magneetvelddeken voor en na het werk

Alles over spierpijn bij paarden

Paarden worden regelmatig blootgesteld aan intensieve fysieke activiteiten zoals training, wedstrijden en lange ritten. Net als mensen kunnen paarden ook last hebben van spierpijn na inspanning. Ondanks dat spierpijn bij paarden net zo onschuldig kan zijn als bij mensen, is het belangrijk spierpijn te herkennen en hier vooral passend mee om te gaan. In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen en behandeling van spierpijn bij paarden én delen we aan het einde van het artikel 7 concrete tips.  

Oorzaken van spierpijn

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van spierpijn bij je paard. Een van de belangrijkste oorzaken is overbelasting of een (té) intensieve training. Wanneer je jouw paard plotseling blootstelt aan zware training of ongebruikelijke inspanning, kunnen de spieren beschadigd raken en spierpijn veroorzaken. Het is daarom belangrijk om je paard geleidelijk te laten wennen aan nieuwe trainingsprogramma's. Ondanks je waarschijnlijke enthousiasme, is het voor jouw paard net zo belangrijk als voor jou om de training op te bouwen.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van spierpijn bij paarden is een gebrek aan een goede warming-up en cooling-down. Om spierpijn te voorkomen is het van belang voldoende tijd te nemen om de spieren van jouw paard op te warmen, voordat je aan een (intensieve) training begint. Daarnaast is een goede coolingdown na de inspanning belangrijk om de spieren geleidelijk te laten ontspannen. Negeer je deze stappen? Dan kan dit leiden tot spierstijfheid en -pijn.

Merk je verandering op bij jouw paard en denk je dat het gaat om spierpijn? Dit kan zomaar eens het geval zijn. We helpen je op weg met de 5 meest voorkomende en duidelijkste symptomen van spierpijn.

5 symptomen van spierpijn bij paarden

Spierpijn en spierverzuring bij een paard kun je herkennen aan een aantal symptomen. Hoewel spierpijn en spierverzuring technisch gezien verschillend zijn, zul je geen echte duidelijke verschillen in symptomen zien bij je paard. Het is belangrijk om alert te zijn op de volgende signalen die kunnen duiden op spierongemak, waarmee we spierpijn en -verzuring samenvatten:

  1.  Kortere passen:
    Als je je paard uit de wei of stal haalt, merk je mogelijk dat hij kortere passen neemt dan normaal. Dit kan erop duiden dat de spieren stijf of pijnlijk zijn.

  2. Gevoeligheid bij aanraking:
    Tijdens het poetsen reageert je paard mogelijk heftiger dan normaal op aanrakingen met de borstel of jouw handen.

  3. Verzet tijdens het rijden/trainen:
    Als je paard meer verzet toont en duidelijk niet meewerkt tijdens het rijden of trainen, kan dit een teken zijn van spierpijn. Met name bepaalde bewegingen, zoals het buigen van de hals of het inzetten van een galop zullen moeizamer gaan.

  4. Veranderingen in gang:
    Let op eventuele veranderingen in de gangen van je paard. Zo is stijver bewegen of een onregelmatige gang vaak ook een teken van spierpijn.

  5. Zwelling in spiergroepen:
    Controleer regelmatig de spiergroepen van je paard op mogelijke zwelling. Als er sprake is van spierpijn, kan dit gepaard gaan met zwelling in de aangetaste spieren.

Heeft jouw paard eenmaal last van spierpijn, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je paard zo snel mogelijk te verlichten (en om te voorkomen dat hij/zij overbelast wordt).

Behandeling van spierpijn

Wanneer het aankomt op het behandelen van spierpijn, kun je het beste beginnen bij het aanpakken van de oorzaak. Als de spierpijn te wijten is aan overbelasting, kun je bijvoorbeeld het trainingsprogramma van je paard aanpassen. Zo kun je vanuit daar de training opbouwen en voorkomen dat de spierpijn (en/of overbelasting) erger wordt. Wens je hierin begeleiding, dan is het raadzaam een dierenarts of een gekwalificeerde therapeut te raadplegen die met je mee kan denken.

Rust is naast het aanpassen van de training een essentieel onderdeel van het herstelproces. Door je paard voldoende rust te geven, krijgen de spieren de kans om te herstellen. Licht bewegingswerk kan nuttig zijn om de doorbloeding te stimuleren en de spieren te helpen ontspannen. Daarnaast kunnen warmte-, koude- en magneetveldtherapieën effectief zijn bij het verminderen van ontstekingen en het verlichten van spierpijn. Het toepassen van warmte, zoals een warmtedeken of warme kompressen, kan helpen de spieren te ontspannen. Koude- en magneetveldtherapie, zoals het aanbrengen van een koud kompres of magneetvelddeken, kan de zwelling verminderen en de pijn verzachten.

Tenslotte kan voeding ook een rol spelen bij het bevorderen van het herstel van spierpijn. Zorg ervoor dat je paard een uitgebalanceerd dieet krijgt met voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen die nodig zijn voor het herstel van de spieren. Overleg indien nodig met een voedingsdeskundige om de voeding van je paard aan te passen.

Voorkomen van spierpijn bij je paard (6 tips)

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Om spierpijn bij paarden te voorkomen, kun je een aantal preventieve maatregelen nemen. Maar ook na de training kun je het een en ander doen om spierpijn zo veel mogelijk te voorkomen. We delen graag 7 tips met je:

  1. Begin altijd je training met een goede warming-up:
    Een goede warming-up is essentieel om de spieren van je paard voor te bereiden op de inspanning die komen gaat. Neem de tijd om rustig te stappen en geleidelijk aan de intensiteit van de training op te bouwen. Dit helpt de bloedcirculatie te verbeteren en de spieren op te warmen.

  2. Sluit de training af met een cooling-down:
    Verminder de intensiteit van de oefeningen geleidelijk en laat je paard rustig uitstappen. Dit helpt om de spieren te ontspannen en voorkomt dat ze te snel afkoelen. Bij koud weer kun je een fleecedekentje gebruiken om je paard warm te houden tijdens het uitstappen.

  3. Bouw de training geleidelijk op:
    Het is belangrijk om je paard regelmatig te trainen en de intensiteit langzaam op te bouwen. Door regelmatige training kan je paard een betere conditie opbouwen en zal de anaerobe verbranding in de spieren afnemen, terwijl de aerobe verbranding toeneemt. Dit helpt spierpijn en -verzuring te verminderen.

  4. Zorg voor antioxidanten in de voeding:
    Antioxidanten in de voeding kunnen helpen om afvalstoffen af te voeren en af te breken, waardoor de kans op spierpijn en -verzuring vermindert. Je kunt kiezen voor een voedingssupplement met natuurlijke antioxidanten om de spieren van je paard te ondersteunen. Overleg eventueel met een voedingsdeskundige om de juiste supplementen voor je paard te bepalen.

  5. Zorg voor voldoende rust en hersteltijd:
    Net als mensen hebben paarden voldoende rust en hersteltijd nodig. Zorg voor voldoende tijd tussen de trainingssessies, zodat de spieren van je paard kunnen herstellen. Licht bewegingswerk, zoals een korte stapronde door het bos, kan helpen om de doorbloeding te stimuleren en de spieren te ontspannen.

  6. Let op de algemene gezondheid en welzijn van je paard:
    Houd het welzijn van je paard nauwlettend in de gaten. Jij kent jouw paard het beste en signaleert eventuele veranderingen dus het snelste. Spot je afwijkend gedrag of andere veranderingen? Overleg dan met een dierenarts of deskundige.

  7. Gebruik magneetveldtherapie:
    Door gebruik te maken van magneetveldtherapie, stimuleer je niet alleen het herstel wanneer spierpijn al is opgetreden, maar voorkom je ook preventief spierpijn, blessures en/of overbelasting. Door magneetveldtherapie (op lage frequentie) worden afvalstoffen sneller afgevoerd, wat op die manier helpt stijfheid en verzuring te voorkomen. Gebruik je magneetveldtherapie vooraf, dan stimuleert dit onder andere de aanmaak van endorfines, wat zorgt voor een ontspannen en losser paard.

Door deze tips toe te passen, kun je de kans op spierpijn en -verzuring bij je paard verminderen en voorkomen. Een goede voorbereiding, juiste voeding, voldoende rust, een oplettend oog en eventueel extra verzorging dragen bij aan gezonde en fitte spieren. Zo blijft je paard optimaal presteren en vrij van ongemak.

Reactie plaatsen