warmtebeeld van beenblessure voor magneetveld behandeling

Mogelijke oorzaken van kreupelheid

Een kreupel paard komt vaak voor. Hoe komt dat? Veelal door uiteenlopende, onderliggende aandoeningen: van een onschuldige hoefzweer tot serieuze gewichtsproblemen. Toch is niet iedere misstap meteen kreupelheid. En is jouw paard een keer wél kreupel, dan hoeven niet direct alle alarmbellen af te gaan. 

Wat houdt een kreupel paard in?

Kreupelheid noem je ook wel orthopedie en betekent een afwijking aan het bewegingsapparaat. Met het bewegingsapparaat bedoelen we alle botten, spieren en pezen, waarbij de wervelkolom de basis vormt. Is een paard kreupel, dan is er in het lopen of staan een zichtbare verandering te zien.

Een kreupel paard herken je vaak aan het voorbeen in draf

Bij een kreupel paard zijn de draag- of zwaaifases ongelijk, wat in draf vaak goed te zien is aan het voorbeen. Het paard probeert het aangedane gedeelte/been zo min mogelijk te belasten door voornamelijk kracht te zetten met het ‘gezonde’ been. Hierdoor zie je vaak een kleine ‘val’, waarmee het paard de klap van zijn lopen opvangt met het goede been. Daarbij beweegt een kreupel paard het hoofd vaak afwijkend om de aangedane ledemaat zo min mogelijk te belasten.

De oorzaak achterhalen van een mank paard

Kreupelheid kent meerdere stadia en kan variëren van een lichte afwijking in enkel bepaalde gangen tot het amper kunnen belasten van een been. Gebruikt het paard een specifiek been duidelijk minder, dan is het probleemgebied snel gevonden. In de meeste gevallen is het achterhalen van waar de afwijking nu precies vandaan komt echter niet zo gemakkelijk. Om sneller en beter te ontdekken waar het ‘probleem’ zich bevindt, maken we onderscheid in twee typen kreupelheden.

Bewegings- of belastingskreupelheid

In sommige gevallen is kreupelheid al (goed) op te merken bij het rijden of uit de stal halen van jouw paard. Is de kreupelheid minder goed te zien of wil je graag het type kreupelheid bepalen, dan kun je het paard het beste op een volte laten bewegen. Doe dit zowel op een zachte als harde ondergrond, om de kenmerken van bewegings- of belastingskreupelheid duidelijk naar voren te laten komen.

Paarden met een bewegingskreupelheid hebben vaak moeite met het naar voren en/of achteren brengen van het been. Ofwel zij kunnen het been moeilijk(er) bewegen. Heeft het paard last van belastingskreupelheid, dan ervaart het paard ongemak bij het wegzetten van het been, waardoor het deze letterlijk belast (en hier gewicht en druk op komt).

Het type kreupelheid verklapt veel over de onderliggende oorzaak. Belastingskreupelheid wordt in het algemeen veroorzaakt door een aandoening in de ondervoet, terwijl de oorzaak van bewegingskreupelheid vaak hoger in het been te vinden is.

De mogelijke oorzaken van kreupelheid

Er zijn veel verschillende oorzaken voor het ontstaan van kreupelheid bij paarden. Door zelf oplettend te zijn en te overleggen met een (gespecialiseerd) dierenarts, kun je beter bepalen waardoor de afwijking is ontstaan en hoe je deze onderliggende aandoening behandelt.

Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • Mok
  • Peesblessures
  • Hoefbevangenheid
  • Hoefzweer
  • Hoefkneuzing
  • Nageltred
  • Zachte beengebreken
  • Harde beengebreken
  • Zwelling of fracturen

Mijn paard is kreupel: hoe lang rust houden?

Het aantal dagen, weken of maanden rust wat geadviseerd wordt bij kreupelheid is erg afhankelijk van de oorzaak. Terwijl de ene dierenarts in alle gevallen pleit bij eerst 10 dagen boxrust, is de andere specialist daar fel op tegen. Overleg dus altijd met een voor jou bekende specialist om te bekijken wat in het geval van jouw paard de beste aanpak kan zijn. Revalidatie is maatwerk en niet alleen afhankelijk van het type en de ernst van de blessure, maar ook van jouw paard an sich.

Tips om een kreupel paard te behandelen

Nu je weet hoe kreupelheid kan ontstaan, dit hebt herkend en wellicht al een oorzaak hebt vastgesteld met jouw dierenarts, is het goed om te weten dat magneetveldtherapie in bijna alle gevallen van enorme waarde kan zijn op het herstel. Benieuwd hoe je eindeloos stappen en koelen vervangt door snel en gezond herstel, zonder extreem dure dierenartsrekeningen? Lees alles over de magische werking van magneetveldtherapie.

Reactie plaatsen