Een overzicht van veel voorkomende blessures bij paarden. Het overzicht zal langzamerhand worden uitgebreid
Helaas krijgen nog altijd veel paardeneigenaren er mee te maken: blessures. De oorzaak van een blessures kan al in een klein hoekje zitten. Vaak gaat het om verkeerde of (te) explosieve bewegingen of overbelasting, maar het ontstaan van een blessure kent natuurlijk talloze oorzaken. Ondanks dat men altijd het beste voor heeft met zijn/haar dier, blijft het een veelvoorkomend en -besproken issue.
In veel gevallen is er bij een blessure sprake van acute kreupelheid. De meeste kreupelheden zien we in de voorbenen. Toch kan een blessure zich in het gehele bewegingsapparaat van het paard voordoen. Botten, pezen, spieren, banden en gewrichten zijn onderdelen van het bewegingsapparaat en kunnen door diverse factoren worden beschadigd.
Merk je kreupelheid op bij jouw paard? Dan kunnen een van de volgende blessures wellicht de oorzaak zijn. Raadpleeg echter altijd een dieren-/paardenarts wanneer jij verandering merkt in het gedrag en/of lichaam van jouw paard.
Peesblessures
Een van de meest voorkomende problemen in de paardensport zijn peesblessures. Om tot de kern van dit probleem te komen is het van belang te begrijpen wat een pees überhaupt inhoudt, of beter gezegd voorstelt.
Een pees verbindt de spier met het bot en heeft een stevige, bandachtige structuur. In verhouding tot de spier, is een pees een stuk stugger en zorgt deze ervoor dat de kracht vanuit de spier wordt doorgegeven aan het bot. Er wordt als het ware een overgang gecreëerd.
Doordat pezen deze essentiële verbinding creëren, kracht doorzetten en dus ook veel ‘klappen’ opvangen ligt een blessure snel op de loer. Door het gebrek aan goed functionerende bloedvaten in de pees, is de aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen beperkt. Een ‘goede’ combinatie voor een blessure die snel veroorzaakt is en langzaam geneest.
Artrose
In maar liefst 60% van de gevallen van kreupelheid is er sprake van artrose. Naast peesblessures is ook deze aandoening dus erg veel voorkomend. Door slijtage aan de gewrichten bij overbelasting, ouderdom, gewrichtsinfecties en/of een afwijkende beenstand ontstaat deze chronische, degeneratieve aandoening.
De opgetreden schade aan de gewrichten, of eigenlijk het gewrichtskraakbeen, kan niet ongedaan gemaakt worden. De vordering kan wel fors worden geremd. Een specifiek, (alles)oplossend middel tegen artrose bij paarden bestaat dus niet. Echter kan magneettherapie wel pijnstillend en ontstekingsremmend werken. Deze therapie zorgt er voor dat de doorbloeding en stofwisseling verbetert, waardoor weefsel de kans krijgt te herstellen.
Hoefbevangenheid
Je hebt het je vast wel eens afgevraagd; ‘Wat is hoefbevangenheid bij paarden?’ Deze ernstige aandoening wordt ook wel Laminitis genoemd en omschrijft een ontsteking tussen de hoefwand en het hoefbeen. Doordat het vocht wat ontstaat bij de ontsteking nergens naartoe kan, ervaart jouw paard of pony ernstige pijn in het omliggende gebied.
Hoefbevangenheid kent een acute en chronische fase. Zoals het woord al omschrijft is acute hoefbevangenheid acuut en zal de pijn na verloop van tijd overgaan als het letsel is genezen. Blijft de pijn bestaan en geneest de aandoening niet, dan is er sprake van een chronische fase. Beide fases zijn te behandelen met pulserende magneetveld therapie, doordat deze ontstekingsremmend en pijnstillend werkt. De werking hiervan kan worden vergeleken met koelen, maar dan vele malen intensiever.
Mok
Mok is ook een welbekende term in de paardenwereld. Onder deze term verstaan we alle huidirritaties die zich voordoen aan de onderbenen, waarbij irritatie in de kootholte het bekendste symptoom is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld peesblessures, wordt mok op hele andere manieren veroorzaakt. De huidirritatie kan ontstaan door zonnebrand, een insectenbeet, schurftmijten of bijvoorbeeld natte of vieze bodembedekking.
Voor de bestrijding van mok zijn talloze zalfjes en huis-tuin-en-keukenmiddeltjes bekend. Terwijl de een zweert bij het onaangeraakt laten van de huid, pleiten anderen bij het behandelen en schoonhouden hiervan. Mok is daarmee een veelvoorkomende en vooral ook lastig te behandelen aandoening/blessure bij paarden.
Onze therapieën bij blessures
Net als hoefbevangenheid, kunnen ook artrose, mok en peesblessures uitstekend worden behandeld met magneetveldtherapie. Deze vorm van fysiotherapie werkt middels elektrische, magnetische pulsering. Door elektriciteit door een spoel te laten lopen, ontstaat er een magnetisch veld. Dit magnetische veld wordt telkens onderbroken, waardoor het een pulserende magneetveld wordt. Deze pulsen dringen door tot alle weefsels in het lichaam waaronder spieren, pezen en botten en hebben een uiterst positieve werking op het (paarden)lichaam. Gebruikt men een lage frequentie, dan heeft dit een ontstekingsremmende en pijn verlichtende werking. Wordt er een hoge frequentie ingesteld, dan zorgt dit voor een betere doorbloeding en stofwisseling. Dit helpt het lichaam sneller genezen en zal er voor zorgen dat jouw paard/pony sneller weer de oude is.