peesblessure voor magneetveldtherapie

Peesblessures

Een van de meest voorkomende problemen in de paardensport zijn peesblessures. Hoewel bouw en een verkeerde beenstand, beslag, trainingsregime en voetbalans het risico op peesblessures kunnen vergroten, is dit niet altijd de oorzaak. Vaak ontstaat de beschadiging aan de pees tijdens de training of het gek doen in de wei. Beschadigt de pees, dan ontstaat als gevolg hiervan een ontsteking, warmte en zwelling. 

Wat zijn pezen?

Een pees verbindt de spier met het bot en heeft een stevige, bandachtige structuur. In verhouding tot de spier, is een pees een stuk stugger en zorgt deze ervoor dat de kracht vanuit de spier wordt doorgegeven aan het bot. Er wordt dankzij de pees een overgang gecreëerd, waarmee beweging in het gewricht mogelijk wordt. 

Doordat pezen deze essentiële verbinding creëren, kracht doorzetten en dus ook veel ‘klappen’ opvangen ligt een blessure snel op de loer. Daarbij komt het geregeld voor dat paarden hun eigen (voorbeen)pezen beschadigen door deze ‘aan te tikken’. Door het gebrek aan goed functionerende bloedvaten is de aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen beperkt. Een ‘goede’ combinatie voor een blessure die snel veroorzaakt is en langzaam geneest. 

De meeste peesblessures komen voor aan de buigpezen van de voorbenen, maar in principe kan natuurlijk iedere pees in het paardenlichaam beschadigd raken. Zoals eerder omschreven verbinden pezen het bot en de spier. De pezengroep aan de achterzijde van het pijpbeen is het meest blessuregevoelig. Op deze plek bevinden zich de oppervlakkige buiger, diepe buiger, het checkligament en de interosseus. De interosseus, ofwel tussenpees vormt een belangrijk onderdeel van het kogeldraagapparaat en wordt met name door sportpaarden zwaar belast. 

Wat houdt een peesblessure in en hoe herken ik deze?

Worden pezen als deze beschadigd, overstrekt of overmatig belast, dan kunnen hierin scheurtjes ontstaan. Dit varieert van lichte vezel beschadigingen tot een gedeeltelijke of volledige ruptuur (scheur) van de pees. 

De meeste paardeneigenaren herkennen deze blessure aan de zwelling (die niet meer lijkt weg te trekken). Het been voelt warm en jouw paard/pony ervaart hier in sommige gevallen ongemak van. Helaas komen deze beschadigingen niet altijd zo duidelijk naar voren en blijft deze soms voor lange tijd onontdekt. Om deze reden is het van belang jouw paard door en door te kennen en deze te controleren, voordat blessures een chronisch stadium hebben bereikt. 

Hoewel de zwelling bij deze blessure in de meeste gevallen na 1 of 2 weken wegtrekt, is het van belang de genezing ruimte te geven. Stap je te snel weer op de rug van jouw paard, dan bestaat de kans dat je de blessure serieus verergerd. Dat de zwelling is afgenomen en jouw paard geen pijn meer ervaart, betekent namelijk niet automatisch dat de blessure volledig is genezen. Ben dus voorzichtig met het opnieuw belasten en herstarten van jouw training. 

Hoe diagnosticeer ik mijn paard op een peesblessure?

Vermoed je dat er sprake is van een peesblessure, neem dan altijd contact op met de voor jou bekende dierenarts/specialist om de symptomen en de ernst hiervan door te nemen. Een eventuele echo of het oordeel van jouw paardendierenarts zal bevestigen of het inderdaad om dit type blessure gaat en wat de juiste vervolgstappen zullen zijn. Naast rust en koud afspuiten, zal jouw paard veel baat hebben bij een ontstekingsremmende en pijnstillende therapie. 

minipulse-bij-blessure-checkligament

De prognose van de blessure hangt af van de ernst van de beschadiging hangt en diverse andere factoren. Zo spelen naast de beschadiging an sich, de leeftijd van het paard en de ambities/doelen die jij hebt met jouw paard een grote rol. Zo kan het herstelverloop als zeer positief en goed worden beoordeeld, maar kan er in zeer ernstige gevallen ook worden gekozen voor euthanasie. 

Magneetveld therapie bij peesbeschadigingen

Een blessure bij jouw paard of pony is nooit leuk en kan ontzettend demotiverend zijn. Je investeert al jouw tijd in het herstel/de training, maar het vooruitzicht blijft onzeker. Blijf je enkel koelen en stappen, dan zou het herstel nog wel eens maanden kunnen duren. Naast de behandeling van de dierenarts, kun je zelf ook bijdragen aan het herstel van jouw paard. Magneetveldtherapie kan hierbij een enorme uitkomst zijn het proces te versnellen.

Pulserende magneetveld therapie is een vorm van fysiotherapie die door iedereen, heel eenvoudig zelf kan worden toegepast. Doordat de therapie diep doordringt in het weefsel herstelt deze sneller en beter. Wordt de therapie op een lage frequentie toegepast, dan werkt dit pijn- en ontstekingsremmend. Door het verhogen van de frequentie kan in een later stadium ook de doorbloeding en stofwisseling verbeterd worden. 


Hoe kunnen peesblessures voorkomen worden?

Voorkomen is beter dan genezen. Sterker nog, wanneer jouw paard eerder is gediagnosticeerd met een peesblessure, is het risico op een nieuwe blessure groter. Om jouw paard te beschermen en de gezondheid te bevorderen, blijft preventie daarom een belangrijk onderdeel. Naast de standaard zorg die je over jouw paard draagt, kun je in het kader van peesblessures extra aandacht besteden aan ondergrond/bodem, (opbouwende) training en bekapping. Zorg er daarbij voor dat je jouw paard kent. Weet wat je van hem/haar vraagt en merk iedere (lichte) verandering op.

na een inspannende les is het goed de therapulse op te doen




Reactie plaatsen