zomereczeem-paard

Zomereczeem bij je paard: voorkomen, herkennen en verhelpen

Zomereczeem, ook wel bekend als staart- en maneneczeem, is een veelvoorkomende huidaandoening bij paarden. Het wordt veroorzaakt door een allergische reactie op de beten van kleine steekvliegen, ook wel knutten genoemd. Deze kleine insecten zijn vooral actief gedurende de periode van april tot oktober, wat betekent dat je paard in deze maanden extra gevoelig kan zijn voor zomereczeem. 

Hoe weet ik of mijn paard zomereczeem heeft? 

De symptomen van zomereczeem zijn relatief makkelijk te herkennen. Zo kun je letten op een aantal duidelijke tekenen:

  • Overmatig krabben en schuren: Een van de meest voor de hand liggende tekenen van zomereczeem bij je paard zijn constant krabben en schuren bij de manen en staart. Dit uit zich meestal in beschadigde haren en zelfs wondjes.

  • Rode en ontstoken huid: Je zult misschien opmerken dat de huid onder de manen en de basis van de staart rood en ontstoken lijkt.

  • Haarverlies: Door het krabben en schuren kan je paard haar verliezen op de aangetaste gebieden, waardoor er kale plekken ontstaan.

  • Korstvorming en wondjes: In ernstige gevallen kan de constante jeuk leiden tot korstvorming, open wondjes en zelfs secundaire infecties.

De tekenen die duiden op zomereczeem bij paarden kunnen dus vrij duidelijk zijn. Natuurlijk wil je het beste voor jouw paard en dus is het belangrijk om te weten hoe zomereczeem ontstaat. Zo weet je beter wat de aandoening inhoudt en hoe je deze later kunt voorkomen.  

Wat veroorzaakt zomereczeem bij paarden? 

Zomereczeem wordt veroorzaakt door een allergische reactie op het speeksel van de Culicoïdes mug, die zich voedt met het bloed van jouw paard. De allergische reactie is niet bij alle paarden hetzelfde en kan variëren in ernst. Sommige paarden zijn gevoeliger voor deze beten dan andere. Zoals muggenbulten bij mensen ook bij de een meer jeuken dan bij de ander, is dit bij paarden ook het geval.

Het is dus belangrijk om te zorgen dat jouw paard niet door deze muggen wordt gestoken, om te voorkomen dat zij hiervan last ervaren. Of jouw paard nu veel of weinig jeuk heeft. Laten we het dus hebben over wat je kunt doen om zomereczeem te voorkomen en te verhelpen. 

Hoe voorkom en verhelp ik zomereczeem? 

Als je paard last heeft van zomereczeem of je wil voorkomen dat het zo ver komt, zijn er een aantal manieren waarop je zomereczeem kunt voorkomen en bestrijden. 

  • Vliegendekens: Het gebruik van vliegendekens kan helpen om de beten van de Culicoïdes muggen te voorkomen. Zorg er alleen wel voor dat de deken het hele lichaam van je paard bedekt, inclusief de staart en manen.

  • Stalmanagement: Muggen zijn ‘s avonds en ‘s nachts het actiefst. Probeer je paard tijdens de piekuren dus op stal te houden. Dit kan de blootstelling aan beten verminderen.

  • Insectensprays: Er zijn verschillende insectensprays en crèmes beschikbaar die kunnen helpen bij het afweren van vliegende insecten. Zorg ervoor dat je een product kiest dat veilig is voor paarden en volg de instructies op de verpakking.

  • Supplementen: Sommige supplementen, zoals knoflook en omega-3 vetzuren, worden vaak gebruikt om de huidgezondheid van paarden te ondersteunen en kunnen helpen de reactie op beten te verminderen.

  • Extra verzorging: Zorg ervoor dat je paard regelmatig wordt geborsteld en gewassen of afgespoeld om eventuele irritaties te minimaliseren en de huid gezond te houden.

  • Overleg met de dierenarts: Als de symptomen van zomereczeem ernstig zijn of niet verbeteren met de bovenstaande maatregelen en tips, raadpleeg dan altijd je dierenarts. Een specialist kan medicatie voorschrijven om de jeuk te verlichten en de ontsteking te verminderen.

Zomereczeem is een veelvoorkomende aandoening bij paarden die wordt veroorzaakt door een allergische reactie op de beten van Culicoïdes muggen. Het kan leiden tot intense jeuk, huidirritatie en haarverlies. Gelukkig zijn er verschillende manieren om zomereczeem te beheren en je paard verlichting te bieden, waaronder het gebruik van vliegendekens, insectensprays, supplementen en extra verzorging. Ook magneetveldtherapie kan verlichting geven door het beter laten functioneren van het lichaam. Vergeet niet om met je dierenarts te overleggen als de symptomen aanhouden of verergeren. Zo kun je ervoor zorgen dat je paard zich comfortabel en jeukvrij voelt, zelfs tijdens het piekseizoen van deze kleine muggen. 

Reactie plaatsen