Therapeuten over gebruik van de neckpiece
06 april 2021 

Therapeuten over gebruik van de neckpiece

Ervaringen van Paula de Bruin met de Neckpiece

Wat ik doe noem ik lichaamstherapie voor paarden. Ik gebruik verschillende technieken om de (voor mij bewezen) beste resultaten te kunnen behalen:

  • Cranio-Sacraal Therapie
  • Masterson methode
  • Guasha (voor mens en paard)
  • Magneetveld therapie.

Ik werk dus voornamelijk op het hoofd, de gehele wervelkolom van hoofd tot staart en het zenuwstelsel. Sinds augustus 2018 ben ik begonnen met het gebruiken van magneetveld therapie bij het behandelen. Ik wilde iets extra’s kunnen toevoegen aan het behandelen, iets wat de paarden helpt met het verwerken van de behandeling en het afvoeren van afvalstoffen. En wat werkt dit goed!

Ik heb de deken allereerst eens uitgeprobeerd op mijzelf; ik vind het noodzakelijk om te weten hoe het voelt en wat het doet voordat ik het bij een paard ga uitproberen! Het grappig is dat je in principe weinig tot niks voelt van het magneetveld. Behalve dan dat je spieren soms een “sprongetje” kunnen maken en ze warm aan gaan voelen omdat er doorbloeding op gang komt. Bovendien activeert het magneetveld net als mijn behandeling het parasympatisch zenuwstelsel: dit deel van het zenuwstelsel zorgt voor ontspanning en herstel.

Ik gebruik de deken meestal op het eind van mijn behandeling: als ik de rest van mijn behandeling gedaan heb. In sommige gevallen pak ik de deken er wat eerder bij, maar dit ligt helemaal aan de situatie.

Bij sportpaarden zijn eigenlijk de gebieden op de rug altijd wel noodzakelijk om even mee te pakken met het magneetveld: schoft, rug, lendenen en sacrum. Eigenaren van sportpaarden zou ik vertellen dat een magneetveld deken een absolute must is om op stal te hebben! Je voorkomt ernstige problemen (blessures) en tegenvallende prestaties. Het vervangt geen behandeling maar draagt wel bij aan het leveren van (betere) prestaties van je paard(en) en niet onbelangrijk: je verhoogt hiermee het welzijn van je paard(en). De samenwerking met Magnacare verloopt hartstikke goed en in de toekomst hoop ik uit te breiden met nog meer producten van Magnacare!

neckpiece ook heel goed voor de kleinere

Paula de Bruin, lichaamstherapie voor paarden

Korina Oremus over de Neckpiece

In december heb ik de Neckpiece van Centurion 2 jaar in mijn bezit en al op vele paarden mogen gebruiken. Ik begon net als sportmasseur voor paarden op fulltime basis en wist via een collega die deze dekens al jaren gebruikt dat het een echte aanvulling is op de massage. Het geeft een stuk ontspanning en warming up waardoor het masseren makkelijker wordt en het paard rustig en meer meewerkend.

Ook had ik de goede resultaten gezien bij peesblessures en eigenlijk alle soorten pijn verlichting.

Waar ik zelf het meest van onder de indruk ben is de mogelijkheid om een paard met koliek te helpen. De eerste keer was per ongeluk…. Mijn eigen paard zou een sportmassage krijgen en toen ik op stal kwam was hij niet zo lekker. Ik wist toen nog niet dat dit een terugkerend probleem zou worden…. Hij had wat koliekachtige verschijnselen maar niet zo heftig dat ik gelijk een veearts in wilde schakelen. In overleg met de sportmasseur afgesproken de deken erop te leggen en te kijken of hij hier goed op zou reageren. En jawel na een half uurtje was hij weer helemaal het mannetje!

Na deze positieve ervaring heb ik meerdere malen paarden, waaronder zeer regelmatig die van mijzelf, door een flinke koliek aanval heen kunnen helpen of bij beginnende koliek kunnen voorkomen dat de veearts ingeschakeld moest worden. Bij een flinke koliek heb je altijd een veearts nodig!! Die kan ik met de deken niet vervangen. Maar bij 2 gevallen heeft de deken ertoe bijgedragen dat het paard het gered heeft! Bij beide paarden sloeg de behandeling niet goed aan. Paarden bleven er als het ware in hangen. Ze hadden duidelijk pijn en i.p.v. te ontspannen bleven ze zeer onrustig gedrag vertonen. De deken hebben we erop gelegd omdat er verder niks meer gedaan kon worden. Veearts had al behoorlijk wat medicatie erin gespoten en deze leek niet te werken. De deken leg ik er als het lukt een half uurtje op en bij veel onrust in het paard (als ze gaan liggen en weer staan wordt het wat spannend…) iets korter om daarna weer rustig even stappen aan de hand. Dit meerdere keren herhaald en na 2 uur waren beide paarden volledig rustig en weer aan de beterende hand. De veearts heeft zich erover verbaasd dat deze dieren het overleefd hebben.

Bij mijn eigen paard begin ik direct bij de eerst tekenen van buikpijn. Deken erop en daarna beweging. Bij hem betreft het altijd een verstoppingskoliek. Bovenstaande gevallen waren ook verstoppingen. Maar ook bij een klant waar het een gaskoliek betrof fijn kunnen ondersteunen. De veearts liet het afweten en heeft haar ruim 1,5 uur laten wachten en kwam daarna helemaal niet meer. Uiteindelijk een andere veearts kunnen bereiken die wel kwam. In de tussentijd lag het paard en wilde niet meer. De deken zorgt dan toch voor pijnstilling en wat ontspanning zodat ook dit paard er nog steeds is…

Al met al ben ik gewoon heel blij met de Neckpiece en nu ook een minipulse van Centurion. Nog even sparen en dan komt er zeker weten de hele deken bij!

korina-oremus gebruikt neckpiece

Korina Oremus, paardensportmasseur

Nathalie @ I Go Support
Door

Nathalie @ I Go Support

op 11 May 2021

De Neckpiece is een welkome aanvulling gebleken tijdens de massages en triggerpoint therapiebehandelingen van diverse paarden. Van sport paard tot recreatiepaard, elk paard heeft baat bij een stuk ontspanning. Afhankelijk van hoe een paard reageert of waar de probleemgebieden zitten kies ik eerst voor de hals en dan de rug of juist andersom. Het is telkens weer mooi te zien wat dit als extraatje teweeg brengt in de vorm van rust en diepe(re) ontspanning en ik laat het de klanten ook altijd zelf voelen middels de magneet tussen hun vingers. Aangezien ik daarnaast ook veel mensen behandel met de meest uiteenlopende klachten met Mylogenics leg ik daar nu ter ondersteuning de Neckpiece er nog wel eens op. De mensen uit de paardenwereld kijken daar niet van op, echter een deken die ruikt naar paard in mijn praktijk vraagt toch om een uitbreiding t.z.t. Verder vind ik de transparante manier van werken en de mogelijkheid tot huur een uitkomst. Zo kan ik klanten adviseren de beste weg naar herstel te kiezen op een betaalbare en eerlijke manier.

Reactie plaatsen