transpitor voor allergisch paard

Wat zijn allergische reacties bij paarden?

Zoals waarschijnlijk bekend is, kunnen ook paarden last hebben van hooikoorts? Gevoelige paarden kunnen allergisch zijn voor stuifmeel en pollen in de lucht. Hierdoor kunnen huidproblemen, ademhalingsproblemen en andere allergische symptomen ontstaan. Denk je dat jouw paard allergisch is of een allergische reactie heeft? Dan is het belangrijk om eerst meer te leren over wat een allergische reactie bij je paard precies inhoudt. 

Wat is een allergische reactie bij een paard?

Laten we beginnen met de basis. Een allergische reactie bij een paard is een overdreven reactie van het immuunsysteem op stoffen die normaal gesproken onschadelijk zijn. Deze stoffen worden allergenen genoemd en kunnen van alles zijn, van stuifmeel tot huisstofmijt en zelfs bepaalde voedingsmiddelen. Wanneer het immuunsysteem van een paard in overdrive gaat als reactie op een allergische reactie, ontstaan er allergische symptomen.

Hooikoorts bij paarden is vergelijkbaar met hooikoorts bij mensen. Het wordt veroorzaakt door allergische reacties op pollen van grassen, bomen en andere planten. Symptomen van hooikoorts bij paarden kunnen zijn:

 • Overmatig niezen
 • Loopneus
 • Jeukende en tranende ogen
 • Hoesten
 • Ademhalingsproblemen

Als je paard tijdens het pollenseizoen deze symptomen vertoont, is de kans groot dat het last heeft van hooikoorts.

3 veel voorkomende allergieën bij paarden

Hooikoorts is slechts een van de vele allergieën die paarden kunnen treffen. Andere veel voorkomende allergische reacties zijn onder meer:

 1. Voedselallergieën: Net als mensen kunnen paarden allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen. Dit kan leiden tot symptomen zoals huiduitslag, jeuk en spijsverteringsproblemen.
 2. Huidallergieën: Paarden kunnen ook allergisch zijn voor stoffen die in contact komen met hun huid, zoals bepaalde soorten insectenbeten of zelfs het materiaal van hun dekens.
 3. Insectenallergieën: Sommige paarden kunnen allergisch reageren op beten van insecten zoals Culicoïdes muggen, wat resulteert in ernstige jeuk en huidirritatie.

Hoe herken je een allergische reactie bij je paard?

Het herkennen van een allergische reactie bij je paard kan soms een uitdaging zijn, omdat de symptomen sterk kunnen variëren. Enkele veel voorkomende tekenen die kunnen wijzen op een allergische reactie zijn:

 • Huidproblemen zoals uitslag, roodheid en jeuk;
 • Ademhalingsproblemen, zoals hoesten of moeite met ademen;
 • Overmatig krabben of schuren;
 • Oogirritatie, zoals tranende of rode ogen;
 • Veranderingen in gedrag, zoals nervositeit of prikkelbaarheid.

Als je een of meer van deze symptomen opmerkt bij je paard, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen voor een grondig onderzoek en een juiste diagnose.

Hoe kun je allergische reacties bij je paard tegen gaan?

De behandeling en beheersing van allergische reacties bij paarden kunnen variëren, afhankelijk van de aard en ernst van de allergie. Vertoont je paard symptomen, dan kun je denken aan de volgende oplossingen / middelen om de allergie te beschrijden:

 1.  Allergeen vermijden: Als de oorzaak van de allergische reactie bekend is, zoals een bepaald voedsel of materiaal, vermijd dan blootstelling aan het allergeen zo veel mogelijk.

 2.  Medicatie: Je dierenarts kan medicijnen voorschrijven om symptomen te verlichten, zoals antihistaminica voor jeuk en ontstekingsremmende middelen voor huidproblemen.

 3.  Immunotherapie: In sommige gevallen kan immunotherapie, waarbij het paard wordt blootgesteld aan kleine hoeveelheden van het allergeen om tolerantie op te bouwen, effectief zijn.

 4. Voeding: Bij voedselallergieën kan een dieetverandering nodig zijn. Je dierenarts kan je adviseren over hypo allergene voedingsmiddelen.

 5. Omgevingsaanpassingen: Voor allergieën zoals hooikoorts kunnen aanpassingen aan de omgeving, zoals het beperken van de blootstelling aan pollen of stof, helpen.

 6. Transpirator therapie: Voor een allergische reactie die ook effect heeft op de luchtwegen kan een behandeling met de Centurion -transpirator worden ingezet. Deze behandeling verbetert de ademhaling met behulp van vochtige lucht. De warme, vochtige lucht die je paard via het apparaat inademt condenseert op wand van de luchtwegen. Het  Dit gecondenseerde water helpt bij het verdunnen en oplossen van slijm en zorgt ervoor dat dit makkelijker kan worden afgevoerd. De schonere luchtweg zorgt voor een minder heftige reactie op pollen en stof.

Allergische reacties bij paarden zijn geen zeldzaamheid en kunnen een aanzienlijke invloed hebben op het welzijn. Het herkennen van de symptomen en het vinden van de juiste aanpak voor de specifieke allergie is essentieel voor een comfortabel leven voor je paard. Raadpleeg altijd een dierenarts voor een nauwkeurige diagnose en behandelingsadvies als je vermoedt dat je paard last heeft van een allergische reactie. Met de juiste zorg en beheersing kunnen paarden met allergieën een gezond en gelukkig leven leiden.

Reactie plaatsen