprake van bijvoorbeeld een afwijkende beenstand, dan wordt het gewricht in principe ook overbelast, maar in dit geval voornamelijk doordat de belasting ongelijk is verdeeld. Dit heeft niets te maken met de intensiteit van de training. De ongelijke beenstand zorgt er voor dat een bepaald (deel van het) gewricht meer te voortduren krijgt.

Om het gewricht goed te laten functioneren is het van belang dat het kraakbeen zijn gladde, elastische en dempende functie kan behouden. Wordt het kraakbeen aangetast door een infectie? Dan is het gewricht minder goed in staat belasting te verdragen en zal er verdere slijtage optreden.

Bij ouderdom heeft het paard simpelweg al jaren en jaren gepresteerd. Een leven lang belasting (en eventuele overbelasting) beginnen hun tol te eisen, waarbij het paard niet alleen al eventuele schade heeft opgelopen, maar ook simpelweg minder kan hebben. Overbelasting - en dus beschadiging - treden sneller op.

Het ontstaan van artrose kan dus meerdere oorzaken hebben en speelt in 60% van de gevallen van kreupelheid een rol. Voordat je gaat behandelen, is het belangrijk om te weten of jouw paard wel echt artrose heeft en je een reden hebt om de dierenarts op te bellen.

5 symptomen van artrose bij paarden

Net als bij andere aandoeningen kent artrose verschillende stadia, waardoor verschijnselen uiteenlopen. Ook de plaats van artrose in het paardenlichaam heeft invloed op de symptomen. Bevindt dit zich bijvoorbeeld in de benen, dan zal het paard waarschijnlijk moeite hebben met opstaan en eventueel kreupel zijn. Bevindt de artrose zich in de hals, heeft het paard waarschijnlijk weinig moeite met lopen of opstaan, maar zal dit zich uiten in het moeilijk kunnen strekken of buigen van de hals.

Buiten de plaats en stadia waar(in) de artrose zich bevindt, zijn er een aantal algemene symptomen voor artrose bij paarden:

  • Stroeve of stijve bewegingen
  • Vasthouden, wegdrukken of strakke (rug)spieren
  • Moeite met opstaan of bepaalde, specifieke bewegingen
  • Protesteren tijdens het rijden
  • Volledig weigeren van beweging

Is een van deze symptomen je opgevallen? Dan is het van belang te schakelen met een dieren-/paardenarts die eventuele artrose kan uitsluiten of bevestigen. Is artrose bij jouw paard geconstateerd, dan kun je verder kijken naar het behandelen hiervan. Ondanks dat artrose een chronische aandoening is, is behandelen nuttig. Je kunt zo de symptomen en pijn verlichten en verdere slijtage afremmen.

Is het zinvol als ik mijn paard behandel?

Jouw paard heeft artrose. Dat is geen leuk nieuws, maar het woord ‘inslapen’ of ‘opgeven’ hoeven in bijna alle gevallen niet in je op te komen.

Artrose is een chronische aandoening. Dit houdt in dat opgetreden schade nooit volledig zal genezen, maar dit betekent niet dat behandelen niet nuttig kan zijn. Pas je de juiste behandelingen toe, dan kan dit namelijk verlichtend zijn en het verergeren van de schade remmen. Voor ieder stadium zijn er weer andere verlichtende oplossingen.

Fasen van artrose: welke behandelingen werken?

In het beginstadium van artrose kan jouw paard baat hebben bij ontstekingsremmers, doordat er bij artrose vaak een ontstekingsreactie ontstaat. Daarbij kan het (in deze fase) ook helpen te werken met voedingssupplementen. Voor paarden met artrose kun je speciale supplementen of voeding kopen, waarin glucosamine is verwerkt. Deze stof draagt bij aan de soepele werking van gewrichten, wat bij artrose uiteraard gewenst is.

Het is ook mogelijk dat artrose bij jouw paard is ontstaan door een verkeerde beenstand. Je kunt dan in samenwerking met de hoefsmid kiezen voor aangepast beslag. Hiermee verander je de beenstand, waardoor je de belasting gelijkmatiger verdeelt.

In alle gevallen van artrose is het goed het paard volgens een aangepast trainingsschema te laten bewegen. (Milde) beweging zal de gewrichten soepel houden en stijfheid verminderen.

Tips voor het verlichten van artrose

Wil je jouw paard verder verlichten, is het goed te kijken naar de mogelijkheden van magneettherapie. Magneetveldtherapie is een vorm van intensieve fysiotherapie die via pulserende magneetvelden het paardenlichaam helpt sneller te genezen. Pijn en eventuele ontstekingsreacties worden geremd en doorbloeding en stofwisselingsprocessen worden verbeterd.

Nu je weet wat artrose inhoudt, hoe het ontstaat, wat de symptomen zijn én hoe je dit kunt behandelen, is het aan de oplettende eigenaar op basis van deze kennis (in samenwerking met een dierenarts) juist te handelen. Wil je artrose of andere blessures voorkomen of verlichten, dan kan magneetveldtherapie jouw paard in alle gevallen enorm helpen.

Reactie plaatsen