Zomerkwaaltjes zoals zomereczeem: wat kun je ertegen doen
De zomer is in volle gang en terwijl we genieten van zonnige dagen en aangename temperaturen, ervaar je met je paard ook enkele nadelen van dit seizoen. Extreme hitte of vervelende insecten kunnen bijvoorbeeld zorgen voor verschillende kwaaltjes bij je paard en jouzelf. In dit artikel vertellen we je meer over de meest voorkomende problemen en hoe je deze kunt voorkomen of oplossen. Tijd om te lezen hoe jij jezelf en je paard gelukkig houdt tijdens het warmste seizoen van het jaar.
Zomereczeem
Een van de meest voorkomende zomerkwaaltjes waar paarden last van kunnen hebben, is zomereczeem. Zomereczeem is een allergische reactie op de beten van kleine vliegjes. Deze vliegjes noemen we knutten. Door de beten van knutten ontstaat jeuk en irritatie, net als bij mensen het geval is bij een muggenbult. De jeuk en irritatie veroorzaakt door zomereczeem kunnen leiden tot haarverlies en huidbeschadiging, vooral rond de staartwortel en manenkam. Niet alleen vervelend voor je paard, maar ook iets minder fraai voor het oog. Om zomereczeem bij je paard te voorkomen, kun je overwegen om je paard binnen te houden tijdens de momenten waarop knutten het meest actief zijn, zoals tijdens de schemering. Wil je hier een stapje bovenop doen? Of jouw paard het liefste wél de gehele dag buiten laten? Dan zijn er speciale dekens en sprays beschikbaar die effectief bescherming bieden tegen zomereczeem.
Zonverbranding
In de zomermaanden is de uv-index vele malen hoger, waardoor de kans op het verbranden van de huid toeneemt. Vooral paarden met een lichte of roze huid zijn bijzonder gevoelig voor de schadelijke effecten van de zon. Natuurlijk verbrandt niet het gehele lijf, maar er zijn wel een aantal plaatsen op het paardenlichaam die je beter kunt insmeren. Onbeschermde huidgebieden, zoals de neus, oren en witte vacht, kunnen gemakkelijk verbranden. Om te voorkomen dat je paard verbrandt, kun je je paard in de schaduw laten staan tijdens de uren dat de zon het felst is en beschermende crèmes of sprays gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld voor paarden. Het dragen van een lichte, ademende deken kan ook helpen om de huid van je paard te beschermen tegen de zonnestralen.
Oververhitting
Denk je wel eens: ‘Goh, wat is het heet vandaag!’, dan denkt jouw paard hier waarschijnlijk hetzelfde over. Net als mensen kunnen ook paarden oververhit raken. Zeker na (zware) inspanning. Oververhitting kan leiden tot uitdroging, sloomheid, verminderde eetlust, snelle hartslag en ademhaling, en in ernstige gevallen zelfs tot een zonnesteek. Om oververhitting te voorkomen, is het essentieel om je paard voldoende schaduw en vers drinkwater te geven. Vermijd intensieve activiteiten tijdens de heetste uren van de dag en zorg ervoor dat je paard geleidelijk kan wennen aan hogere temperaturen. Het regelmatig afspoelen van je paard met koel water kan ook helpen om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden.
Insectenbeten / Dazen
Vliegen, muggen en andere insecten kunnen paarden irriteren en bijten, wat zorgt voor jeuk, huidirritatie en mogelijke allergische reacties. Om je paard te beschermen tegen insectenbeten, kun je gebruikmaken van vliegendekens en sprays die speciaal zijn ontworpen om insecten af te weren of op afstand te houden. Naast deze voor de hand liggende oplossingen, zijn er ook andere trucjes die je kunnen helpen. Zo heeft het vaker schoonmaken van de stal veel invloed heeft op het aantal insecten bij jouw paard. Het regelmatiger schoonmaken van de stal en het vaker verwijderen van mest kan dus enorm helpen. Houd je het toch bij een spray? Vergeet dan niet om gevoelige gebieden, zoals oren en onderbuik, extra aandacht te geven bij het aanbrengen van insectenwerende middelen. Hier kan jouw paard namelijk moeilijk bij, terwijl dit wel gevoelige plekken zijn.
Hoefproblemen
De warme zomermaanden kunnen ook voor problemen zorgen aan de hoeven van je paard. Hoefproblemen, zoals droge hoeven, scheuren, brokkelige hoeven en hoefzweren, kunnen vaker voorkomen tijdens deze periode. Het is daarom belangrijk om regelmatig de hoeven van je paard te controleren en indien nodig een hoefsmid te raadplegen. Zorg ervoor dat de hoeven goed gehydrateerd blijven door ze regelmatig nat te maken, vooral tijdens droge periodes. Heeft jouw paard makkelijk last van droge hoeven? Dan kun je deze extra verzorgen met hoefvet. Een goede hoefverzorging en het vermijden van harde, uitgedroogde grond zullen je helpen droge hoeven bij jouw paard te voorkomen.
Allergieën
Het klinkt misschien komisch, maar wist je dat ook paarden last kunnen hebben van hooikoorts? Gevoelige paarden kunnen allergisch zijn voor stuifmeel en pollen in de lucht. Hierdoor kunnen huidproblemen, ademhalingsproblemen en andere allergische symptomen ontstaan. Vermoed je dat jouw paard allergisch is? Raadpleeg dan een dierenarts voor de juiste diagnose en behandeling. Wil je dit liever preventief vermijden / de kans op een allergische reactie verminderen, dan kan het bieden van een schone, goed geventileerde omgeving een groot verschil maken om de kans op allergische reacties te verminderen.
Nu je weet wat de meest voorkomende zomerkwaaltjes zijn en hoe je deze kunt voorkomen of aanpakken, kun je al een eind vooruit. De zomer is een topseizoen voor concoursen, late avondritten of misschien wel een heerlijke strandrit, dus vergeet vooral niet te genieten. Gedraagt jouw paard zich anders of herken je bepaalde symptomen? Overleg dan met een dierenarts of (bij minder spoed) met MagnaCare voor een passend advies.