Revalidatie bij paarden
Helaas komen blessures bij paarden vaker voor dan we zouden wensen. Heeft jouw paard of pony eenmaal ergens last van, is het natuurlijk voor jouzelf en voor het dier van belang dit ongemak zo snel mogelijk weg te nemen. Niet alleen het ongemak voor het dier, maar ook jouw (rij)plezier en portemonnee lijden onder de blessure van jouw paard.
Door het volgen van de juiste stappen, kun je het herstelproces en daarmee de revalidatie van jouw paard bevorderen. Revalidatie betekent dan ook letterlijk ‘weer in orde brengen’. Deze medische term omschrijft het weer ‘valide’ worden na een ongeval, ziekte of medische ingreep.
Medische revalidatie begint met grondig onderzoek. Niet alleen jouw eigen bevindingen, maar vooral die van een (gespecialiseerd) arts zullen uitsluitsel geven over het type blessure waar jouw paard mee kampt. Eventuele röntgenfoto's en echografie kunnen worden gebruikt om een duidelijk beeld te krijgen van de huidige toestand. Op basis van deze bevindingen wordt een behandel- en revalidatieplan opgesteld, aansluitend bij het type blessure en de ernst van de blessure.
Het revalidatieproces omvat vaak een combinatie van fysieke oefeningen en behandelingen. Bij fysieke oefeningen kun je denken aan het aanhouden van een schema waarin beweging weer wordt opgebouwd of bijvoorbeeld het inzetten van een aquatrainer. Aansluitende behandelingen kunnen variëren van acupunctuur tot fysiotherapie/massage voor jouw dier. Methoden als dezen zijn allen gericht op het gedoseerd verbeteren van de mobiliteit, spierkracht, uithoudingsvermogen en daarmee de algehele fysieke (en daarmee ook de mentale) gezondheid.
Wanneer er zich bij een paard (of mens) een blessure voordoet is er een verstoring op celniveau. Bij een acute blessure vindt er een ontstekingsreactie plaats en bij meer chronische blessures is er sprake van verminderde doorbloeding. Magneetveldtherapie kan in alle gevallen enorm bevorderend zijn, doordat deze diep doordringt in het weefsel en vanuit daar doorbloeding en stofwisseling in de cellen bevordert. Weefsel herstelt zich hierdoor sneller en beter, waarbij pijn en ontstekingen worden geremd.
Hoe goed het paard uiteindelijk herstelt is afhankelijk van diverse factoren. Zo spelen leeftijd, voeding, stress, bloedcirculatie en immuunstatus een grote rol. Echter valt of staat het succes van de revalidatie ook met jouw inzet. Voer de oefeningen die worden aangedragen goed en voldoende uit en houd het welzijn van het paard voor ogen. Een goede revalidatie vraagt veel tijd, let er dus ook op dat je niet te snel wil gaan en te vroeg te veel vraagt van jouw paard.