dressuurtraining

Wedstrijdspanning bij paard en ruiter

Slecht slapen, klamme handjes, buikpijn of misschien zelfs wel echt ziek zijn: het zijn allemaal gevolgen van zogeheten wedstrijdspanning. De angst het niet goed te doen, terwijl je op dat moment wél moet presteren, komt je vast bekend voor. Ondanks dat zenuwen jou en je paard kunnen helpen scherp te blijven, zijn té veel zenuwen allesbehalve prettig. Daarbij zullen je prestaties er bij enorme spanning ook niet beter op worden. Gelukkig ben je niet de enige met dit probleem. In dit artikel helpen we je graag met 8 praktische tips die zowel jou als jouw paard zullen helpen. 

Wedstrijdspanning bij paard en ruiter: hoe ontstaat het nu écht?

Er zijn meerdere oorzaken voor wedstrijdspanning bij zowel jou als ruiter als bij jouw paard. Bij jou als ruiter ontstaat deze spanning voornamelijk wanneer er een verschil is tussen wat jij of anderen van je verwachten en wat je daadwerkelijk denkt te kunnen op dat moment. Eigenlijk ben je dus ergens (zonder het misschien door te hebben) onzeker over de uitkomst van jouw eigen prestaties of die van je paard. Doordat je in een momentopname moet presteren is er geen tweede kans, wat deze druk natuurlijk alleen maar erger maakt. Gedachten als “Wat als het niet lukt?”, “Kan ik het wel?”, “Wat als mijn paard niet rustig blijft?”, komen dan ook logischerwijs veel voor op het concours.

Ook jouw paard kan last hebben van wedstrijdspanning. Zo kan deze het gevoel hebben opgesloten te zijn in een (onbekende) indoor arena of overprikkeld raken door alle (nieuwe) attributen, obstakels, voorwerpen en mensen. Van nature is een paard een vluchtdier, wat logische spanning extra moeilijk maakt om te verwerken. In de natuur heeft jouw paard namelijk de keuze om te vluchten of te vechten, iets wat niet kan in een bak of ring. Doordat het deze keuze niet kan maken, zorgt dat voor extra spanning en verstijving.

Deze gedachtes en spanningsoorzaken van jou en je paard zorgen ervoor dat je de progressie die je hebt geboekt tijdens jouw training of lessen op concours niet kunt laten zien. Zonde, want je hebt het wel in je. Gelukkig zijn er een aantal manieren, tips en trucjes om de wedstrijdspanning bij zowel jouzelf als bij jouw paard te verminderen, zodat je jouw wedstrijddag een keer wél met zelfvertrouwen en plezier kunt beleven.

8 tips voor het verminderen van wedstrijdspanning (paard en ruiter)

1. Een goede voorbereiding is het halve werk.
Het klinkt misschien ontzettend cliché, maar clichés zouden geen clichés zijn als er geen kern van waarheid in zat. Heb jij voorafgaand en op de wedstrijddag zelf altijd alles van a tot z geregeld of weet je stiekem dat hierin nog veel verbetering te halen valt?
Voorbereiding geeft rust, doordat je met jouw voorbereiding enigszins de controle hebt/terugkrijgt. Iets wat erg fijn is op een dag waarop het verloop en de uitkomst onzeker is.

2. Creëer een routine voor jezelf
In het verlengde van jouw voorbereiding, kun je een routine creëren. Bespreek bijvoorbeeld het losrijden eens met je instructeur en maak hiervan een klein plan.

3. Probeer los te laten waar je geen invloed op hebt
Met jouw voorbereiding kun je veel zaken beïnvloeden en de controle terugpakken, maar er blijven natuurlijk altijd onderdelen over waar je geen invloed op hebt. Probeer die dingen (zo ver mogelijk) los te laten. Je hebt je voorbereid en kunt niet meer doen dan je best. Fanatisme en lichte spanning is gezond, maar probeer ook te genieten van concoursdagen.

4. Zoek afleiding als je daar behoefte aan hebt
Is het je allemaal echt te veel? Zorg dan dat je iets of iemand bij hebt die jou op een positieve manier kan afleiden. Neem je favoriete nichtje mee of zorg voor een koptelefoon waarop je jouw favoriete nummer even kunt luisteren tijdens een momentje voor jezelf.

5. Boots het wedstrijdterrein na / train in een andere omgeving
Ook jouw paard kan last hebben van wedstrijdzenuwen. Onbekende objecten en voorwerpen zullen deze spanning verergeren, waardoor het een goed idee is hier thuis al eens mee te oefenen. Overleg bijvoorbeeld eens met jouw instructeur over een schriktraining of train een keer in een andere omgeving.

6. Neem deel aan een oefenwedstrijd waarbij de uitkomst er niet toe doet
De grootste boosdoener als het gaat om wedstrijdspanning is vaak de uitkomst van jouw proef. Iedere keer als je op wedstrijd gaat, zul je een resultaat mee terug krijgen. Zo kun je eigenlijk nooit letterlijk belangeloos oefenen in een wedstrijdsituatie. Om deze reden kan het een goed idee zijn eens deel te nemen aan een oefenwedstrijd, zo kun je toch de wedstrijdomgeving ervaren, zonder dat hier een resultaat aan gekoppeld is.

7. Accepteer mindere dagen 
De wedstrijd zit erop en jij en je paard hebben niet kunnen laten zien wat jullie in huis hebben. Dit kan de beste overkomen. Je kunt niet altijd de precieze oorzaak achterhalen en dat hoeft ook niet. Probeer mindere dagen te accepteren en niet gefrustreerd te raken. Jouw paard zal deze frustratie namelijk onthouden en ook in jouw onderbewustzijn kan een koppeling worden gelegd tussen frustratie en wedstrijden. Blijf positief en onthoud: 'De volgende keer zal het beter gaan.’

8. Zorg voor ontspanning met magneetveldtherapie
Sportpaarden moeten hard werken en veel presteren. Een extra steuntje in de rug, in de vorm van ontspanning en ontgifting, is dan ook van harte welkom. Magneetveldtherapie zorgt niet alleen voor het sneller afvoeren van afvalstoffen en het voorkomen en verhelpen van blessures, maar ook voor zichtbare ontspanning. Door de lage pulserende frequentie maakt jouw paard extra endorfine aan, wat zorgt voor extra ontspanning net voor jouw training of wedstrijd.

Al deze tips kunnen je helpen bij het verminderen van wedstrijdspanning bij zowel jouzelf als jouw paard. Nu je weet wat de oorzaken zijn en hoe je deze kunt aanpakken, kun je hopelijk meer genieten van de momenten met jouw paard. Ben je benieuwd hoe magneetveldtherapie hier aan kan bijdragen, dan denken we graag met je mee.



Reactie plaatsen