transpitor voor allergisch paard

Hoesten bij paarden: 3 veelgestelde vragen en praktische tips

Wanneer je merkt dat je paard begint te hoesten, is het belangrijk om te begrijpen wat er aan de hand is en hoe je hem of haar kunt helpen. Hoesten bij paarden kan leiden tot irritatie van de slijmvliezen, wat resulteert in een toename van slijmproductie. Na verloop van tijd kan dit slijm dikker worden en vast komen te zitten in de bronchiën, waardoor ademhalen moeilijker wordt voor je paard. Hoesten bij paarden kan variëren van een kortdurend ongemak tot een aanhoudend en ernstig probleem. Hoest jouw paard, dan is het belangrijk om te weten dat er onderscheid wordt gemaakt tussen twee hoofdtypen hoest bij paarden: acute en chronische hoest.

Wat is het verschil tussen acute en chronische hoest bij paarden?

Hoesten bij paarden kan dus worden onderverdeeld in twee categorieën: acute hoest en chronische hoest. Bij een acute hoest kunnen de symptomen, met de juiste behandeling, binnen één tot twee weken verdwijnen. Maar het duurt meestal ongeveer drie maanden voordat een paard weer in optimale conditie is. Als een acute hoest niet tijdig wordt behandeld, kan deze zich ontwikkelen tot een chronische hoest.

In het geval van chronische hoest is het natuurlijke reinigingsmechanisme van de longen van het paard verstoord, wat leidt tot vernauwde en verstopte luchtwegen. Op de lange termijn kan dit ernstige gevolgen hebben voor het ademhalingssysteem van het paard, wat resulteert in kortademigheid. Uiteindelijk kunnen zelfs de longblaasjes beschadigd raken en scheuren, helaas wat onomkeerbaar is en schade toebrengt aan de gezondheid van het paard. Maar voordat je je (ernstige) zorgen maakt, is het belangrijk de symptomen van hoesten bij jouw paard eens onder de loep te nemen.

Hoe herken ik het verschil tussen acuut en chronisch hoesten bij paarden?

Hoesten bij paarden kan worden veroorzaakt door diverse factoren en uit zich in verschillende, mogelijke symptomen.

Bij acute hoest:

  • Plotselinge koorts
  • Hoesten en kortademigheid
  • Loopneus
  • Zwelling van de lymfeklieren in de nek en op het hoofd van het paard
  • Verminderde eetlust
  • Verminderde interesse in de omgeving

Bij chronische hoest

  • Moeilijke ademhaling
  • Verhoogde ademfrequentie, zelfs in rust
  • Overmatig zweten met minimale inspanning
  • Gebruik van buikspieren tijdens het uitademen
  • Snelle vermoeidheid en gebrek aan motivatie
  • Kleverige en verkleurde neusafscheiding

Herken je (een van de) symptomen, dan is het tijd voor actie en kun je MagnaCare of direct een dierenarts raadplegen voor hulp. Herken je geen symptomen, maar wil je de kans op een vervelende hoest bij jouw paard verminderen, dan kun je een aantal maatregelen nemen die zowel helpen bij het oplossen als voorkomen van acuut en chronisch hoesten.

Hoe kan ik hoesten voorkomen en/of verhelpen?

Om hoesten bij je paard te voorkomen of verminderen, kun je met een aantal dingen rekening houden. Zo kan het aanpassen van de structuur van het voer of extra ventilatie helpen.

  • Hoogwaardig ruwvoer: Zorg ervoor dat je paard kwalitatief goed ruwvoer krijgt dat vrij is van stof en schimmels.
  • Weken van ruwvoer: Als je ruwvoer droog en stoffig is, week het dan ongeveer 30 minuten voordat je het aan je paard geeft. Onthoud dat langer dan 12 uur weken de kwaliteit van het ruwvoer kan verminderen en bacteriegroei kan bevorderen.
  • Goede ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie in de stal om de luchtvochtigheid te reguleren en schimmelsporen te verminderen.
  • Voldoende beweging: Stimuleer regelmatige lichaamsbeweging, vooral in de wintermaanden, om de algemene conditie van de longen te verbeteren.
  • Hooistomers: Overweeg het gebruik van hooistomers om stofvrij hooi te verkrijgen zonder verlies van voedingsstoffen.
  • Kruiden en shiatsu: In sommige gevallen kunnen behandelingen met Chinese kruiden en shiatsu-massage nuttig zijn om hoestproblemen te verminderen. Transpirator therapie: Bij acuut en chronische hoesten kan de Centurion transpirator worden ingezet. Deze behandeling verbetert de ademhaling met behulp van vochtige lucht. De warme, vochtige lucht die je paard via het apparaat inademt condenseert op wand van de luchtwegen. Dit gecondenseerde water verdunt het slijm en zorgt ervoor dat dit makkelijker kan worden afgevoerd.

Hoesten bij paarden is een serieuze aandoening die aandacht en zorg vereist. Door proactief te handelen en de juiste maatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je paard gezond en comfortabel blijft. Wil je overleggen over het welzijn van jouw paard of kunnen we je helpen met (andere) vragen, dan staat MagnaCare voor je klaar.

Reactie plaatsen