longen

Bronchitis (luchtwegproblemen) bij paarden

Heb je ooit gemerkt dat je paard af en toe hoest? Hoewel het misschien geen reden tot ernstige zorg lijkt, kan hoesten bij paarden soms wijzen op een onderliggend probleem, zoals bronchitis. In dit artikel gaan we dieper in op bronchitis bij paarden, wat het precies is, hoe je het herkent en wat je kunt doen om je trouwe metgezel te helpen.

Bronchitis bij paarden

Bronchitis bij paarden is een aandoening waarbij de luchtwegen van je paard ontstoken raken. Deze ontsteking kan acuut of chronisch zijn. Acute bronchitis is meestal het gevolg van een virale of bacteriële infectie en kan plotseling optreden. Aan de andere kant ontwikkelt chronische bronchitis zich meestal over een langere periode en kan worden veroorzaakt door factoren zoals stof, schimmels, of allergenen in de omgeving van het paard.

Herkennen van luchtwegproblemen zoals bronchitis

Het herkennen van bronchitis bij je paard kan soms een uitdaging zijn, omdat de symptomen variëren afhankelijk van de ernst van de ontsteking en de oorzaak ervan. Dit zijn enkele veel voorkomende tekenen om op te letten:

 • Hoesten: Dit is vaak het meest opvallende symptoom van bronchitis bij paarden. Als je merkt dat je paard herhaaldelijk hoest, vooral tijdens inspanning, kan dit een teken zijn van luchtwegproblemen.
 • Nasaal uitvloeiing: Als je paard een loopneus heeft, kan dit wijzen op irritatie van de luchtwegen. Let op de kleur en consistentie van de afscheiding, omdat dit kan helpen bij het vaststellen van de oorzaak.
 • Veranderingen in ademhaling: Let op eventuele veranderingen in de ademhaling van je paard. Snelle of oppervlakkige ademhaling, vooral in rust, kan duiden op luchtwegproblemen zoals bronchitis.
 • Verminderde prestaties: Als je paard moeite heeft om zijn gebruikelijke prestaties te leveren, kan dit te wijten zijn aan ademhalingsproblemen veroorzaakt door bronchitis.
 • Verminderde eetlust: Bronchitis kan ook leiden tot verminderde eetlust en gewichtsverlies bij paarden.

Wijkt het gedrag van jouw paard af of herken je een van de symptomen, dan kan dit een teken van bronchitis zijn. Overleg echter altijd met een dierenarts voordat je actie onderneemt. Stelt de dierenarts bronchitis vast, dan volgt de behandeling.

De diagnose en behandeling van bronchitis

Als je vermoedt dat je paard bronchitis heeft, is het dus belangrijk om contact op te nemen met een dierenarts. Een grondige evaluatie is nodig om de oorzaak van de symptomen vast te stellen en een geschikte behandeling voor te schrijven.

De diagnose van bronchitis bij paarden omvat vaak lichamelijk onderzoek, luisteren naar de longen met een stethoscoop en mogelijk aanvullende tests, zoals een endoscopie om de (schade aan de) luchtwegen in beeld te brengen. Een grondige diagnose is essentieel omdat de behandeling kan variëren, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening.

De behandeling van bronchitis bij paarden kan bestaan uit het volgende:

 • Medicatie: Afhankelijk van de diagnose kan je dierenarts medicijnen voorschrijven, zoals ontstekingsremmers, luchtwegverwijders of antibiotica. De ontsteking wordt zo verminderd en eventuele infecties worden behandeld.
 • Aanpassingen in de omgeving: Als bronchitis wordt veroorzaakt door omgevingsfactoren zoals stof of allergenen, is het belangrijk om de omgeving van je paard aan te passen. Dit kan onder andere door ventilatie te verbeteren en blootstelling aan irriterende stoffen te verminderen.
 • Dieet en voedingssupplementen: In sommige gevallen kan je dierenarts aanbevelen om het dieet van je paard aan te passen en voedingssupplementen toe te voegen die de luchtwegen ondersteunen.
 • Rust en herstel: Je paard heeft mogelijk rust en hersteltijd nodig om te genezen. Dit kan betekenen dat je rijden of andere fysieke inspanning moet beperken of helemaal moet mijden.
 • Transpirator therapie: Voor de behandeling en preventie van bronchitis kan de Centurion transpirator worden ingezet. Deze behandeling verbetert de ademhaling met behulp van vochtige lucht. De warme, vochtige lucht die je paard via het apparaat inademt condenseert op de wand van de luchtwegen. Dit gecondenseerde water verdunt het slijm en zorgt ervoor dat dit makkelijker kan worden afgevoerd.

Bronchitis bij je paard (zo ver mogelijk) voorkomen

Hoewel het niet altijd mogelijk is om bronchitis bij paarden te voorkomen, zijn er stappen die je kunt nemen om het risico te verminderen:

 • Stalhygiëne: Zorg voor een schone en goed geventileerde stal. Regelmatig schoonmaken en stof verminderen kan de blootstelling aan irriterende stoffen verminderen.
 • Weidegang: Laat je paard regelmatig buiten grazen. Frisse lucht en beweging kunnen helpen bij het behoud van gezonde luchtwegen.
 • Stofvrij voer: Gebruik stofvrij hooi en stro om de inname van irriterende stoffen te minimaliseren.
 • Vaccinaties: Houd de vaccinaties van je paard up-to-date, aangezien sommige infecties bronchitis kunnen veroorzaken.
 • Monitoring: Houd regelmatig toezicht op de gezondheid van je paard en let op eventuele veranderingen in ademhaling of gedrag.

Het is van cruciaal belang om regelmatig veterinaire controles in te plannen voor je paard, zelfs als hij geen tekenen van ziekte vertoont. Een dierenarts kan vroegtijdig luchtwegproblemen opsporen en preventieve maatregelen aanbevelen om de gezondheid van je paard te waarborgen. Wil je laagdrempeliger overleggen, in het algemeen de gezondheid van je paard optimaal krijgen / houden of beveelt de dierenarts Transpirator therapie aan, dan helpen we je bij MagnaCare graag verder met gepersonaliseerd advies voor jou en je paard.

Reactie plaatsen