Schimmel bij paarden: oorzaken & behandelingen
Huidschimmels bij paarden komen erg overeen met schimmels die voorkomen bij mensen. De kenmerkende schilfers en korsten zijn bij jouw dier niet heel anders dan op jouw eigen huid. Schimmelinfecties ontstaan relatief makkelijk en zijn een veelvoorkomend probleem. In dit blogartikel vertellen we je alles over de symptomen, het ontstaan, de behandeling en preventie.
Hoe ontstaat schimmel bij paarden?
Schimmel bij paarden, ofwel ‘dermatofytose’, ontstaat in verhouding tot andere aandoeningen vrij gemakkelijk. De infectie besmet voornamelijk de haarzakjes, maar kan ook via wondjes of schaafplekken de huid binnendringen. In de herfst- en winterperiode zorgen vocht en regen er voor dat de beschermlaag op de huid van jouw paard wordt aangetast. Hierdoor wordt de huid nog eens extra kwetsbaar voor infecties. Omdat ieder paard wel eens een wondje of plekje heeft en we nu eenmaal te maken hebben met (regen)seizoenen, ligt een schimmel snel op de loer.
Wat zijn de symptomen van schimmel bij mijn paard?
Heb je het een en ander opgemerkt op de huid van jouw paard, dan kan dit goed een schimmelinfectie zijn. Om te achterhalen of dit daadwerkelijk zo is, zijn er een aantal kenmerken waar je op kunt letten.
Een schimmel uit zich in de beginfase in de vorm van kleine, rode bultjes met eventuele korstjes en verschoven haren. Zet de besmetting door, dan merk je een verdikking in de huid en heeft het paard in bijna alle gevallen last van jeuk. Buiten de visuele kenmerken van deze huidaandoening kun je schimmel ook ruiken. De geur is muf en/of zuur en wordt als alles behalve aangenaam omschreven.
Het bijzondere aan huidschimmel bij paarden is dat je paard al langere tijd besmet kan zijn, maar dit zich nog niet heeft geopenbaard. De zogeheten incubatietijd, de tijd tussen de besmetting en de daadwerkelijke symptomen, kan dus vrij lang zijn. De incubatietijd bij een schimmel kan wel oplopen tot maar liefst 6 weken. Zo kan jouw paard dus allang besmet zijn, zonder dat je het doorhebt. Het is zelfs zo dat symptomen soms pas optreden wanneer het paard een lagere weerstand krijgt of (te veel) stress heeft.
Heeft de infectie doorgezet en beginnen de wondjes bij jouw paard zich te ontwikkelen, dan kun je aan de eerder genoemde kenmerken en symptomen vaststellen of het gaat om een schimmel. Heb je twijfels of wil je verduidelijking in de exacte diagnose, dan is het mogelijk de schimmel op kweek te laten zetten bij een dierenarts. Deze neemt in dat geval een monster van haren en korsten. Na ongeveer 14 dagen ontvang je vervolgens een betrouwbare en officiële diagnose.
Kun je alle vakjes afvinken of heb je een officiële diagnose laten stellen? Dan is het tijd om jouw paard te helpen en de schimmel te gaan behandelen.
Welke behandelingen zijn er voor schimmel bij paarden?
Huiduitslag bij paarden, in dit geval in de vorm van een schimmel, ziet er onprettig uit. Het ‘voordeel’ van een schimmel is dat je deze makkelijk kunt behandelen. Je kunt voor het verhelpen van de schimmel kiezen voor diverse zalven en/of het wassen van jouw paard met speciale antischimmel- shampoos. Samen met je dierenarts kun je beslissen welke middelen in jouw situatie geschikt zijn. Het is belangrijk dat je hierbij onthoudt dat een schimmel, en vooral schimmelsporen, niet in één keer gedood kunnen worden. Maak de behandeling dus af en stop hier niet zomaar mee. Daarbij is het belangrijk dat je alles wat jouw paard heeft ‘aangeraakt’ schoonmaakt, om ook op die plekken de schimmel weg te halen. Denk bijvoorbeeld aan je rijtuig, borstels en dekens.
Wil je de genezing extra bevorderen of voorkomen dat jouw paard een lelijk litteken overhoudt aan deze (onschuldige) schimmelinfectie, dan wordt lasertherapie zeer aangeraden. De wond zal sneller dichtgroeien en de kans op littekenweefsel wordt hierdoor vele malen kleiner.
Wat kan ik doen om huidschimmel bij mijn paard te voorkomen?
Het liefst wil je natuurlijk dat jouw paard überhaupt geen schimmel krijgt. Om dit te voorkomen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden.
Een schone omgeving is erg belangrijk, niet alleen als het gaat om het voorkomen van schimmel bij jouw paard. Een schone omgeving zorgt voor een betere algehele gezondheid, maar zal dus ook bijdragen een het verkleinen van het risico op huidschimmel. Om je paard te helpen en goed voor jouw dier te zorgen, is het belangrijk dat je:
- Dekens regelmatig wast;
- Borstels afdoet en waar nodig schoonmaakt;
- Het tuig (hoofdstel, zadel etc.) schoonhoudt;
- De stal voorzien is van een schone bodem.
Ook de algehele gezondheid van jouw paard blijft een grote factor in het wel of niet oplopen van onder andere een schimmelinfectie. Zorg dan ook voor gezonde voeding, schoon drinkwater en voldoende beweging. Het is eventueel mogelijk om je paard preventief te laten vaccineren wanneer schimmels in jouw stal regelmatig voorkomen.
Of het nu gaat om het stellen van de diagnose of jouw besluit rondom het vaccineren van je paard, overleg altijd met een dierenarts. In dit blogartikel heb je gelezen over de oorzaak, symptomen, behandeling en preventiemaatregelen. Wil je toch graag laagdrempelig overleggen? Dan staan we bij MagnaCare voor je klaar en helpen we je graag met vrijblijvend advies.