Mok
Mok is een verzamelnaam voor ontstekingen en/of huidirritatie aan het onderbeen van een paard, waarbij irritaties in de kootholte de meestvoorkomende en bekendste zijn. Voor veel paardeneigenaren is deze aandoening geen onbekend begrip. Het behandelen van de huidirritaties is lastig, omdat mok erg hardnekkig kan zijn. Geef de hoop echter niet op, want genezing is zeker mogelijk.
Wat is mok bij paarden precies en hoe herken ik dit?
Onder mok verstaan we diverse huidaandoeningen aan het onderbeen. Doet de aandoening zich hoger op het been voor, dan spreken we van zogeheten ‘rasp’. Mok uit zich in diverse stadiums van licht tot ernstig. Dit begint met pijnlijke rode plekken die zich kunnen ontwikkelen tot grote, nog pijnlijkere wonden. De meest bekende uiterlijke kenmerken van mok (op volgorde van licht tot ernstig) zijn:
- rode huid,
- wondjes,
- korstjes en/of schilfers
- verdikking van de huid,
- pijn aan het been (gevoel bij aanraking)
- jeuk aan het been (het paard kan hierdoor gaan stampen of schuren)
- het onderbeen of gehele been is dik en/of warm,
- je paard steunt op 3 benen en/of loopt kreupel.
Komt mok voor bij ieder paard?
Net als schimmels en andere huidaandoeningen, gedijd mok het beste in vochtige omstandigheden. Mok komt ook voor in de zomer, maar treed vooral op in de herfst. Het regenachtige, vochtige weer creëert de perfecte broedplaats voor huidirritaties als dezen. Korsten, zwelling, schilfers en soms pijnlijke wondjes ontstaan binnen no-time en zijn vervolgens weer lastig te genezen. Ieder paard kan mok krijgen, maar witte/lichte paarden blijken vatbaarder dan donkere paarden en ook paarden met lange sokken (zoals Tinkers, Haflingers en Friezen) lijken eerder last te krijgen van mok.
Hoe kan mok behandeld worden?
In het beginstadium van mok is er vooral sprake van wondjes en huidirritatie. Verergert mok, dan kan dit leiden tot kreupelheid en/of een blijvend gezwollen been door bloedvergiftiging. Buiten dat mok ook in het beginstadium vervelend en/of pijnlijk kan zijn voor jouw paard, is het dus van belang dit tijdig te behandelen.
Voor de behandeling van mok zijn talloze zalfjes verkrijgbaar. Dit gaat van enkel water- en vuilafstotende zalven tot bacterie-, virussen- en schimmeldodende zalven die strikt met een handschoen dienen te worden aangebracht. Bij twijfel kun je het beste overleggen met de voor jou bekende dierenarts.
Om de genezing niet tegen te werken is een schone omgeving voor jouw paard belangrijk. Net als de manier waarop mok enigszins kan worden voorkomen, helpt het treffen van deze maatregelen ook aanzienlijk bij de genezing van mok. Zorg voor een schone, vochtarme stal en weide en was de benen waar nodig met betadineshampoo.
Tenslotte kan voeding de genezing ondersteunen (en bij verkeerd voeren ook verergeren). Probeer de darmflora rustig te houden, door niet te veel verschillende soorten voeding te geven. Zorg er daarbij voor dat je paard niet te veel suiker binnenkrijgt en bekijk of de huidige voeding voldoende vitaminen en mineralen bevat.
Behandeling van mok bij MagnaCare
Bij MagnaCare behandelen we mok over het algemeen door middel van twee methodes. Bij methode een wordt het been gewassen en behandeld met Botanica Wash en Cream. Het been of de benen worden gewassen, waarna we deze aan de lucht laten drogen. Eenmaal gedroogd worden de wondjes behandeld met zalf. De tweede methode die veel gebruikt wordt en zeer doeltreffend is, is het behandelen door middel van lasertherapie. Dankzij het douchekopformaat van de laser, kan doeltreffend op kleine oppervlakten worden behandeld.
Hoe kan mok (enigszins) worden voorkomen?
Ben je een oplettende eigenaar, dan kun je een aantal voorzorgsmaatregelen treffen om mogelijke oorzaken weg te nemen. Van belang is dat de stalhygiëne optimaal is. Het paard niet/zo min mogelijk in contact komt met gewone mest of diarree en een drassige weide wordt vermeden. Maar ook té hard je best doen kan averechts werken. Was je de benen van jouw paard te vaak of scheer je de kootholtes (netjes) af, dan kan dit ook mok triggeren.
Naast externe omstandigheden is het ook van belang dat jouw paard ook ‘intern’ in goede gezondheid verkeert. Krijgt jouw paard verkeerde voeding of onvoldoende voedingsstoffen binnen, zal het afweersysteem verminderen en wordt hij/zij vatbaarder voor alle aandoeningen, waaronder ook mok. Krijgt jouw paard in de zomer last van mok? Dan is het vooral belangrijk hier naar te kijken, omdat externe factoren (waarvan vocht de grootste veroorzaker is) dan vrijwel zeker niet de oorzaak zijn.